hirdetés

Inspiráció: Nemes Z. Márió

2018. április 4.

Ezért bírom Bob Flanagant. A gyógyíthatatlan cisztás fibrózisban szenvedő performanszművész esztétikai válasza a halálos kórra a szenvedés túlhajtása: konceptuális szadomazochizmus. – Az Inspiráció kilencedik részében Nemes Z. Márió reflexióit olvashatják.

hirdetés

Martin Kippenberger: Self-Portrait in Underwear (Bognár Pétertől)

Talán Kassák Lajos írja valahol, hogy azért nem járult hozzá zsengéi publikálásához, mert szerinte nem helyes dolog a költőt alsóneműben mutogatni. A kérdés mindazonáltal nem egyértelmű, hiszen egyrészt mi az, hogy „alsónemű"? Legalább annyira zavarba ejtő, mint a „másnemű" kifejezés, amire épp tegnap csodálkoztam rá. Kihez/mihez képest más? Létezik az abszolút másság „neme"? Ellentéte az „azonos nemű" lenne, de ez talán még kiborítóbb, nehezen tudom elképzelni, hogy valakivel „azonos nemű" lehetek, mintha ez már rögtön valami intim parazitizmust jelölne. Osztoznom kéne a nememen? Egyáltalán ki meri rám erőszakolni a nemét? És mindezt egy alsónemű segítségével? Megpecsételnek? Pecsétes alsónemű? Jézusom, ez csak egyre rosszabb lesz, akkor inkább Kassák Lajos.

Rubens: St. Sebastian (1614)

A költő meg csak viselje azt az alsóneműt, hősiesen, ahogy egy férfihez (?) illik. (Másneműek különben sincsenek.) Kitárulkozik tragikusan, letolja a gatyáját és megmutatja megkínzott begóniáját. Ez az őszinteség közepe. A vallomásköltészeti pszichoterrorban úgysincs más megoldás, de nem gond, hiszen a magyar költő végső soron mindig is erre vágyott. Hogy Szent Sebestyénként belénk törölje. A másneműekbe. Mert a Szép: igaz s az Igaz: szép!

Bob Flanagan: Visiting hours (1992)


Akkor már legyen a lúd kövér. Ezért bírom Bob Flanagant. A gyógyíthatatlan cisztás fibrózisban szenvedő performanszművész esztétikai válasza a halálos kórra a szenvedés túlhajtása: konceptuális szadomazochizmus. A beteg test mint összművészeti médium a Szent Sebestyén-féle férfigőg-paradigmát vezeti el a végpontjára, amikor már nem lehet röhögés nélkül hallgatni Keats Szépségbe fulladó halálhörgését. Aki belehal a Szépségbe, meg is érdemli, annak még alsónemű se jár. Csókolom.

 

Nemes Z. Márió: Szép

Én vagyok a szép.
Más nem vagyok,
Más nem az.

Megjelent: Bauxit, Palimpszeszt-PRAE.HU, 2010, Budapest

 

Nemes Z. Márió Bajtai Andrásnak küldi David Lynch This Man Was Shot 0.9502 Seconds Ago (2004)

A Litera Inspiráció című új sorozatában az irodalmat a vizualitással társítjuk. Kortárs írók, költők mutatnak be őket inspiráló képzőművészeti alkotásokat, festményeket, grafikákat, fotókat; és küldenek tovább egy-egy inspiráló képet egy általuk választott másik szerzőnek, stafétában. Sorozatszerkesztő: Seres Lili Hanna.

Nemes Z. Márió

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.