hirdetés

Inspiráció: Urbán Ákos

2018. október 17.

Aztán beugrik a festményről egy másik kép; Gustav Klimt Csókja. Azt hiszem, az Öngyilkosság annak a kifordítása, megrontása. Úgy illik szeretni, de így sikerül. Az az előtte, ez az utána. – Az Inspiráció harmincegyedik részében Urbán Ákos reflexióit olvashatják.

hirdetés

Elsőre úgy tűnik, hogy egy görög amforáról inkább egy barlang falára feküdt át az a pár, aztán beugrik a festményről egy másik kép; Gustav Klimt Csókja. Azt hiszem, az Öngyilkosság annak a kifordítása, megrontása. Úgy illik szeretni, de így sikerül. Az az előtte, ez az utána. Klimt képén a testiség gazdagság, arany és ezüst színekkel; egy ikon színeivel és anyaghasználatával, azon a képen, amit Szolcsányi Ákos küldött, a csukott szemeken, az összeérő talpakon kívül semmi sem mutat az ideák felé. Gustav Klimt és Szántó Piroska képein az alakok nagyon hasonlóak, a színeik, sőt, a férfi bőre ugyanannyival sötétebb, de még a hajszínek is egyeznek.

Szántó Piroska: Öngyilkosok


Gustav Klimt: Csók


Szántó Piroska képén a lefele mozgás, az alakok lecsúszása, vagy zuhanása a Zsoltárok könyvének verséhez kapcsolódik.

„Úgy hullnak bele a mélységbe, mint a juhok,
a halál fogja legeltetni őket"
Zsoltárok könyve 49.15.

Az Öngyilkosság piszkos szürke hátterén a testek kígyóként összecsavarodnak. Nézzük a kép felső részén, középen az összeérő talpakat. A kiűzetés után, a kígyó büntetésből veszítette el lábait, azóta kell csúsznia a földön, tekeregnie.
Elmondok még egy történetet, amit egy tanáromtól hallottam.
Van három alma, az egyik kicsit már barnul, a másikon látszanak a barnulás előjelei, de a harmadik a tökéletes szép piros alma. Melyiket fogjuk megenni?

Ország Lili Aranymadara egy közérzet, egy létállapot. A felület, mint téma, a színek és az alak nagyon hasonlóan dominánsak, ami a töredezettséggel még hangsúlyosabb lesz. Szeretek főzni és a főzésben az érdekel a leginkább, hogy az ételben az összetevők állaga is megmaradjon – utálom, ha szétfő – az összetevők íze önállóan is érezhető legyen, de az ételnek is legyen egy íze. Az Aranymadár, az alak meghökkenve áll a képen, ott van benne a hatalmas világító tojás. Az alak és a környezete egymásba ér, a kontúrok inkább kontrasztok, inkább az alak idegen, zavart jelenléte a fontos, semmint az, hogy hogyan is néz ki. És benne a tojás, a világító arany tojás aranymadárrá teszi a fekete madarat, ami egyébként egy súlyos, röpképtelen lény. A madarak közül a kivi létével tudok a legjobban azonosulni, holott a repülés az, ami miatt jó lenne madárnak lenni. Az Aranymadár sem eshet ki a környezetéből, mint ahogyan a madár sem esik ki a levegőből.

„A fájdalomról végül kiderült, hogy valóban az enyém. Az igyekezet, hogy próbáljam azt gondolni, hogy amit érzek, az valójában Anyám fájdalma, végül okafogyottá vált. A temetésen Anyám létének fontosabb kérdéseit diagnózisok nevére keresztelték át és minden azon túli jelentés, érzés, fájdalom a mi életünkbe került bele.
Apámmal akartam beszélni, akitől évek óta idegenkedtem, de akkor tudtam, hogy a családi kötelék most kiújult.

És Henivel akartam beszélni és Ricsikével akartam lenni. És arra gondoltam, hogy a fájdalom, amit mi éreztünk, az Ricsikének gyerek lévén a szoba illata, az étel íze, a színek és az arányok tartották magukban és hogy mellette leszünk, amikor majd mint a kiolvasztott hús, lassan elkezdik magukból kiengedni és így leszünk egy család.

Ez volt tehát a temetés gondolata, ez a természetes és ennélfogva abnormális gondolat, amiről aztán a saját lakásba visszaérve már nem akartam tudomást venni."

Részlet egy készülő szövegből.


Urbán Ákos Kerber Balázsnak küldi Leonora Carrington The Last Fish (1974) című festményét.

A Litera Inspiráció című sorozatában az irodalmat a vizualitással társítjuk. Kortárs írók, költők mutatnak be őket inspiráló képzőművészeti alkotásokat, festményeket, grafikákat, fotókat; és küldenek tovább egy-egy inspiráló képet egy általuk választott másik szerzőnek, stafétában.

 


Urbán Ákos

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.