hirdetés

2016 szürreális év volt

2016. december 23.

Ahmed Naji egyiptomi írót szabadlábra helyezik, J.K. Rowling új regénnyel készül, Lemony Snicket költészeti díjat alapít, a Merriam-Webster szótár pedig egyetlen szóban összegzi a 2016-os esztendőt. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Ahmed Naji, a közszeméremsértés vádjával bebörtönzött egyiptomi író büntetését felfüggesztették – olvasható a Guardian honlapján. Ahmed Naji helyzetére a Nemzetközi PEN Club hívta fel a figyelmet idén november 15-én, a bebörtönzött írók napján. „Az élet haszna” (The Use of Life) című munkájának részletét 2015-ben egy állami tulajdonú magazin publikálta, és szexuális jellegű, illetve droghasználatról szóló szövegrészek miatt érte vád, mely szerint „szapora szívverést, vérnyomásesést” váltott ki az olvasókban. A magazin főszerkesztőjét 430 angol font bírságra, a szerzőt pedig 2 év letöltendő szabadságvesztésre és 1000 font bírságra ítélték.

Ahmed Naji büntetését múlt vasárnap ideiglenesen felfüggesztette a bíróság, a következő tárgyalása januárban lesz. Előreláthatólag hétfőn helyezik szabadlábra, bár a Nemzetközi PEN Club nyilatkozata szerint várható némi tolódás a hivatalos ügyintézés menete miatt.

J. K. Rowling a Twitteren tette közzé, hogy új regénnyel készül. A Harry Potter szerzője utoljára 2015-ben publikálta Gonosz pálya című könyvét „Robert Galbraith” álnéven. Az internetes közösségi oldalon feltett kérdésre válaszolva azt ígérte, hogy a közeljövőben két új megjelenésre is számíthatnak a rajongók: jelenleg a Galbraith-sorozat folytatásán s egy saját néven írt könyvön is dolgozik – olvasható a Huffington Post oldalán. 

Lemony Snicket, eredeti nevén Daniel Handler, A balszerencse áradása című nagysikerű ifjúsági regény szerzője idén gyakori résztvevő volt a Netflix készülő filmadaptációjának forgatásán. A szerző nemrég tett nyilatkozata szerint az utazási költségeit napi járandósággal ( „per diem”) kompenzálták, amelyet nem költött el, s most egy költészeti díj megalapítására szánja az összeget. A Huffington Post szerint a Per Diem Press névre keresztelt díj nyertese 1000 dollárral, és a győztes műből készült illusztrált kiadvánnyal lesz gazdagabb, várhatóan 2017 elején. Ez nem az első, Snicket által alapított díj, a szerző már korábban létrehozott egy könyvtárosoknak járó, évenként adományozott elismerést is.

2016 világpolitikai eseményeire sokan keresték a megfelelő szavakat. A Merriam-Webster értelmező szótár szerint az idei esztendőt a „szürreális” jelzővel lehet leginkább jellemezni – írja az Independent. A szótár készítői évről évre összegzik a keresési adatokat, s ennek alapján 2016 „az álmok erősen irracionális valóságfelfogását nyújtja” a webes szótár használói számára.


Az 1900-as évek művészeti irányzatának elnevezése a 30-as évekre vált önálló kifejezéssé, és '67-ben szerepelt először a Merriam-Webster szótárban. Peter Sokolowski, a szótárcég vezetője azt is megosztotta, hogy november 9-én, az elnökválasztás lezártakor ért el csúcspontot a „szürreális” szó keresésszáma. 
Az angol és amerikai Oxford szótárak ezzel tökéletes összhangban, néhány héttel korábban a „post-truth”, vagyis „igazságon túli” kifejezést választották az év szavának – ez egy olyan politikai időszakot jelöl, amelyet a túlzott szubjektivitás, a tények mellőzése jellemez; a Dictionary.com szerint pedig a „xenofóbia” nyerte a 2016-os év jelzőinek versenyét.

 

Hrabovszky Dóra

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.