hirdetés

Irodalmi beszélgetések a Dunapest Fesztiválon

2017. augusztus 25.

Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Dunapest fesztivál szeptember 1-től 3-ig tart. Ennek keretében ingyenes irodalmi beszélgetések is zajlanak a Jászai Mari téri hajóállomásról induló Rubin Hajón.

hirdetés

Szeptember 1-jén, 18 órás kezdéssel Miljenko Jergović boszniai horvát író, költő, drámaíró, újságíró beszélget Térey Jánossal. Jergović könyveit már több mint húsz nyelvre fordították le. 2010-ben, a Ruta Tannenbaum című regényének magyarországi megjelenése kapcsán a Litera is készített vele interjút. Hazájában az évtized legjobb írójának választották, megkapta az Angelus Közép-Európai Irodalmi Díjat. Műveiben furcsán kiszélesedik az idő dimenziója: hónapokig zuhan egy házra ledobott bomba, és félájult állapotban akár századokat is átutazhatunk. Térey Jánossal az irodalom határhelyzeteiről, kultúrák egymásra hatásáról beszélgetnek majd. A beszélgetést Csordás Gábor vezeti. A program Facebook-eseménye itt található.

 

 

Szeptember 2-án 16:30-kor Zuska Kepplová szlovák író, továbbá Molnár T. Eszter és Czinki Ferenc beszélgetését hallgathatják az érdeklődők. A közös bennük, hogy dunaparti városok lakói, továbbá hogy legfrissebb kötetük nem szülővárosukban játszódik. Az 1982-es, pozsonyi születésű Zuska Kepplová kisregényeiben olyan újkori fiatalok szerepelnek, akik már egy határok nélküli, globalizált világba születtek, és bárhol otthonra lelhetnek, legyen az Kelet- vagy Nyugat-Európa, Párizs, Helsinki, London, Pozsony vagy Budapest. Molnár T. Eszter Szabadesés című krimije Heidelbergben játszódik, Czinki Ferenc pedig a nem létező pozsonyi metrót kutatta új kisregényében. A program Facebook-eseménye itt található.

 

 

 

Ezt követően, 18:30-kor Cristian Teodorescu román író beszélget Parti Nagy Lajossal. Teodorescu Medgidia, a hajdani város című regénye bemutatja Románia furfangosan alakuló történelmét 1940-től a Kommunista Párt diktatúrájának megszilárdulásáig. Finoman árnyalt, gyakran humoros élethelyzetekben mutatkoznak meg a folyamatok, amelyekben a szereplők a történelem kiszolgáltatottjaivá, vagy épp életbölcsességgel felvértezett, optimista túlélőivé válnak. A szerző a két ország folyó menti történelmeinek egymásra hatásairól beszélget az évek óta Duna-céduláit író Parti Nagy Lajossal. A beszélgetést Potozky László vezeti. A program Facebook-eseménye itt található.

 

A Dunapest külföldi vendégeiről jövő héten áttekintő, ismertető portrékat is közlünk a Literán.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.