hirdetés

Irodalom Éjszakája 2018

2018. március 14.

Március 21-én, szerdán, újra különleges irodalmi happening várja az érdeklődőket Budapest szívében. Idén már harmadik alkalommal kelnek életre kortárs világirodalmi szerzők művei, ezúttal VI. kerületi helyszíneken, a Radnóti Színház színészeinek tolmácsolásában.

hirdetés

Az Irodalom Éjszakájának ötlet 2006-ban Prágából indult és 2016-ban Budapestre is elért. A szervezők célja, hogy a hazai közönség egy éjszaka leforgása alatt bepillantást nyerjen meghatározó európai és Európán kívüli, többnyire mai, fiatal szerzők szövegeibe, és ezáltal kedvet kapjon a kortárs irodalom, és ezen keresztül más kultúrák alaposabb megismeréséhez. Olyan izgalmas és sok esetben a nagyközönség számára nem látogatható helyszínek között tarthat világirodalmi sétát az érdeklődő, mint a Prezi, a Terézvárosi Templom Plébániája vagy az Art Pool. Az idei téma a szerelem lesz.

Az idei Éjszakának 21 a szerencseszáma. Március 21-én, a tavasz első napján és a szerelem jegyében 21 kortárs világirodalmi szerző regényeiből, novelláiból olvas fel 21 radnótis és a Radnótihoz közel álló színész, mindezt 21 szokatlan és különleges helyszínén a VI. kerületnek.

Az Irodalom Éjszakáján a 10-15 perces felolvasások este 7 órakor kezdődnek, félóránként megismétlődnek, az utolsó kör pedig este fél 11-kor indul. Minden helyszínen egy-egy színész olvas fel részletet egy adott műből, összesen 8 alkalommal. Izgalmas és sok esetben a nagyközönség számára nem látogatható helyszínek között tarthat világirodalmi sétát az érdeklődő. Az esemény egy koncerttel zárul: Molnár Enikő Jazz Band, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói és már végzett zenészek tartanak egy remek Jam Sessiont az Anker't-ben 23:00-tól. Az elmaradhatatlan sorsolás szintén a koncert helyszínén történik. 3 hatalmas könyvcsomagot állítottak össze az intézetek, melyeket azok nyerhetnek meg, akik legalább 4 helyen járnak aznap este és 4 pecsétet összegyűjtenek a felolvasások helyszíneiről.

Az Irodalom Éjszakájára és a koncertre is a belépés ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel. Minden érdeklődő maga állíthatja össze a saját útvonalát, programját, annak függvényében, hogy a felolvasásokat milyen sorrendben szeretné meghallgatni az este folyamán. Az egyes helyszínek befogadóképességéről tájékozódhatnak az esemény weboldalán és a műsorfüzetből.

Időpont: március 21., szerda, 19:00-23:00

21 helyszín Budapest szívében, a VI. kerületben: Art & Deco Lakberendezés, Radnóti Színház Keres Emil Próbaterme, Mai Manó Ház, Prezi 1 és 2, Artpool, Anker't, Kaptár, Culinary |CIE|, Térképkirály, Resident Art Budapest, Blup!, Terézvárosi Plébániatemplom Hittanterem, Escape Zone, Gyöngysziget, 360 Bár, Lengyel Intézet, Izraeli Kulturális Intézet, Bolka Bonbon, Farm Gasztrobar, AGA'S Szőnyegszalon.

A látogatók a következő művekből hallhatnak szemelvényeket a Radnóti Színház 21 színészének tolmácsolásában:

Martinovics Dorina – Andrea Levy: A citromfa gyümölcse (Nagy-Britannia)
Kelemen József – Robert Seethaler: Egy egész élet (Ausztria)
Gazsó György – Mircea Cărtărescu: Miért szeretjük a nőket? (Románia)
Szávai Viktória – Zeruya Shalev: Szerelmes élet (Izrael)
Sodró Eliza – Rosa Liksom: Ideglenes (Finnország)
Alföldi Róbert – Chika Unigwe: Fekete pillangók (Belgium)
Schneider Zoltán – Mart Kivastik: Kilátás (Észtország)
László Zsolt – Jerzy Sosnowski: Aglaja – Apokrif (Lengyelország)
Lovas Rozi (és Vilmányi Benett) – Itojama Akiko: Neet (Japán)
Martin Márta – Nadia Terranova: Levél R.-nek (Olaszország)
Rusznák András – João Tordo: Memory Hotel (Portugália)
Porogi Ádám – Benedict Wells: És véget ér a magány (Németország)
Petrik Andrea – Hilde Østby: A vágyakozás enciklopédiája (Norvégia)
Bálint András – Ivanka Mogilszka: Váratlan utcák (Bulgária)
Pál András – Tonino Benacquista: Cherchez la femme (Franciaország)
Adorjáni Bálint (és Józsa Bettina) – Pavel Vilikovsky: Túláradó érzelem (Szlovákia)
Balsai Móni – Dora Kaprálová: Egy férfi – Válasz Esterházy Péternek (Csehország)
Wéber Kata – Szécsi Noémi: Egyformák vagytok (Magyarország)
Tóth Ildikó – Javier Marías: Beleszerelmesedések (Spanyolország)
Szikszai Rémusz – Agota Kristof: A nagy füzet (Svájc)
Gyabronka József - Semih Günver: Adem Ver története (Törökország)

 

Az Irodalom Éjszakájára a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

Az Irodalom Éjszakája helyszíneit március 10-től teszik közzé az esemény honlapján. A Facebook-eseményhez itt tudnak csatlakozni.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.