hirdetés

Irodalom és zene - Itt a Café Amsterdam!

2014. május 12.

Különleges, a holland kortárs irodalmat fókuszába állító irodalmi-zenei fesztivált rendez a Holland Irodalom Alapítványa május 29. és 31. között a Brody Studiosban. A háromnapos összművészeti fesztiválon olyan világhírű holland, magyar és angol és amerikai szerzők találkoznak egymással, mint többek között Arnon Grunberg, Esterházy Péter, DBC Pierre, Spiró György, Douwe Draaisma és Timur Vermes.

hirdetés

Lebilincselő beszélgetéseket, filmeket és zenét hallgathat, nézhet és élvezhet, aki ellátogat a Café Amsterdam háromnapos fesztiváljára május 29-én, 30-án és 31-én.

Találkozhat Európából és Amerikából érkező, ismert szerzőkkel és fiatal tehetségekkel, meghallgathatja a szellemes és melankolikus amerikai képregényalbum-szerzőt, Ben Katchort, elgondolkodhat azon, amit Pléh Csaba és Douwe Draaisma pszichológusok mondanak az emlékezetről, tanúja lehet Timur Vermes német író és a holland Arnon Grunberg beszélgetésének a képzelet útjairól. Részt vehet DBC Pierre, az angol irodalom fenegyerekének felolvasásán, hallhatja Esterházy Pétert, és jelen lehet Toine Heijmans regényíró Réthelyi Orsolyával folytatott beszélgetésén.  

A programok között Dyzack, Melle és Jónás Vera énekes-dalszerzők zenéje, valamint Kiss Judit Ágnes versei hallhatók, és megtekinthetőek a Wholphin magazin izgalmas rövidfilmjei.

A fesztivál szervezői ebben a három napban minden este héttől folyamatos programokkal várják a látogatókat, a felolvasások, rövid beszélgetések, a holland és magyar zenészek koncertjei, valamint a különleges filmvetítések párhuzamosan zajlanak majd. A Brody Studios három különböző helyszínén, három pódiumon párhuzamosan rövidebb felolvasások és párbeszélgetések és mélyebb eszmecserék váltogatják majd egymást. A cél, hogy olyan találkozások jöjjenek létre, amelyek szólnak irodalomról, idegenségről, az emlékezet útvesztőiról, pszichológiáról, történelemről és a globális bizonytalanság érzéséről. A beszélgetések általában angol vagy holland nyelven zajlanak. Az 1. pódiumon szinkrontolmácsolást biztosítanakk; a 2. és 3. pódiumon szükség esetén szintén gondoskodnak tolmácsolásról.

A fesztiválon részt vevő holland szerzők mindegyikének megjelenik egy-egy új könyve Magyarországon, így ezeket a köteteket is megismerheti a közönség, valamint első kézből ismerheti meg a könyvek keletkezésének történetét is. A Literán hamarosan részleteket is olvashatnak ezekből a kötetekből, valamint részletesen bemutatjuk majd szerzőiket is. A nemsokára elinduló játékunkon pedig jegyeket nyerhetnek az eseménysorozatra. 

 

Arnon Grunberg Amszterdamban született, jelenleg felváltva New Yorkban és Dublinban él. A holland irodalom legtermékenyebb írói közé tartozik. 15 regény és több színdarab szerzője, ezenkívül esszéket, publicisztikát ír különböző napilapokba és folyóiratokba. Grunberg több nagy holland és flamand irodalmi díj nyertese. Műveit 26 nyelvre fordították. A betegség nélküli ember című regénye nemrég jelent meg magyarul a Gondolat kiadónál.

 

Douwe Draaisma (1953) szakterülete az emberi emlékezet működése. Amellett, hogy a groningeni egyetem professzora, Draaisma számos, rendkívül sikeres könyv szerzője is, műveit több nyelvre lefordították. A Times Literary Supplement című folyóirat szerint „Draaisma eleven stílusú, jó író, árnyalatokra, iróniára és tartalmi kérdésekre egyaránt érzékeny”. Miért futnak egyre gyorsabban az évek? című könyve több díjat is nyert. Műveit Magyarországon a Typotex és a Gondolat kiadó adja ki.


Ben Katchor képregényíró és librettószerző, aki abból a városból merít ihletet, ahol él: New Yorkból. Kollégájához, Robert Crumbhoz hasonlóan Katchor is megrögzött nosztalgiázó, aki gyanakvással tekint a modern életre. Mindenekelőtt azonban megfigyelő. Katchor első rajzai a RAW című képregényújságban jelentek meg, 1998 óta a Metropolis című amerikai folyóirat állandó munkatársa. A formatervezési és építészeti folyóirat számára rajzolt történeteit, melyekben a városi élet örömeit és bukkanóit mutatja be, Hand-drying in Americaand other stories (Kézszárítás Amerikában és egyéb történetek) címen gyűjtötték kötetbe.

 

Toine Heijmans (1969) a Volkskrant című holland napilap újságírója. Első könyve, az Op zee (A tengeren) izgalmas és megrázó regény egy férfiról, aki szólóvitorlázóként kalandozik, és útjának utolsó két napján, Dániából Hollandiába menet, magával viszi hétéves lányát. Amikor kitör a vihar, beteljesedik a végzet – látszatra legalábbis. A könyvből film is készült, több nyelvre lefordították. A francia fordítás elnyerte a rangos Prix Médicis étranger díjat, melyet a legjobb franciára fordított regénynek ítélnek oda. A tengeren című műve 2014 tavaszán jelent meg magyarul. Pristina című második regénye 2014 elején látott napvilágot.

 

Frank Westerman (1964) a Holland Mezőgazdasági Egyetemen végzett, műveléstechnika szakon. Belgrádban és Moszkvában volt tudósító, nyolc könyve jelent meg, melyekben az emberi természetet vizsgálja.  Az InDier, Bovendier (Állat, felsőbb állat) a lipicai ló történetét beszéli el, a méntelepektől és a császári lovasiskolától a mai génlaboratóriumokig egész Európán vezetve végig az olvasót. Műveinek több mint 16 különböző nyelven megjelent 40 fordítása Frank Westermant az egyik legsikeresebb holland szerzővé tette külföldön.
‘Dirty But Clean’ (mocskos, de tiszta) Pierre (1961) több kötetes angol szerző első regénye, a Vernon Little, az Isten, elnyerte a brit Booker-díjat. Intenzív, változatos életet tud maga mögött – lakott Ausztráliában, Amerikában, Angliában és Mexikóban, megküzdött a kábítószerfüggőséggel és a szegénységgel. Ennek köszönheti éleslátását, és többek között ezért is foglalkozik előszeretettel a társadalom peremén élőkkel.
2006-ban jelent meg második regénye, a Ludmila’s broken English (Ludmila tört angolsága). 2010-ben pedig a Lights Out in Wonderland (Csodaországban kialudt a fény). Regényeit 43 országban adták ki, Magyarországon az Ulpius Ház gondozza könyveit.

 

Barbara Stok (1970) olyan képregényekkel vált ismertté, amelyekben ő maga játssza a főszerepet. Saját élményei és megfigyelései alapján fanyar humorú és egyben megható képet fest egy mai lányról. Je geld of je leven (Pénzt vagy életet) című könyve az első holland képregényalbumok egyike. Éveken át saját punkrock rádióműsora volt, jelenleg a Straaljagers trash-duó dobosa. 2013-ban jelent meg Vincent című képregénye, amelyet az amszterdami Van Gogh Múzeum megbízásából készített. A történet Van Gogh rövid, de intenzív dél-franciaországi időszakát beszéli el.

 

Jaap Scholten holland író (1963-) félig magyar felesége révén családjával több mint tíz éve Budapesten él. Több regény és elbeszéléskötet után 2010-ben jelent meg nagysikerű riportkötete, a Kameraad baron (Báró elvtárs), amelyben interjúk és saját kutatások alapján az erdélyi magyar arisztokrácia 20. századi történetét írta meg. Legfrissebb regénye, a Horizon City (2014), saját családja történetével foglalkozik: ősei twentei textilgyárosok. Egy holland napilapba magyarországi életéről éveken keresztül jegyzeteket írt, melyek kötetben magyarul is megjelentek a Gondolat kiadó gondozásában, Jó nekem itt?! címmel. Holland lapokban megjelenő írásaival a magyar irodalom elkötelezett népszerűsítője.


Timur Vermes (1967) történelem és politológia szakon végzett, újságíróként dolgozott, és ghostwriterként több nem fikciós könyvet is írt. Nézd, ki van itt! című első regényéből Németországban több mint 1,2 millió példány fogyott el.
Mi a Nézd, ki van itt? Szatíra, persziflázs, intő példabeszéd? Egy biztos, hogy Timur Vermes az év egyik legszórakoztatóbb könyvét írta meg, amelyben a médiát és a cinikus átlagembert figurázza ki. A rendkívül mulatságos bestsellerben kíméletlen képet fest a populistákról és követőikről.


A Café Amsterdam helyszíne a Brody Studios, Vörösmarty utca 38.

Jegyek kaphatók a Brody Studios recepciójánál (jegyrendelés a 26 637 07 telefonszámon vagy a studios@brodyhouse.com emailcímen.

Jegyár: 1200 Ft - kedvezményes: 700 Ft (diák)

 

Részletes program

MÁJUS 29. CSÜTÖRTÖK

1. pódium - udvar

19.00 – 19.20 Dyzack 
Kirobbanó gitárszólamok és melankolikus énekhang: ezek a holland, egyszemélyes zenekar, a Dyzack ismertetőjegyei. This Mangy Soul című utolsó lemezének blues- és melankolikus számaiban Dyzack fiatalon elvesztett édesapja öngyilkosságát dolgozza fel.

19.30 – 20.30 What We Should Remember About Forgetting.
Két pszichológus, Douwe Draaisma és Pléh Csaba beszélgetése az emlékezet működéséről. Moderátor: Váradi Júlia

21.00 – 21.30  Jónás Vera koncertje
Jónás Vera koncertjein saját szerzeményeit játssza, élő elektronikával (loop, delay), saját gitárkísérettel.  

22.00 – 22.30 Találkozás Arnon Grunberggel
Arnon Grunberggel De man zonder ziekte (A betegség nélküli ember) című új, a Gondolat kiadónál megjelenő regényéről Szántó T. Gábor beszélget.

 

2. pódium - 1. emeleti kávézó

19.15 – 19.45
Ben Katchorral,
Hand-Drying in America and other stories (Kézszárítás Amerikában és más történetek) című könyvéről Scott Alexander Young beszélget.

20.30 – 21.00 
Toine Heijmansszal Op zee (A tengeren) című regényéről, szülői szeretetről, családról és szeretteink elvesztésének félelméről Réthelyi Orsolya beszélget.

21.30 – 22.00 A tökéletlenség szépsége
Frank Westermannal Jennifer Walker beszélget


3. pódium - pincehelyiség

19.30 – 20.15 Rövidfilmek a McSweeney’s Wholphin című DVD-rövidfilm-magazinja gyűjteményéből

Spike Jonze dokumentumfilmjétől Alexandery Payne korai munkájáig: ami csak jó, különleges vagy új, az megtalálható a Wholphinnál. A Café Amsterdam fesztiválon a McSweeney’s Wholphin című DVD-magazinjából láthatók rövidfilmek.

20.30 – 20.40 DBC Pierre felolvasása

20.45 – 20.55  Arnon Grunberg felolvasása De man zonder ziekte (A betegség nélküli ember) című regényéből

21.00 – 21.25  Kiss Judit Ágnes felolvasása

21.45 – 22.15 Melle de Boer koncertje
Melle de Boer ír, rajzol és fest, de mindenekelőtt zenél, mégpedig fantasztikusan. A Smutfish zenekar alapítója a banda Lawnmower Mind című lemezét a holland ‘country noir’ kezdetének tekinti. Élő koncertjein Melle bemutatja rajzsorozatait is, amelyeket a zenéhez készít.

MÁJUS 30. PÉNTEK

1. pódium - udvar

19.00 – 19.20 Jónás Vera koncertje
Jónás Vera koncertjein saját szerzeményeit játssza, élő elektronikával (loop, delay), saját gitárkísérettel.  

19.40 – 20.40 Kínos megfigyelések 
Arnon Grunberg és Timur Vermes beszélgetése irodalomról, erkölcsről és a képzelet erejéről. Moderátor: Forgách András

21.10 – 21.40   DBC Pierre-rel Dragomán György beszélget

22.00 – 22.30  Beszélgetés Toine Heijmansszal


2. pódium - 1. emeleti kávézó

19.25 - 19.45 Hogyan lehet képregényt készíteni Vincent van Gogh életéről? Barbara Stok rajzoló beszámolója

20.50 – 21.50 Douwe Draaisma és Esterházy Péter beszélgetése emlékezetről, „javított” emlékezetről és a felejtés művészetéről. Moderátor: Winkler Nóra

22.15 – 22.35 Melle de Boer koncertje
Melle de Boer ír, rajzol és fest, de mindenekelőtt zenél, mégpedig fantasztikusan. A Smutfish zenekar alapítója a banda Lawnmower Mind című lemezét a holland ‘country noir’ kezdetének tekinti. Élő koncertjein Melle bemutatja rajzsorozatait is, amelyeket a zenéhez készít. 


3. pódium - pincehelyiség

19.30 – 20.15 Rövidfilmek a McSweeney’s Wholphin című DVD-rövidfilm-magazinja gyűjteményéből
Spike Jonze dokumentumfilmjétől Alexandery Payne korai munkájáig: ami csak jó, különleges vagy új, az megtalálható a Wholphinnál. A Café Amsterdam fesztiválon a McSweeney’s Wholphin című DVD-magazinjából láthatók rövidfilmek.

20.35 – 21.00  Kiss Judit Ágnes felolvasása - és beszélgetés a közönséggel

21.15 – 21.25 Frank Westerman felolvasása

21.30 – 22.00 A skicctől a képregényig: Ben Katchor előadása saját alkotófolyamatáról

__________________________


MÁJUS 31. SZOMBAT


1. pódium - udvar

19.00 – 19.30 DBC Pierre felolvasása

19.45 – 20.00 Melle koncertje

20.15 – 20.55  Nemesség és szegénység
Dragomán György és Jaap Scholten beszélgetése előjogokról és jogfosztottságról Erdélyben. Moderátor: Winkler Nóra

21.15 – 21.35 Jónás Vera koncertje
Jónás Vera koncertjein saját szerzeményeit játssza, élő elektronikával (loop, delay), saját gitárkísérettel.   

22.00 – 22.30 A történelem mint az irodalom motorja
Spiró György és Frank Westerman beszélgetése fikcióról és a non-fiction irodalomról. Moderátor: Winkler Nóra


2. pódium - 1. emeleti kávézó

19.30 - 21.00 Érzelmek képekben
A képregényalbum mint irodalmi kifejezésforma. Beszélgetés Csordás Dániel, Ben Katchor és Barbara Stok részvételével. Moderátor: Scott Alexander Young

21.40 – 22.00 Dyzack koncertje
Kirobbanó gitárszólamok és melankolikus énekhang: ezek a holland, egyszemélyes zenekar, a Dyzack ismertetőjegyei. This Mangy Soul című utolsó lemezének blues- és melankolikus számaiban Dyzack fiatalon elvesztett édesapja öngyilkosságát dolgozza fel. 

 

3. pódium - pincehelyiség

19.10 – 20.00 Rövidfilmek a McSweeney’s Wholphin című DVD-rövidfilm-magazinja gyűjteményéből
Spike Jonze dokumentumfilmjétől Alexandery Payne korai munkájáig: ami csak jó, különleges vagy új, az megtalálható a Wholphinnál. A Café Amsterdam fesztiválon a McSweeney’s Wholphin című DVD-magazinjából láthatók rövidfilmek. 

20.30 – 20.40 Toine Heijmans felolvasása

20.45 – 21.30 Fordítók öröme és bánata: Fordítók beszélgetnek a fordítás művészetéről Artner Szilviával

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.