hirdetés

Írók ünneplése, könyvtárak bezárása

2017. december 1.

Chinua Achebe, nigériai származású író születésének 87. évfordulóját ünnepelte a Google. Richard F. Thomas, a Harvard Egyetem professzora könyvet írt Bob Dylanről. Anglia Northamptonshire megyéjében 28 könyvtárat terveznek bezárni. Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Chinua Achebet ünnepelte a Google
Chinua Acheberől, a nigériai származású íróról – hangsúlyozva azt, hogy a 20. századi irodalom kiemelkedő alakja - egy Google Doodle-ban emlékeztek meg. Az Achebe 87. születésnapja alkalmából létrehozott doodle-jelölés bizonyítja, hogy az írót sokan a modern afrikai irodalom atyjaként ünneplik – írja az Independent. Chinua Achebe regényt, verseskötetet és esszét is írt. 2007-ben nemzetközi Man Booker díjat nyert. Achebe műveiben országa és népe történelmét meséli el különböző időszakokban: a gyarmatosítás előtti kortól, egészen napjainkig. Gyakori témája az európai és afrikai emberek összeütközése, de olyan módon, hogy közben az afrikai hőseit nem idealizálja, erényeikkel és hibáikkal együtt mutatja be őket. Emellett keserű iróniával, gyilkos és szatirikus humorral rajzolja le az egész gyarmati rendszert és a tisztviselők igazi arcát. Az író 2013. márciusában hunyt el 82 éves korában.
Legismertebb munkája, a Things Fall Apart, mely továbbra is az iskolai tantervek egyik legfontosabb eleme, mely egyébként magyarul is megjelent Béres Mária és Tandori Dezső fordításában Széthulló világ címen. Magyar nyelven megjelent további kötetei: Örökké nyugtalanul (No Longer at Ease), Isten nyila (Arrow of God), A nép fia (Man of the People), Hangyabolyok a szavannán (Anthills of the Savannah).

 

Könyvet írtak Bob Dylanről
Bob Dylan 2016-ban kapott irodalmi Nobel-díja széles körben váltott ki nagy felháborodást. A bloggerektől a bestseller írókig mindenki boncolgatta, hogy vajon miért pont Dylan kapta a rangos díjat. Habár egyetemesen elismerték, hogy minden idők egyik legnagyobb dalszerzője, úgy gondolják mégsem volt helye a korábbi díjazottak mellett. Dylan megtagadta, hogy Stockholmba utazzon és személyesen vegye át a díjat, ezzel is olajat öntve a tűzre.
Természetesen a kételkedők mellett Dylannek védelmezői is akadtak. Köztük Richard F. Thomas, a Harvard professzora, aki tanítja is Dylan munkásságát, vizsgálva a dalszerző összefüggéseit és kulturális hatását. A professzor egyik központi tézise, hogy Dylan Görögország és Róma epikus költőinek leszármazottai közé tartozik. Második fontos tézise, hogy Dylan a klasszikus költészetek és népdalok vonalait fantáziadús módon viszi tovább – írja az Independent.
Richard F. Thomasnak könyve Why Bob Dylan Matters címen jelent meg – írja a National Public Radio.

 

Angliában 28 könyvtárat terveznek bezárni
A Guardian értesülései szerint az angliai Northamptonshire megyében 36 könyvtárból 28-at bezárhatnak. Northamptonshire megyei tanácsa - amely a következő négy évben 115 millió font megtakarítást remél a tervezett bezárásoktól - konzultációt kezdeményezett a könyvtári szolgáltatás jövőjéről. Három lehetőség közül választhattak: ebből kettő becsukja 21 könyvtár ajtaját; a harmadik közel 28-ét.
A múlt héten a megyei tanács elutasította Chris Stanbra javaslatát, hogy megállítsa a könyvtári szolgáltatások tulajdonképpeni eltörlését: "Azt akartuk elérni, hogy legyen egy negyedik opció, amely megtartja a könyvtárakat, ahogy vannak", nyilatkozta Chris Stanbra, majd hozzátette, a konzervatívok ellene szavaztak.
Az emberek is ellenzik a könyvtárak bezárását, ahogyan Stanbra fogalmazott: ezek a közösségek szívét jelenik. A Brackley-könyvtár például számtalan szolgáltatást nyújt: buszjegyeket árusít, ingyenes informatikai hozzáférést biztosít, gyermekklubokat tart fenn, összesen körülbelül 50 egyéb dolgot kínál. Ha Brackley bezárna, súlyos következményekkel néznének szembe az emberek.
Írók is csatlakoztak a bezárások elleni kampányhoz: Philip Pullman a Twitteren is kifejezte nemtetszését az ügy kapcsán, de Alan Moore is teljesen elfogadhatatlannak és szörnyűnek tartja az egészet.
A tanács szóvivője azt mondta: "Elkötelezettek vagyunk abban, hogy olyan könyvtári szolgáltatást tartsunk fenn, amely továbbra is szolgálja az olyan személyeket, akik kölcsönöznek, és azokat, akik a könyvtárat más szolgáltatások, például számítógépes műhelyek, regisztrációs szolgáltatások és a városi és kerületi tanács szolgáltatásaihoz használják."
A northamptonshire-i javaslatokkal kapcsolatos konzultáció január 13-án zárul. A tanács február 22-én hoz végleges döntést.

Képek forrása: GoogleIndependentNorthamptonshire County Council

Talabér Dominika

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.