hirdetés

Isten veled, nővérem!

2015. július 9.

Fordulhattam hozzád bármikor, amikor kétségeim támadtak írás közben, hogy jó-e, érdemes-e csinálni, és te mindig biztattál, hogy ne adjam fel. És azt is mondtad, aki egyszer elutasított, ahhoz többé ne forduljak, és mesélted nagy lelkesen kifogyhatatlan történeteidet kiadókkal, írókkal, szerkesztőkkel, akik mostantól már nélküled írnak, szerkesztenek... – Anamaria Poptól Patak Márta búcsúzik. 

hirdetés

In memoriam Anamaria Pop

Időben fogok szólni, húgocskám, ezt mondtad a múlt héten a telefonban, mikor elköszöntünk, és nekem már a nyelvem hegyén volt a kérdés, hogy mire gondolsz, pedig titkon éreztem, hogy fölösleges. Nem tudom, mitől lehet, talán annyira megedzette már a lelkemet a kor, a korom, és körülöttem annyi a betegség, a halál, hogy most itt ülök, üres tekintettel meredek magam elé a fordítóház hármas szobájában, ahol talán te is dolgoztál egyszer, és rezignált bólintással, könnyek nélkül tudomásul veszem, hát mégis szó nélkül mentél el, Annamari. Hasnyálmirigyrák-gyanú, ezt mondtad, de nem gondolsz rá, mert még nem biztos.


Ritkán találkoztunk, de mégis mindig úgy, mintha mindennap látnánk egymást, az egy nyelvet beszélők bizonyossága volt köztünk az első pillanattól fogva a kapocs. Fordulhattam hozzád bármikor, amikor kétségeim támadtak írás közben, hogy jó-e, érdemes-e csinálni, és te mindig biztattál, hogy ne adjam fel. És azt is mondtad, aki egyszer elutasított, ahhoz többé ne forduljak, és mesélted nagy lelkesen kifogyhatatlan történeteidet kiadókkal, írókkal, szerkesztőkkel, akik mostantól már nélküled írnak, szerkesztenek, és a neved már fordítóként sem szerepel többé egyetlen új fordítású román nyelvű könyvben sem.

Itt ülök tehetetlenül, bánatosan, és az jár a fejemben, hogy mostantól téged is azok közé sorolhatlak már, akiktől a legtöbb biztatást kaptam, miközben életem első regényét írtam, és akik már soha nem olvashatják el, miután megjelent. Itt marad ez is a többi terveddel együtt, amit még szerettél volna lefordítani, köztünk meg a hiányod, amit Románia és Magyarország is megszenved. Mert jöhetnek majd a helyedre újak, fiatalok, de olyan, mint te, nővérem, már soha senki nem lesz nekem.

 

A címlapkép a Ziuaveche.ro oldalon közölt fotó részlete.

Patak Márta

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.