hirdetés

Itt van a város - Vendég: Legát Tibor

2012. március 3.

2012. március 6-án, kedden este hattól Itt van a város sorozatunk vendége Legát Tibor író, újságíró, zenész-dalszövegíró, Budapest közlekedéstörténetének kutatója. A Bartók Béla úti Szatyor Bárban Jánossy Lajos kérdezi majd.

hirdetés

A Litera beszélgetéssorozatában a házigazda, JÁNOSSY LAJOS havonta egy ülésben, keddenként látja vendégül a kortárs irodalom színét-borsát, hogy az írókkal, költőkkel, literátusokkal, művészekkel teák és sörök fölött fesztelenül és szertelenül diskuráljon műhelytitkokról és olvasmányokról, álmokról és zenékről, nőkről és férfiakról, szenvedélyekről és emlékekről, utcákról és terekről, vagyis a városról és mindannyiunkról, akik „maradunk itt, maradunk”.

Az Itt van a város következő estjén, március 6-án, kedden 18 órától LEGÁT TIBOR a vendég!

LEGÁT TIBOR a budapesti alternatív rockszíntér egyik meghatározó figurája, mint újságíró dolgozott a BKV üzemi lapjánál és a Magyar Narancsnál, a villamos és a villanygitár szerelmese, Pop címmel pszichedelikus novellasorozatot jegyez. De írt könyvet a budapesti közlekedés történetéről (buszról és villamosról), az egykori Kézi Chopin, a Lidérc, a Legát és a Sweet Jane után jelenleg a Lou Reed-átiratokat előadó Sweet Jane frontembere.

"1965-ben születtem Budapesten. 1989-ben kezdtem a pályát. Azt hiszem, elég hamar sikerült elsajátítanom 'a szakmai fogások'-at, dolgoztam napilapnak és üzemi újságnak, szerkesztettem folyóiratot és magazint, de újságírónak csak azóta merészelem magam nevezni, amióta a Magyar Narancshoz kerültem. Azt hiszem, nagyon szerencsés vagyok" - írja magáról a 2005-ben Minőségi Újságírásért-díjat nyert újságíró.

A Literán többek között naplót is írt, olvassanak bele!

"Megint a dzsungelt venném elő, de Tibor már nem lakik ott, és szó sincs őserdőről. Napjaink legócskább szókapcsolatára, a „nagyvárosi dzsungel”-re gondolok, ahol a természeteshez hasonlóan szintén állatok vannak, növények meg persze alig. Aztán az jut eszembe, hogy a csürhe meg a nyáj valamelyest rokon értelmű, s ha már az efféle sűrűnek nincs a sírjára virág, hát van helyette másféle élőlény. A városi gerilla, akivel (amivel) akkor sem tudnék kibékülni, ha valóban annyira extrém példány lenne, mint amilyennek képzeli magát. Viszont ő az, aki közhelyben járatja a nagyvárosi dzsungelt, hiszen minden nap úgy lép ki az ajtón vagy ül a monitorja elé, mintha küzdőtérre érkezne. Harcosnak képzeli magát, és mint a harcosok általában, ad a megjelenésére: trendicsek felszerelést ölt (személyes kedvencem a szürke terepmintás szett), hozzá tükör előtt kigyakorolt pimasz ábrázatot, és azt mondja: „Én vagyok a városi gerilla!” Mondjuk hatásosabb lenne, ha kiáltaná, de valójában ez a kimondás is jelképes, inkább csak suttogja, bár kétségkívül sistergőn. Még sohasem keveredett semmibe, de már oly sokszor elképzelte. De mi van akkor, ha fordul a kocka?
A tudósító  nagy levegőt vesz és alámerül. A helyszín az AVG, anomim városi gerillák gyűlése, egy panelház egykori gyerekkocsi tárolóját bérli valami alapítvány, hétfőn-szerdán alkoholisták, csütörtökön drogosok, a péntek a nyerőgépeseké. Vagyis kedden érkeznek a tarzanok, akik megtették az első lépést. Most éppen hét törpe. Meredten bámulnak maguk elé, az első perc a legkínosabb, a bátorságba temetkezésé. Végül balról érkezik a megmentő hang: „Jenő vagyok! Városi gerilla!”"

A HVG-n itt olvasható egy vele készült interjú.
Legát Tibor írásai a Literán.
Az esemény a Facebookon.
Az Itt van a város a Literán.
Fotó: Karafiáth Orsolya.

HELYSZÍN: Szatyor Bár és Galéria - Budapest 1111, Bartók Béla út 36.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.