hirdetés

Ámosz Oz, John Steinbeck, a nemzetközi young adult irodalom evolúciója

2019. január 3.

Elhunyt Ámosz Oz világhírű író. A The Outsiderstől a Harry Potteren át a The Hate U Give-ig – a nemzetközi ifjúsági irodalom evolúciója. 50 éve hunyt el John Steinbeck. – Heti nemzetközi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

2018. december 28-án hunyt el Ámosz Oz világhírű izraeli író, újságíró, több tucat regény, novella és esszé szerzője.

„Az európai zsidóság gyermeke, a héber irodalom atyja, aki fontos szerepet játszott az 1990-es oszlói béketárgyalásokban és aki, bár gyakori kritikusa volt az izraeli politikának, egyszerre volt szerelmese is az újonnan kialakuló héber nyelvnek” – írja a The Guardian. A nekrológ (melyet itt olvashatnak) Ámosz Oz életének és munkásságának fontos momentumait és leghíresebb műveit mutatja be röviden, miközben betekintést ad a szerző által is megélt Izrael állam és az új héber nyelv kialakulásának folyamatába. További négy nekrológot is közölt a magazin, melyben barátok, ismerősök búcsúznak a neves írótól.

Forrás: The Guardian

Az Independent egy 2009-es interjút idézett fel, melyben a gyermekként átélt izraeli függetlenségi háborúról kérdezték a szerzőt. Ámosz Oz az interjúban elmesélte, hogy nyolcévesen rakétát épített a hátsó kertjükben, amellyel a Buckingham palotát szerette volna felrobbantani. 1967-ben az egyiptomi fronton is harcolt, de katonai tapasztalatairól szinte sosem írt. Elmondása szerint meghaladta képességét az, hogy leírja az ott megélteket: „Van egy fajta bűz a harcmezőn, amit nem adnak át a háborús filmek vagy dokumentációk. …és ez a bizonyos bűz, amire nagyon elevenen emlékszem, az egyszerűen leírhatatlan szavakkal.” Az idézett interjút és a teljes nekrológot itt olvashatják.

Ámosz Oz a Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten, 2009-ben, forrás: Independent

„Izrael legmeghatározóbb kulturális nagykövete volt Ámosz Oz”— írja a The New York Times, aki íróként mindig visszatért a kibuc közösségi életéhez, egy modernista stílusban az interperszonális kapcsolatok komplexitására fókuszálva, az 1966-os Elsewhere, perhapstől kezdve, a 2013-as Between Friendig (magyar fordításban: Barátok között). Az áttörés mind Izraelben, mind nemzetközileg művének, az 1968-as My Michaelnek (magyar fordításban: Miháél, Miháél) köszönhető. Ez volt Ámosz Oz első könyve, amelyet 1972-ben angolra fordítottak.

Amosz Oz 2016-ban. Fotó: George Etheredge

„Leghíresebb regénye a Szeretetről, sötétségről nem hasonlított korábbi írásaihoz” — írja a magazin. Ámosz Oz jeruzsálemi felnőtté válásáról precízen, brutális őszinteséggel írt. A személyes és politikai traumákon keresztül nem csak saját, de Izrael történetét is bemutató, eredeti címén Tale of Love and Darknessért a szerző Goethe-díjban részesült. A regényből részletet ITT olvashatnak a Literán.

A The New York Times egy másik nekrológot is közölt, melyben izraeli politikusok nyilvánítják ki részvétüket. Izrael államban a nemzet lelkiismeretének nevezett írótól így búcsúzott gyermekkori barátja, Reuvén Rivlin államfő: „A szeretetről és fényről szóló történet most nagyon sötétté vált. Szomorúság ereszkedett ránk a szombat megérkeztével. Nyugodj békében, szeretett Ámoszunk. Sok örömöt szereztél nekünk.”

Amosz Oz 2016-ban. Fotó: George Etheredge

Ámosz Oz halálának híréről ITT számoltunk be a Literán.

Az Independent magazin egy rövid összefoglalóban, kilenc regényen keresztül mutatja be az elmúlt ötven év young adult (fiatal felnőtteknek szóló) irodalmának evolúcióját. A paradigmaváltó The Outsiderstől a Harry Potteren és a Twighlight trilógián át jutunk el a rendőri brutalitást egy tinédzser szemszögéből ábrázoló 2017-ben megjelent Angie Thomas: The Hate U Give című könyvéig.

Forrás: Independent

1966. december 20-án hunyt el John Ernst Steinbeck Nobel-díjas regény-, novella- és színdarabíró. Halálának 50. évfordulójára egy biográfia kerül kiadásra Mad at the World: John Steinbeck and the American Century címmel, melynek szerzője William Souder. A hírt az Independent magazin egy meglehetősen személyes hangvételű cikkben közölte, mely rövid betekintést nyújt John Steinbeck munkásságába, családi életébe, konfliktusaiba is. „Kevés a kétely azzal kapcsolatban, hogy dühös ember volt. Utálta a nyomort, az igazságtalanságot és az előítéleteket, ahogy ez könyveiből is tükröződik. Képes volt a személyes gyűlölködésre akár Hitlerrel, a volt feleségével vagy a kritikusokkal kapcsolatban" – írja az Independent. Az életrajz 2019-ben jelenik meg a WW Norton & Company gondozásában.

John Steinbeck. Forrás: The National Steinbeck Center

Élő Csenge Enikő

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.