hirdetés

Januártól kölcsönzési lehetőséggel várja olvasóit a KSH könyvtára

Január 2-ától minden, a 14. életévét betöltött magyar állampolgár kölcsönözhet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) könyvtárának 850 ezer kötetes állományából; eddig csak a hivatal dolgozói és a főváros II. kerületének a lakosai élhettek ezzel a lehetőséggel - közölte a (KSH) hétfőn az MTI-vel.
hirdetés

A nagyközönség felé való nyitást az motiválta, hogy elkészültek az ehhez szükséges fejlesztések. A könyvtárat tavasszal felújították és akadálymentessé alakították. A Bibó Istvánról elnevezett olvasóteremben nagyító- és felolvasógép, valamint öregbetűs - nagyított betűs - könyvek állnak a látássérült látogatók rendelkezésére. A legkisebbek számára ugyanitt játékokkal felszerelt gyermeksarkot alakítottak ki.

Az elektronikus fejlesztések eredményeként a könyvtár teljes állományának bibliográfiai leírása elérhető az online katalógusban, a törökbálinti raktárban tárolt könyvek pedig akár otthonról is egyetlen gombnyomással bekérhetők a központba. A digitális tudásbázisok folyamatos gyarapításával, helységnévtárak és statisztikatörténeti művek kiadásával a KSH Könyvtár mind szakkönyvtári, mind közkönyvtári funkcióit jelentősen bővítette - tették hozzá.

A statisztikai hivatallal egyidejűleg, 1867-ben alapított intézmény kötelespéldány-jogosultságának köszönhetően egyedülálló társadalomtudományi, szépirodalmi és ismeretterjesztő gyűjteménnyel rendelkezik. A KSH könyvtára 1897 óta nyilvános szakkönyvtár. 1929-től két évtizeden át a második számú nemzeti könyvtár funkcióját is betöltötte. Jelenleg 6 ezerre tehető a könyvtár tagjainak a száma.

A gyűjteményben a statisztika, a demográfia és más társadalomtudományok teljességre törekvő magyar nyelvű és válogatott külföldi szakirodalma mellett szépirodalmi és ismeretterjesztő művek, úti- és szakácskönyvek, nyelvkönyvek, művészeti albumok egyaránt megtalálhatók. Ezek mellett az intézményből lexikonokat, szótárakat, képregényeket, turistatérképeket, hangoskönyveket, ismeretterjesztő DVD-ket, komolyzenei és szórakoztató CD-ket is lehet kölcsönözni.

(MTI)


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.