hirdetés

Janus Pannonius CD és honlap

2008. november 27.
A Reneszánsz Év tiszteletére a hazai verséneklők és régi zenészek jeles csoportja – Huzella Péter, a Kaláka, Kátai Zoltán, Kobzos Kiss Tamás, a Misztrál, a Musica Historica, a Sebő együttes, a Szélkiáltó, Tolcsvay Béla és a Vagantes együttes – közös Janus Pannonius lemezt készített. A CD mellett honlap is készül Janus Pannonius tiszteletére.
hirdetés

A XV. századi művész sokszínű költészetét húsz zenei feldolgozás mutatja be a költő itáliai éveinek szellemes, csipkelődő és erotikus epigrammáiból való válogatásból készült daloktól kezdve, a humanistákat, a humanizmust dicsőítő költemények feldolgozásán át, a szellemi hontalanságot, a koránjöttség tudatát, az elmúlás elégikus-tragikus hangulatát és a jellegzetesen reneszánsz alkotói büszkeséget hordozó művek megzenésítéséig. A dalokat a Laus Pannoniae – talán legismertebb – korábbi és legújabb fordítása foglalja keretbe.

A reneszánsz muzsika hangzásvilágát idéző, reneszánsz hangszereket felvonultató megoldások mellett, a magyar néphagyományból táplálkozó dallamkincs és a világzenei műfajok színes világa is jelentős szerepet játszik a változatos zenei anyagban. A dalok felvételében közreműködött Kónya István lantművész és Gulyás Csilla hárfaművész. A lemez főszerkesztője Török Máté, a Misztrál együttes muzsikusa, irodalmi szerkesztője Sudár Annamária előadóművész. A CD borítóját Orosz István grafikusművész a lemez alkotói felkérésére készítette.

A Janus Pannonius lemez bemutató koncertje 2008. december 9-én 19 órakor lesz a Pécsi Székesegyházban.

A CD mellett honlap is készül Janus Pannonius tiszteletére (www.januspannonius.hu). A tartalomszolgáltatás fővédnöke Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója. A folyamatosan gyarapodó honlap első változata a lemezbemutató napjától lesz elérhető. Oldalain Jankovits László a honlap számára írt Janus-tanulmánya mellett a CD-n szereplő versek latin és magyar szövege is olvasható lesz, valamint meghallgathatók a dalok részletei is. A későbbiekben kiegészül a szolgáltatás – többek között – Szentmártoni Szabó Géza Janus-ábrázolásokról szóló írásával, Békés Enikő Janus-bibliográfiájával, Janus Pannonius latin nyelvű verseivel, valamint két korai Janus-kiadás digitalizált változatával is.

A CD megjelenését és a honlap létrejöttét a Balassi Bálint Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár támogatja.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.