hirdetés

Jogdíj juthat a szerzőknek a könyvtárakból kölcsönzött műveik után

2011. április 8.
Jövő évtől lehetővé válik, hogy jogdíjat kapjanak a szerzők, illetve a szerzői jogok birtokosai a könyvtárakból kölcsönzött könyvek, valamint kották után - ezt tartalmazza Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön megjelent rendelete.
hirdetés

Az úgynevezett nyilvános haszonkölcsönzésért fizetendő szerzői jogdíjat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vezette be és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) most megjelent rendelete a nyilvántartáshoz és kifizetéshez szükséges szabályokat rögzíti.

A könyvtárak 2011 elejétől gyűjtik azokat az adatokat, amelyek a 2012-től kezdődő kifizetésekhez szükségesek, ehhez a rendelkezésükre álló eszközök megfelelőek és csupán minimális adminisztrációs többletet jelentenek.
A szerzői jogdíjakat 2012-től a jogdíjakat kezelő szervezet fizeti majd ki a NEFMI által biztosított költségvetési forrásból. A kommüniké példaként megemlítette, hogy a magyarországi könyvtárak 2009. évi 34 milliós kölcsönzésére vetítve, a jogdíjköteles magyar szerzők számát tekintve mintegy 12 millió olyan kikölcsönözhető mű van, amely a díjfizetési kötelezettség hatálya alá esik.

A nyilvános haszonbérleti rendelet április 12-től hatályos.

(Kultúra.hu) 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.