hirdetés

Jön, jön, jön: Mátyás király kétszer!

A Litera és a Filmhu közös könyvbemutatója

2009. május 29.
2009. június 6-án 17 órakor a Gödör Klubban bemutatjuk: a Litera Mátyás-ponyva - Kortárs írók történetei címen megjelent antológiáját és a Film.hu Mátyás, a király című képregénykötetét.
hirdetés

A Litera és a Palatinus Kiadó gondozásában a 80. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Mátyás-ponyva - Kortárs írók történetei c. irodalmi antológia, 39 kortárs szerző írásával.

A Litera – irodalmi portál Mátyás király Gömörbe' című felhívására 2008 tavaszán több mint 230 szerző ragadott tollat, hogy felélessze a legendát. A meghívásos és tehetségkutató pályázat eseményei nyomon követhetőek a Litera Mátyás-oldalán.

„Uj-já-szü-le-tés, szótagolta Mátyás. Nem úgy van az, cimbora. Írva vagyon, hogy csak virtuálisan létezhetsz. Ha dumálnak rólad az emberek. A nép ajka, tudod. Akkor van lét, ha mondat van. Ezek elfelejtettek, papuskám. Nem érnek rád, az a helyzet...” - olvasható Németh Gábor előszavában. A pályázat legjobbjainak írásaiból született kötetben kortárs írók és eddig ismeretlen írótehetségek keltik életre és vezetik soha nem látott kalandokba hősünket.

A Mátyás-ponyva szerzői: Balázs Attila, Bán Zsófia, Bánki Éva, Benedek Szabolcs, Bódis Kriszta, Bozsik Péter, Csaplár Vilmos, Cserna-Szabó András, Dányi Dániel, DrMáriás, Dragomán György, Erdős Virág, Esterházy Péter, Falcsik Mari, Fehér Béla, Garaczi László, Gődény Balázs, Győri Orsolya, Halász Margit, Háy János, Hazai Attila, Jászberényi Sándor, Józsa Márta, Kapecz Zsuzsa, Kerékgyártó István, Kiss Ottó, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre, Lokodi Imre, Maros András, Murányi Zita, Podmaniczky Szilárd, Sajó László, Selyem Zsuzsa, Spiegl Máté, Szerbhorváth György, Tóth Gábor Ákos, Tóth Krisztina - Előszó: Németh Gábor.

A kötetet a Litera szerkesztői, Nagy Gabriella és Jánossy Lajos szerkesztették, kiadója a Palatinus és a Litera. A válogatás a Litera Mátyás király Gömörbe’ című pályázatának kispróza-anyagából készült, amely vállalkozás a Reneszánsz Programiroda – Hungarofest Kht.-vel partnerségben, a Reneszánsz Év keretében jött létre.

Ezzel párhuzamosan, szintén az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Film.hu és a Hungarofest kiadásában a Mátyás, a király című képregény-antológia. A kötetben a Film.hu Mátyás, a király c. pályázatának legjobbjai szerepelnek.

A díjnyertes képregények, illetve illusztrált és képregénnyé adaptált novellák alkotói: Bardon Barnabás, Filkor Gábor, Fórizs Gergely, Haránt Artúr, Harsányi Hajnalka, Horváth Henrik, Jámbor Lajos, Juhász Márk, Kalászi Benjámin, Kovács Péter, Lakatos István, Lanczinger Mátyás, Matheika Gábor, Ritter Ottó, Vincze Nóra, Zabos Csaba.

Az illusztrált és adaptált novellák Balázs Attila, Dragomán György, Esterházy Péter, Gődény Balázs, Jászberényi Sándor, Józsa Márta, Podmaniczky Szilárd, DrMáriás és Spiegl Máté művei alapján készültek.
A kötetet Hegedűs Márton szerkesztette.

A Gödörben rendezendő bemutatón, 2009. június 6-án 17 órától a Mátyás-ponyva c. irodalmi antológiát a kötet egyik szerkesztője, Nagy Gabriella mutatja be, az antológiából felolvas: Tóth Krisztina és Németh Gábor, a Mátyás, a király képregény-antológiát Hegedűs Márton grafikus-szerkesztő és Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöke mutatja be.

A bemutató után a szerzők dedikálnak.

A Mátyás-ponyva kötet szerzői az Ünnepi Könyvhéten más alkalommal is dedikálnak: 2009. június 5-én, pénteken 15 órától az Írók Boltja előtt, a Liszt Ferenc téren, illetve 2009. június 7-én, vasárnap 17 órától a Palatinus Kiadó sátránál, a Vörösmarty téren.

Mindkét kötet megvásárolható lesz a bemutató helyszínén. A kötetek a bemutató (illetve a Mátyás-ponyva esetében a dedikálások) alkalmával 20% kedvezménnyel kaphatóak.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.