hirdetés

Juhász Gáboré az AEGON Művészeti Társdíj

2009. szeptember 29.
Jónás Tamás költő választottja Juhász Gábor zeneszerző, dzsesszgitáros.
hirdetés

Ma délelőtt az AEGON Magyarország székházában jelentették be, hogy idén ki kapja az AEGON Művészeti Társdíjat. Az idei művészeti díjas Jónás Tamás választása Juhász Gábor zeneszerzőre és dzsesszgitárosra esett. A Társdíjat korábban Jeney Zoltán zeneszerző, Vojnich Erzsébet festőművész, és legutoljára Kovalik Balázs operarendező vehette át, az adott év irodalmi díjasának döntése után. A sajtótájékoztatóról hamarosan részletesen is beszámol a Litera. 

Juhász Gábor 1968-ban született Budapesten, Pécsen járt általános iskolába és gimnáziumba, ott nőtt fel a bátyjával együtt, aki a szüleihez hasonlóan mérnök lett. 1988 óta él Budapesten, akkortól tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakán.

Négy-öt éve érezte úgy, hogy megérett az idő a szólópályára. Önálló  albumokat készített, saját triót szervezett. Először Marozsán Erikának írt – Jónás Tamással együtt – Szakíts, ha tudsz címmel nagylemezt. Több társával együtt alapította a Szájról szájra nevű projektet, amelyben zenei vezetőként és gitárosként is részt vett három énekesnővel: Szalóki Ágival, Herczku Ágnessel és Bognár Szilviával. 2006-ban hozta létre a saját trióját – amelyben rajta kívül Papesch Péter játszott-játszik basszusgitáron, Borlai Gergő dobolt – , ezzel a formációval vette fel a Fények című albumát.  Legutóbb 1978 címmel készített új, saját lemezt, amely éppen a napokban jelent meg. A CD-n a Juhász Trió mellett – amelyben most már Fodo, azaz Födő Sándor játszik ütőhangszereken – két remek szaxofonos, Bacsó Kristóf és Borbély Mihály, valamint Schreck Ferenc (harsona), továbbá a kitűnő gitáros, László Attila is hallható.


 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.