hirdetés

Június 8-án indul a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok

2017. június 1.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) idén 88. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, melyhez a 2001-es Olvasás Éve óta kapcsolódik a Gyermekkönyvnapok. Néhány érdekességet mutatunk a gazdag programból.

hirdetés

A Litera idén is jelen lesz a könyvhét helyszínein, ez alkalommal mint nem hivatalos tartalomszolgáltató. Ebből azonban az olvasó semmit nem érzékel majd, változatlan derűvel és kitartással hódolunk az írott szónak! Számos beszámolóval, hangulatjelentéssel, interjúval és kritikával készülünk, munkatársaink bárhol és bármikor felbukkanhatnak.

A könyvhetet idén is három helyen nyitják meg kortárs szerzőink: június 8-án, a Vörösmarty téren miután a Katasztrófavédelem Központi Zenekara díszegyenruhába öltözve az Erzsébet híd pesti hídfőjétől végigmasírozott a Váci utcán és a Vörösmarty téren rövid, kb. 10 perces koncertet adott, Závada Pál ünnepélyes megnyitóbeszédével indul a budapesti könyves mustra. A beszédet LiteraTV-ben is megtekinthetik majd Valuska Gábor jóvoltából. Az Írók Boltjában rendezett megnyitón Gács Anna mond majd beszédet, amelyet a Litera Rádióban hallgathatnak majd meg, a Debrecenben rendezett országos megnyitón Papp András beszél majd. Könyvheti netnaplónkat pedig a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a debreceni könyvheti események szervezőjének munkatársai írják.


A kiadók kitelepült standjai mellett a Vörösmarty téren két helyszínen, az Oroszlános kút mellett és a Vörösmarty-szobor mellett felállított színpadon is rendeznek majd beszélgetéseket, délelőttönként pedig gyerekkoncertekkel, vetélkedőkkel várják a legkisebbeket és kísérőiket. Június 9-én 17:30-kor adják át az Év Gyerekkönyve-díjat, amelyet a Magyar Gyerekkönyv Fórum – HUBBY által felkért zsűri oszt ki, és a zsűri tiszteletbeli elnöke, Péterfy Gergely ad át.

Ízelítőként a Litera számos készülő cikkéből kiemelnénk hamarosan olvasható interjúnkat a MKKE frissen kinevezett, új igazgatójával, Péterfy Gergellyel, akit terveiről, a megbízatással járó feladatokról kérdeztünk. Emellett interjúkat olvashatnak Peer Krisztiánnal és Háy Jánossal és a könyvhétre új kötettel jelentkező Tompa Andreával, Havasréti Józseffel és Vida Gáborral is, valamint beszélgetést tervezünk a szintén új könyvvel jelentkező Rakovszky Zsuzsával is.

Számos kritikával is készülünk: Tompa Andrea Omerta című, új regényéről Modor Bálint, Rakovszky Zsuzsa Célia című könyvéről Forgách Kinga, Szijj Ferenc új és egyben első, Növényolimpia című regényéről Nagy Gabriella, Németh Gábor Ez nem munka című új könyvéről Mészáros Gábor, Tóth Krisztina Párducpompa című novelláskötetéről Dézsi Fruzsina, Kemény Zsófi Rabok tovább című kötetéről Várszegi Eszter, G. István László, Kántor Péter és Szilágyi Ákos új versesköteteiről Szmerka Dániel, Csaplár Vilmos és Györe Balázs könyveiről pedig Jánossy Lajos ír elemzést.

A frissen megjelent kötetekből temérdek könyvajánlót is találnak majd nálunk, és készülünk számos tudósítással, hangulatjelentéssel is, valamint ott leszünk június 7-én kezdődő Margó Irodalmi Fesztivál programjain is, valamint Valuska Gábor napi képgalériáit lapozgatva követhetik az eseményeket.

Találkozzunk június 8-án, csütörtökön négykor a Vörösmarty téren! És találkozzunk itt, a Literán!

 


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.