hirdetés

Júniusban újra Margó Fesztivál

2017. május 12.

Közeleg a nyári Margó Irodalmi Fesztivál, a nagyszabású eseményt idén június 7-11. között rendezik meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ötnapos fesztiválon fellép többek között új könyvével Nádas Péter, Peer Krisztián, Szív Ernő, Tóth Krisztina és Kemény Zsófi.

hirdetés

Június 7-étől 11-éig, öt napon át tart idén is a Petőfi Irodalmi Múzeumban és udvarán a nyári Margó Irodalmi Fesztivál. A kilencedik alkalommal jelentkező ingyenes rendezvényen a szervezők megkérdőjelezve, hogy az irodalom művelése és élvezete magányos tevékenység volna, közösségi élménnyé kívánják tenni a novellák, regények, versek és drámák olvasását: a Margó nyáron – és két éve ősszel is – nem más, mint írók, könyvek és olvasók egymásra találása, rendhagyó szerzői esteken, koncerteken és felolvasásokon.

Az idei program egyik főszereplője, június 10-én, szombat este, a tizenkét év után nagyszabású memoárral jelentkező Nádas Péter lesz, akinek Világló részletek című műve nemcsak a Margó, de egyelőre az év legfontosabb könyvének tűnik. A magyar és a világirodalom kiemelkedő alakja a saját emlékeinek felidézésével tárja fel és értelmezi a huszadik század első felének történelmi és politikai folyamatait, bevésődött emlékképeiből építkezve rekonstruálja életét, míg végül kirajzolódik a történetek jelentése és jelentősége a személyes életben és az attól elválaszthatatlan, közös emberi világban. Az „év legsúlyosabb könyve” 1300 oldalán láttató erejű leírások, izgalmasnál izgalmasabb történetek, rejtett összefüggéseket feltáró nyomozások követik egymást.

Az idei program főszereplője Nádas Péter lesz (fotó: Valuska Gábor)

A nyári Margó biztos szereplője még a hosszú alkotói csöndet megtörő Peer Krisztián, aki 42 című, formájában is újszerű kötetével máris megjelent a sikerlistákon. Fellép még Szív Ernő, azaz Darvasi László, új, a felnőtt olvasóközönséget célzó regényével jelentkező Kemény Zsófi és a tárcagyűjteményét bemutató Tóth Krisztina, valamint a szintén évek után visszatérő Tisza Kata is.

Kemény Zsófi és Peer Krisztián is a Margó vendégei lesznek (fotók: Valuska Gábor)

A Bookline a Főváros és az Aegon támogatásával megvalósuló fesztiválon az idei irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan zenéiből is hallhatunk majd élő koncertet, és saját esttel jelentkezik az 52 év dalait a Park Kiadó kiadásában megjelentető Bródy János. Mindezek mellett a júniusi Margón lesz az Aegon-díj shortlistjére került tíz kortárs íróról készült portréfilm premierje, amelyből még jobban megismerhetjük nemcsak a győztes Krasznahorkai Lászlót, de Spiró Györgyöt, Térey Jánost, Zoltán Gábort és Németh Gábort is.

Idén júniusban is a PIM ad otthont a fesztiválnak

Az emlékév kapcsán több program is emlékezik a kétszáz éve született Arany Jánosra: a kortárs költőket inspiráló és bevonó Kedvencek temetője program ezúttal a Toldiból merít, az Éjszaka a múzeumban pedig Arany balladái alapján rémisztgeti a résztvevőket, míg a PIM Arany-emlékkiállítását tárlatvezetésekkel lehet majd megnézni: a hagyományos mellett a digitális technológiákat is alkalmazó tárlat azt igyekszik feltérképezni, hogy a költő miként reagált a korabeli közéleti eseményekre és a modernitás kihívásaira.

A Margó közösségi műfaj: az író, a könyv és az olvasó egymásra találása rendhagyó szerzői esteken, koncerteken és felolvasásokon

A részletes program hamarosan érkezik, az esemény Facebook-oldala pedig itt érhető el.

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.