hirdetés

Kard ki kard

Balassi Bálint-emlékkard Dursun Ayan török költőnek és Csokits Jánosnak

2007. január 31.
Dursun Ayan török költő veheti át a műfordításért járó Balassi Bálint-emlékkardot az idén. A döntést még január elején hozta meg a Makovecz Imre elnökletével Óbudán összeült kuratórium. Már korábban eldőlt, hogy a magyar költők közül Csokits Jánost díjazzák a Balassi-karddal, amelyet ebben az évben a tizenegyedik alkalommal adnak át február 14-én, Bálint napján.
hirdetés

A Balassi Bálint-emlékkard egy középkori mintára kovácsolt végvári szablya, melyet kitüntetésként az arra érdemes költőknek adnak át.

 
Dursun Ayan
 
 
A díjazott személyéről a Balassi Kuratórium dönt. A kuratórium Molnár Pál újságíró kezdeményezésére alakult 1996 decemberében. Az akkor a Magyar Nemzetnél dolgozó zsurnaliszta Lőcsei Gabriella újságírót, Zelnik József néprajzkutatót és Rubovszky András szállodaigazgatót hívta egybe, ezután kérték föl elnöknek Makovecz Imre építészt. A testületnek az indulás óta a díjazottak is tagjai lesznek.
 
Csokits János
 
 
A magyar költők a Magyar Honvédség katolikus tábori püspökétől – kezdetben Ladocsi Gáspártól, az utóbbi években Szabó Tamástól – vehetik át a kardot. A külföldi műfordítónak Makovecz Imre nyújtja át a szablyát.
 
Az átadási ceremónián – a mindenkori honvédelmi miniszter engedélyével – eddig nyolc alkalommal szerepeltek a 32. Budapesti Őr- és Díszezred katonái, így ez az irodalmi ünnep az európai katonai hagyomány részévé is emelkedett.
 
A kitüntetést 1997 óta adományozzák. Balassi Bálint példája a XXI. században is fölemelő. Szükség van olyan költőkre, akik Balassi szavaival élve „Emberségről példát, vitézségről formát” tudnak adni. A kardot minden évben Budán a Gellért Szállóban ünnepélyes körülmények között február 14-én, Bálint napján adják át. A szablyát bonyhádi Fazekas József kardkovács, a díszokleveleket pedig Vincze László szentendrei nyomdász készíti.
 
A világhírű Herendi Porcelán Manufaktúra 2001 óta egy-egy Balassi-szobrot ajándékoz az európai irodalmi díjjal kitüntetett költőknek.
 
2001-ben Kardtársak.Balassi-díjas költők antológiája címmel – Molnár Pál szerkesztésében – kötetet jelentetett meg a Kairosz kiadó, ebben Balassitól Utassyig nyolc költő öt-öt verse olvasható, előszót Makovecz Imre, utószót Zelnik József írt.
 
2004-ben – Balassi 450. születésnapja alkalmából – Puszt Tibor rendező és Molnár Pál dokumentumfilmet készített az irodalmi díjról Kardtársak címmel.
 
Korábbi díjazottak: Tóth Bálint (1997), Döbrentei Kornél és Wass Albert életműdíjként posztumusz (1998), Nagy Gáspár (1999), Buda Ferenc és posztumusz Gérecz Attila (2000), Utassy József (2001), Farkas Árpád és Balassi-fordításaiért Ernesto Rodrigues (Lisszabon) (2002), Kiss Benedek és Balassi-fordításaiért Tereza Worowska (2003), Vári Fábián László és Balassi-fordításaiért Armando Nuzzo (2004), Ferenczes István és Balassi-fordításaiért Tuomo Lahdelma (2005), Csoóri Sándor és Lucie Szymanovska cseh költő, műfordító (2006).

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.