hirdetés

Károlyi Csaba: Nem írót díjazunk, hanem könyvet

2018. május 9.

Nagy odafigyeléssel olvastuk el a köteteket, és igyekeztünk arra helyezni a hangsúlyt, melyiket miért szeretjük. A fő nehézséget éppen az okozta, hogy mindegyik kötetről gondoltunk valami jót. – A Libri Irodalmi Díjat május 15-én adják át, a közönségdíjra május 10-éig lehet szavazni. A zsűri egyik tagját, Károlyi Csabát kérdeztük.

hirdetés

Mint az előző években, mostanában ül össze a Libri-díj zsűrije, hogy eldöntse, kié az idei Libri Irodalmi Díj. A top 10 egy 107 fős, közéleti személyiségekből álló előzsűri szavazatai alapján állt össze. Milyennek tartod ezt a listát, meglepett? Van-e benned hiányérzet?

A listán szereplő tíz kötet mind értékes. Persze én valószínűleg nem pont ezt a tízes listát állítottam volna össze. De hát ez ilyen játék. Nálam valószínűleg ott lett volna a tízben Király Kinga Júlia Apa Szarajevóba ment és Szeifert Natália Az altató szerekről című regénye, Tóth Krisztina Párducpompa, Grecsó Krisztián Harminc év napsütés című novelláskötete és Kántor Péter Valahol itt című verseskötete is. De akkor ötöt ki is kellene vennem a tízből. Nem könnyű, ahogy Tolnai Ottó remek gyűjteményes verseskötetének címe mondja. Fontos lenne az is, hogy ne 2-3 kiadó könyvei kerüljenek csak be mindig a tízes listákra. Ehhez azonban legalább két dolog kellene. Adjanak ki jobb könyveket a többiek is. Ha viszont kiadnak, azokat vegyük is jobban észre. Nem könnyű.

Az előválogatást végző közéleti személyiségek jelentős része, ha mégoly olvasott is, nem irodalmár. Évről évre növekszik a számuk – 55-ről indultatok, most 107-en vannak. A nagyobb merítés vagy a kiválasztott személyek garantálják, hogy reális képet mutasson a tízes lista?

A tízes lista egész pontosan a következőképpen állt össze: a Libri Könyvkereskedelmi Kft. összeállított egy nagy listát mindazokból a könyvekből, amelyeket mint könyvterjesztő árusít, azaz az adott év teljes merítését vette figyelembe. Ez a lista idén 143 könyvet tartalmazott, 42 kiadó könyveiből.
Második lépésben a Libri Könyvkereskedelmi Kft. tudtommal körülbelül kétszáz neves közéleti személyiséget kért fel arra, hogy válasszanak 5-5 könyvet a 143-as listából. Közülük 107-en adtak ötös listát a kedvenc könyveikről úgy, hogy azon belül nem határoztak meg sorrendet. A legtöbb szavazatot kiérdemlő könyvek kerültek fel a tízes listára, összesen 91 könyv kapott egyébként legalább egy szavazatot.
A válaszolók között voltak könyvkiadók, zenészek, filmes és színházi emberek, újságírók is. Például Ascher Tamás, Bárdos András, Enyedi Ildikó, Fáy Miklós, Herczku Ágnes, Kolosi Bea, Kuczogi Szilvia, Máté Gábor, Őze Áron, Török Ferenc, S. Takács András, Szalóki Ági, Varró Szilvia, Veiszer Alinda. De voltak köztük irodalmárok is. Például Babarczy Eszter, Deczki Sarolta, Dragomán György, Forgách András, Kálmán C. György, Péterfy Gergely, Simon Márton, Térey János, Zoltán Gábor.
A lista arról adhat képet, mit szerettek a megkérdezett emberek. Végül is ez nem rossz. Dolgozunk azon, hogy minél több érdekes és értékes olvasói véleményt kapjunk, azaz minél többen legyenek az előzsűriben.

Harmadik alkalommal adjátok át a díjat, de ez az év sok szempontból különbözni látszik az előzőektől (az előzsűri számától kezdve odáig, hogy most mutat a legkevesebb átfedést a top10 az Aegon-díj rövidlistájával, mindössze négy). Ha visszatekintesz az előző évekre, milyen változásokat érzékelsz?

Igen, Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Tompa Andrea és Vida Gábor tavalyi kötetei szerepeltek mindkét shortlisten. Régebben több volt az átfedés. Ám ezzel együtt úgy látom, a két nagy díj odaítélésének stratégiája alapvetően nem változott. Az Aegon-díjnál továbbra is a kiadók neveznek egyes kiadványaikkal a díjra, majd tudtommal most is a zsűri választja ki ezekből a tíz könyvet, végül a nyertest. Nálunk meg három éve az a szisztéma van, amit leírtam, csak egyre több az előzsűribe fölkért szavazó. És remélem, egyre többen szavaznak a közönségdíjra is, május 10-ig lehet még szavazni.

Van-e a Libri-díjnak önálló, speciális karaktere, törekszik-e arra, hogy különbözzön más irodalmi díjaktól? Egyáltalán kell-e különböznie?

Egy díj akkor maradandó, ha éveken át jó helyre kerül. Lehet, hogy az adott évben meghökkentő a zsűri döntése, de ez abban az esetben nem baj, ha évek múlva igazolódik: mégiscsak megérdemelte az a kötet. Fordítva is áll ez. Ha egy izgalmas könyvet díjaz a zsűri, ezzel elősegíti azt, hogy megismerjék, fölismerjék az értékét. Könnyű azt mondani, hogy a legjobbat kell díjazni, merthogy nincs legjobb. Hál'istennek sok legjobb könyv van a kortárs magyar irodalomban, mert gazdag a termés. Fontos, hogy nem írót díjazunk, hanem könyvet. A díj tehát azt semmiképpen nem akarja megmondani, pillanatnyilag ki a legjobb magyar író. Különben is: ez holnapután változhat. Ráadásul mindig többen vannak, szerencsére.

Mivel az Aegont előbb adják át, lépéshátrányban van a Libri-díj, annak tudatában kell döntést hoznia a zsűrinek, hogy egy másik, hasonló irodalmi díj zsűrije már kiválasztotta a legjobbnak ítélt művet az év terméséből. Idén például először van nagy sansz arra, hogy ugyanazt a művet (Nádas Péter Világló részletek című memoárját) választjátok. Figyeltek-e erre, szempont-e a döntéskor?

Azt nem lehet, hogy ne érzékeljük, mit döntött a másik zsűri. Ugyanakkor semmi akadálya nincs annak, hogy ugyanazt a könyvet díjazzuk. Miért ne adhatnánk a díjat annak a kötetnek, amelyiknek akarjuk, függetlenül attól, milyen más díjat kapott? A döntéskor az a fő szempont, hogy öt szuverén olvasó ember a tíz közül melyik könyvnek szeretné leginkább ítélni a díjat. A döntéssel segíteni kívánjuk az írót, a kiadót és az olvasókat is. Hozzá szeretnénk járulni az olvasás népszerűsítéséhez is, és fontos, hogy csak olyan döntést hozzunk, amelyben mind az öten meg tudunk egyezni.

Ha összehasonlítod az előző évek döntéseit, a mostanit milyen nehézségi fokúnak ítéled, és miért? Könnyű vagy nehéz dolga van a zsűrinek?

A zsűrinek, mint jól tudod, mindig nehéz dolga van. Az almát kell összehasonlítani a körtével. A verset az esszével, a regénnyel, sőt a paródiával. De értem a kérdést. Egy harmadik alkalommal átadott díj felelőssége nagyobb talán, mint egy első alkalommal átadotté. Három döntésből már látszik valami. Rakovszky, Jászberényi és... Nehéz dolga van a zsűrinek.

Egy ötfős zsűri esetében szinte kizárt, hogy a tagok ugyanazt akarják győztesként ünnepelni. Mesélnél kicsit a döntés folyamatáról és az eddigi vitákról? Vérre menő harcokat képzeljünk el, vagy decens érvelő beszélgetéseket? Előállt már patthelyzet például?

Most három különböző kötetet is el tudtunk volna képzelni az első helyen, és kettő közt tényleg patthelyzet volt. Első körben mindenki elmondta mind a tíz kötetről a véleményét: Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és én. Ez azért is jó, mert mikor tudnék én négy emberrel tíz tavalyi kötetről így beszélgetni, ha nem volna ez a zsűrizés. A diákjaim az egyetemen jó, ha a harmadát elolvassák egy félév alatt. Aztán a második körben a zsűri minden tagja megjelöl hármat. Majd ebből a merítésből úgy választjuk ki a nyertest, hogy sorrendbe tesszük a szerintünk legérdemesebbeket. Végül hosszan elgondolkodunk azon, hogy mit is tudnánk leginkább elfogadni. Se vér nincs, se decens érvelés, azt hiszem. Addig ülünk, amíg úgy nem érezzük, jól döntöttünk, közben azért ki-kimegyünk pisilni. Nagyon érdekes szempontokat mondott minden zsűritag az egyes kötetek olvasásához, sok olyasmit elmondtak a többiek, amire én nem is gondoltam. Lényeg az, hogy nagy odafigyeléssel olvastuk el a köteteket, és igyekeztünk arra helyezni a hangsúlyt, melyiket miért szeretjük. A fő nehézséget éppen az okozta, hogy mindegyik kötetről gondoltunk valami jót.

A Libri Irodalmi Díj mellett fut egy Libri-közönségdíj is. Előfordulhat-e olyan, hogy a zsűri és a szavazó olvasók is ugyanazt a könyvet tartják a legjobbnak? Találkozhatnak-e a vonták?

Előfordulhat, természetesen. De eddig még nem fordult elő. Bartis, Kepes ... Talán az idén?

Amikor megszületik a döntés, gondolom, abban a pillanatban elkezded fejben írni, miképp fogod a színpadon hosszan és titokzatosan elővezetni, hogy csak az utolsó pillanatban derüljön ki, melyik könyvről beszélsz. Nem tudom, összeültetek-e már, de ha igen, megosztod az olvasókkal az első pár mondatot?

Az első mondat arról fog szólni, hogy mind a tíz könyv értékes. A második arról, hogy a zsűri nem volt könnyű helyzetben. A végén azért ki fog derülni, melyik a nyertes könyv. Azt azonban Szilágyi Zsófia fogja kimondani, és ő köszönti majd a szerzőjét. De ne már, hogy hosszan vezetem elő, az mindig három perc összesen, le lehet mérni.

Minden zsűritagnak nyilvánvalóan van személyes kedvence is. Hogy áll a pályán a tiéd?

Ezt nem mondhatom meg. Aki ismeri a kritikáimat, az interjúimat, meg az ÉS-kvartettek anyagát, olvassa az ÉS-beli rovataimat, a könyvkritikait és a feuilletont, az körülbelül tudhatja, kik a kedvenceim. A kedvenceim, úgy látom, jó helyeken állnak, újabb könyveken dolgoznak, jól vannak, és én szeretem őket.

Nagy Gabriella

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.