hirdetés

Kerényi Imre válasza a MKKE-nek a Nemzeti Könyvtár ügyében

2012. október 24.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint a miniszterelnöki megbízott, Kerényi Imre által megálmodott Nemzeti Könyvtár sorozat durva beavatkozás a piaci viszonyokba. - Most a MKKE eredeti levele mellett Kerényi Imre arra adott válaszát is elolvashatják nálunk.

hirdetés

Mint arról a Litera korábban beszámolt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerint "a versenytörvénybe, a vállalkozás szabadságának elvébe ütközik, hogy az állam körültekintés nélkül beleavatkozik a tisztán piaci szabályok szerint működő magyarországi könyvkiadás rendszerébe”, annak kapcsán, hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott vezetésével Nemzeti könyvtár címmel könyvsorozat indulna a közeljövőben.

A Kerényi Imre válogatásában megjelenő 14 címet tartalmazó sorozat egyenként 10 ezer példányban jelenne meg. A szakmai egyesülés vezetői igazságtalannak tartják, hogy miközben az évi 12-13 ezer címet megjelentető hazai és határon túli magyar kiadók saját pénzüket kockáztatva adják ki könyveiket, gondoznak sorozatokat, és csak szigorú, esélyegyenlőséget jelentő pályázati feltételekkel kérhetnek állami támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA), a Nemzeti Könyvtár köteteit közzétevő Magyar  Közlöny Lap- és Könyvkiadó külön állami dotációt élvez. Ennek összege a jövő május végéig szóló szerződés szerint 14 kötet megjelentetésére 300 millió forint. Ezzel szemben az NKA teljes könyvkiadási pályázati pénze idén alig több 200 milliónál.


Az alábbiakban közöljük a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által Kerényi Imrének és L. Simon Lászlónak írt levelét: 

Kedves Államtitkár Úr! 

          A sajtóból értesültünk arról, hogy az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért felelős miniszterelnöki megbízott, Kerényi Imre Nemzeti Könyvtárelnevezéssel olyan, ún. „felülről nyitott" könyvsorozat elindítását jelentette be, melynek jövő márciusig várható 14 kötetére a magyar állam 300 millió forintot fordít, erre a feladatra a Magyar Közlönykiadót kérve fel.

Megítélésünk szerint a versenytörvénybe, a vállalkozás szabadságának elvébe  ütközik, hogy az állam körültekintés nélkül beleavatkozik a tisztán piaci szabályok szerint működő magyarországi könyvkiadás kiadási és kereskedelmi rendszerébe. Az évi 12-13.000 új címet megjelentető hazai és határon túli kiadók saját pénzüket kockáztatva jelentetik meg könyveiket, gondoznak sorozatokat, s szigorú, esélyegyenlőséget jelentő pályázati feltételekkel kérhetnek csak állami támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól. A Nemzeti Könyvtár elindítása, s annak 300 millió forintos állami támogatása azért is igazságtalan, mert az NKA Könyvkiadás Kollégiuma által kiírt, a teljes magyar és határon túli magyar könyvkiadást megszólító idei pályázata alig valamivel több mint 200 millió forintot tartalmaz, 100 millió forinttal kevesebbet, mint a mindössze 14 cím megjelentetésére vállalkozó sorozat. Méltatlannak találjuk azt is, hogy a piaci folyamatokba beavatkozó állami sorozat elindításáról a magyar könyvszakma szereplőivel nem konzultáltak. Felhívhattuk volna ugyanis a figyelmet arra, hogy 14 cím 140.000 példányban történő megjelentetéséhez nincs szükség 300 millió forintra, ez súlyos pazarlás az adófizetők pénzéből. A kiadványok paramétereinek ismeretében bizton állíthatjuk, ez a cím- és példányszám-mennyiség 100 millió forintos ráfordítást sem igényel. Tévesen állította a miniszterelnöki megbízott, hogy a sorozat nem zavarja, nem befolyásolja a magyar könyvpiacot, hiszen a 140.000 példány felét ingyen osztják el közkönyvtáraknak, iskolai könyvtáraknak, politikusoknak, iskolaigazgatóknak (ráadásul azzal a feltétellel, hogy - idézzük a sorozat ötletgazdáját - „berendezési tárgyak legyenek."), hisz így azok a kiadók, amelyek a sorozatban tervezett szerzők műveit eddig piaci körülmények között, saját üzleti kockázatukra jelentették meg, ezek a kiadói műhelyek az ingyenes szétosztás „eredményeként" elveszítik a lehetőségét annak, hogy a könyvtárak rendeljenek tőlük. Méltánytalannak tartjuk, hogy a sorozat elindítói az érintett könyvkiadókkal sem tárgyaltak, s különösnek azt is, hogy a Közlönykiadó olyan szerző művének a megjelentetését is programjába iktathatta, akinek a szerzői joga más kiadónál van (Bánffy Miklós).

          A miniszteri biztos a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, arról, hogy a „felülről nyitott sorozat" következő 24 kötetében mely művek szerepeljenek, értelmiségieket szeretne megkérdezni. Az a kérdésünk, az egész sorozat elindítása előtt, pl. annak indokolatlanul magas ráfordítási költségeiről miért nem előzetesen konzultáltak az érintettekkel, a magyar könyvkiadókkal?! Az adófizetők pénzének értelmes felhasználása érdekében, a hatályos törvényeknek megfelelően versenytárgyalásra kérhették volna nem csupán a magyarországi könyvpiac szereplőit, hanem a magyar nyomdákat is.

          Mindezekre tekintettel tisztelettel kérjük, hogy a most hét kötettel debütáló Nemzeti Könyvtár sorozat folytatását felülvizsgálni szíveskedjenek!

 A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Elnöksége

 

 ----------------

Alább pedig elolvashatják először L. Simon László, majd Kerényi Imre válaszát is: 

 

Tisztelt Elnökség!

A Nemzeti Könyvtár sorozat kiadása a Kultúráért Felelős Államtitkárságtól függetlenül megvalósuló projekt, amelynek indulásáról természetesen tájékoztatott Kerényi Imre. A kiadás előkészületei, a sorozatban megjelenő művek kiválasztása, a könyves szakmával való esetleges egyeztetés a miniszterelnöki megbízott hatáskörébe tartoznak.

Kultúráért felelős államtitkárként azonban csak támogatni tudom, hogy a Nemzeti Könyvtár sorozat elindításának köszönhetően újabb 300 millió forint fordít a Magyar Állam könyvkiadásra, nemzeti értékeink ápolására, és arra, hogy olyanokhoz is eljuthassanak értékes könyvek, akik ezt esetleg nem engedhetnék meg maguknak. Személyes okom is van arra, hogy üdvözöljem a kezdeményezést, hiszen évek óta  hiába kerestem Hermann Ottó A madarak hasznáról és káráról, illetve Dornay Béla és Vigyázó János Balaton és környékének részletes kalauza című műveit, amiket most a Nemzeti Könyvtár sorozatban megvásárolhatok.

Nem kívánok vitatkozni Önökkel azon, hogy a hazai könyvpiacot miként befolyásolja egy ilyen vállalkozás, hiszen ezen az alapon szót emelhetnék az ingyenes szabadtéri színházi előadások, koncertek, kiállítások, a támogatott art mozi vagy éppen az ingyenes híroldalak vagy újságok ellen. Azt gondolom, a piac megtalálja a megfelelő megoldást, az elkészülő könyvek pedig a legjobb helyre, olvasók kezébe kerülnek.

Üdvözlettel:

L. Simon László

--------------------------

 

Tisztelt MKKE Elnöksége!

Látom levelüket az interneten.

Elnézésüket kérem a rigorózusan pontokba szedett válaszért, de Boross Péter miniszterelnök úr egykoron azt mondotta: hagyjuk a lírát.

1.  A kormánykommunikáció közlése, mely szerint a Nemzeti Könyvtár első 14 kötete 2013 márciusáig 300 millió forint szubvencióban részesülne, naprakész adatok hiányában  becslés.

2.  A pontos adatok közlése később  esedékes.

3.  E sorok írója szerint a kiadás a kormányzati ciklus végéig valamivel meghaladja majd a közölt számot.  E támogatás fedezi az Alaptörvény megismertetését és terjesztését három éves időtartamban, öt köztéri szobor állítását, öt köztér felújítását és a Nemzeti Könyvtár első 24 kötetének előállítását kétéves időtartamban, valamint turisztikai, s egyéb építészeti projektek megvalósítását ugyanebben az időtartamban.

4.  A törvények megismertetése az állam feladata, a kulturális innováció és a szponzoráció az állam joga.

5.  A projektek során  bevétel keletkezik, a befolyt összeg  újabb projektek anyagi alapját képezi.

6.  Ősi rítus: az eb vonít, a macska miákol, s a kis halacska ikrát ürít kacéran. Shakespeare. A színigazgató támogatásért esedezik, az ellenzék a  hatalom megosztását sóvárogja, a vállalkozó siránkozik, hogy tönkre megy. Munkahelyi mimikri.

7.  A magyar könyvpiac tavalyi volumene 63.446.732.000 forint volt. A Nemzeti Könyvtár csepp e tengerben.

8.  Vannak könyvkiadók és könyvkereskedők, akik zsebből fizetnek, aztán beszállnak a terepjáróba. Olyan is akad, aki lerabolja a golfpályán található gazdag amatőr szerzőt. Olyan is, aki kíméletlenül kirekesztő politikát folytat. E csoportok tevékenysége veszélyezteti a csodálatos könyvszakmát, nem a Nemzeti Könyvtár.

9.  Az MKKE tisztviselője a  Klubrádióban arról szólt, hogy Nemzeti Könyvtár kötetei igényes könyvek. E kiadványokat a nyomdai átfutások miatt ma hazánkban a három szerkesztőn kívül harminckét fő ismerheti. A nyilatkozó hölgy nincs e körben. Ezért nem tudhatta, hogy a nehezményezett Benyovszky Móric életrajza című kötet  nem másodközlés, hanem a jó 130 esztendeje megjelent opera completa alapján készült. Autómban van a harmincharmadik,  hét kötetet tartalmazó könyvcsomag. Telefonszámom: .............. Hívás után szívesen átadom e mustrát a MKKE képviselőjének. Hogy megismerhetők legyenek a belső ívek.

10. Kérem Önöket, tisztes jutalék fejében  terjesszék a Nemzeti Könyvtár köteteit mindannyiunk közös örömére.

Köszöni szíves figyelmüket:

Kerényi Imre

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
blaise blaise 2012-10-26 17:19

egy jó kommentár:
http://georgeszirtes.blogspot.hu/2012/10/in-hungary-patriots-free-library-please.html

flashmob flashmob 2012-10-25 12:51

A jóöreg Szentkuthy mit szólna ehhez, öregem. Te jó Ég!

winsmith winsmith 2012-10-25 08:29

https://docs.google.com/file/d/0BzWaU0_-3VrrVjR5X2RmMzhQa2s/edit?pli=1

kl kl 2012-10-24 14:41

Ugye, félreértem Kerényit, és nem tulajdonítja Shakespeare-nek a Radnóti-idézetet? Kérem, nyugtasson meg valaki, hogy rosszul értem, mert Kerényiről bármilyen butaságot el tudok képzelni az előző évekbeli tevékenysége alapján.