hirdetés

Kezdődik a 27. Thealter

2017. július 20.

Ma kezdődik Szegeden a Thealter – a július 29-ig tartó nemzetközi színházi fesztivál idén is több helyszínen számos előadással, beszélgetéssel várja az érdeklődőket.

hirdetés

Ma 18 órakor kezdődik a Thealter fesztivál megnyitója a szegedi Régi Zsinagóga kertjében. A fesztiválnak hagyományosan helyet adó épület idén megújult színpaddal és nézőtérrel, új székekkel várja a látogatókat. A rendezvényen, amely rendszerint független társulatok előadásait hívja vendégül, a következő héten főként budapesti és szegedi fellépőkkel találkozhatunk. Utcaszínházi produkciókkal a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának volt növendékeit a Klauzál téren lehet majd megtalálni.

A nemzetköziség ezúttal a Montenegróból és Szerbiából, illetve Romániából érkező előadások révén valósul meg. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának harmadéves hallgatóitól szerdán 22 órától Egy nő címmel egy Esterházy Péter azonos című regénye alapján készült fizikai színházi előadást nézhetünk meg, de érkeznek fellépők Aradról és Marosvásárhelyről is. A vasárnap 21 órakor kezdődő Jami körzet című „zenés áldokumentumjáték” a belgrádi Bitef Színház, a montenegrói, tivati Tivat Kulturális Központ, az újvidéki Think Tank Studio és a MASZK Egyesület koprodukciójában jött létre.


Első nap, a megnyitó után egy ősbemutatóval indul a rendezvénysorozat a Régi Zsinagógában: Caroline Harding Nővérek című darabját tekintheti meg a közönség Bereczki Csilla rendezésében. A fesztivál díszvendége a Mentőcsónak Egység, ők társadalmi problémákat feszegető előadásaik, színházi társasjátékaik közül négy produkcióval is szerepelnek a fesztivál programjában. A 27. Thealter is a műfaji sokszínűség jegyében zajlik, a drámai, táncos, zenés előadások mellett két színházi tréninggel (Pass Andrea és Widder Kristóf vezetésével) és kritikusműhellyel (Jászay Tamás koordinálásával) is készültek a szervezők.

Az irodalmi műből kiinduló előadásokat előnyben részesítő közönség számára vonzó lehet a Parti Nagy Lajos-féle Tartuffe (Szegedi Szabadtéri Játékok - REÖK Produkció), Cserna-Szabó András Sömmi című regényének adaptációja (k2 Színház) vagy éppen a Piliszky János műve nyomán készült KZ-oratórium (Homo Ludens Project - MASZK Egyesület).

A szokásos helyszínek, úgy mint a Régi Zsinagóga, a szomszédos Vasvári Szakgimnázium és a Kisszínház mellett ebben az évben a ZUG művészeti tetthely, a Grand Café Várkert és a Reök-palota  is egyes előadások helyszínéül szolgál. A fesztiválzáró díjkiosztásra 29-én 19.00-kor a Régi Zsinagóga kertjében kerül sor.

Részletes program és jegyinformációk a thealter.hu oldalon találhatók.

 

Plakát: Baráth Ferenc

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.