hirdetés

Kezdődik a Dunapest Fesztivál

2018. augusztus 28.

A Duna kultúrákat, nyelveket, embereket köt össze, szervezi az életünket. Nézhetjük a hídról vagy a rakodópart alsó kövén ülve, mindig másmilyen. – Az augusztus 31-én kezdődő és szeptember 2-áig tartó Dunapest Fesztivál temérdek programmal – többek közt izgalmas irodalmi rendezvényekkel is – várja az érdeklődőket.

hirdetés

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre Budapest Főváros Önkormányzata által életre hívott és támogatott Dunapest Fesztivál. A Dunapest nyárzáró hétvégéjén a főváros folyó menti helyszínein száznál is több művész és előadó programjait élvezve kerülhetünk közelebb a Dunához. A város egyik legkülönlegesebb helyén, a Népszigeten lép fel a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Dunapestet a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje zárja a Várkert Bazárban.

A Dunapest Fesztivál egyszerre inspirálja a város lakosait és az idelátogatókat, hogy újra felfedezzék Budapestet, a Dunát és a természeti és művészeti kapcsolódást a Duna-menti országok és hagyományok között. A fesztivál célja a Dunára irányítani a figyelmet, és újraértelmezni a város és a víz kapcsolatát.

„A Duna kultúrákat, nyelveket, embereket köt össze, szervezi az életünket. Nézhetjük a hídról vagy a rakodópart alsó kövén ülve, mindig másmilyen” - mondta Sápi Zsófia, a Dunapest Fesztivál főszervezője. Kiemelte, hogy az idei fesztivál programja ismét színes és sokoldalú lesz. Zene, színház, képzőművészet, film, irodalom, urbanisztika, gasztronómia, gyerekprogramok és vízi-, vízparti sportok egyaránt helyet kapnak a három nap alatt.

A fesztivál területét a Duna alakítja: a Népszigettől a belvárosi Duna-parton és az A38 és Trip állóhajókon át a Valyo Kikötőig szerveznek programokat.

A Dunapest Fesztivál irodalmi programjai

Szlováknak lenni csodás

A Tiszatáj folyóirat Insula vicinna című közép-európai irodalmi antológiasorozata szlovák kötetét bemutatja Katarína Kucbelová és Michal Habaj, akikkel Orcsik Roland, a sorozat szerkesztője beszélget. Közreműködik többek között Varró Dániel, illetve Eva Andrejčaková és Deák Renáta fordítók.

A beszélgetés augusztus 31-én 17:30-kor kezdődik a Három Hollóban, bővebb információ itt.

Városképek Berlin és Moszkva között

A neves berlini várostörténész és Kelet-Európa-kutató, Karl Schlögel Európa szigetcsoport. Városképek Berlin és Moszkva között címmel a Kossuth Könyvkiadónál megjelenő könyvéről a szerzővel Wilhelm Droste beszélget, közreműködik Kiss Noémi, akinek most jelent meg új kiadásban Rongyos ékszerdoboz című kötete a Magvető Kiadónál, amely szintén ismerős-ismeretlen galíciai, podóliai, bukovinai és távolabbi tájakra vezeti az olvasókat.

A beszélgetés augusztus 31-én 18 órakor kezdődik a Három Hollóban, bővebb információ itt.

Lefelé a Dunán

Egy új, német nyelvű Duna-antológia (Der Fluss, Jung und Jung, Salzburg, 2018) megjelenése alkalmából Karl-Markus Gauss osztrák íróval és a szerkesztőkkel, Király Edittel és Olivia Spiridonnal Adamik Lajos beszélget. Közreműködik Márton László, akinek most jelent meg a Kalligram Kiadónál Két obeliszk című, Karl Krausosztrák költőről és publicistáról szóló könyve, valamint a Duna-antológia más magyar szerzői. Tolmácsolást biztosítunk.

A beszélgetés augusztus 31-én 19 órakor kezdődik a Három Hollóban, bővebb információ itt.

„Nekem a Duna” - Slam Poetry Showcase

Harmadik éve jelentkezik tematikus Slam Poetry Showcase-szel a Slam Poetry Magyarország szervezőcsapata a Dunapestre. Az idei eseményre Csehországból érkezik vendégművész, akit slampárosok egészítenek ki, valamint az Amoeba zenekar.

Fellépők:

Kemény Zsófi – Simon Márton
Fejér Johanna – Szegedi Fanni
Szén Benjamin – Munding Márton
Bárány Bence – Galló Bence
Csider István Zoltán - Pion István
Maier Péter - Juhász Márton

Cseh vendégslammer: Anatol Svahilec
Zenekar: Amoeba trió (Boros Levente,Sabák Péter, Sági Viktor)
Műsorvezető: Szabados-Mavrák Kata - Hugee

A Slam Poetry szeptember 1-én 19 órakor kezdődik a Trip hajón, bővebb információ itt.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.