hirdetés

Kiadják J.D. Salinger eddig ismeretlen műveit

2019. február 2.

Matt Salinger a The Guardiannak adott interjújában megerősítette, hogy kiadják édesapjának, J.D. Salingernek eddig ismeretlen műveit.

hirdetés

Matt Salinger a The Guardiannak adott interjújában megerősítette, hogy kiadásra kerülnek édesapjának, J.D. Salingernek eddig ismeretlen művei. A 2010-ben elhunyt szerző 1965 óta nem publikált, azonban az interjúban fia elárulta, hogy édesapja soha nem hagyta abba az írást, és mindent, ami eddig nem jelent meg, szeretnének a szerző özvegyével minél előbb publikálni.

Fia azt is elárulta, hogy J.D. Salinger még az autójával is képes volt lehúzódni csak azért, hogy leírjon egy gondolatot, ötletet, házában pedig mindenhol noteszek hevertek. Úgy vélte, az tesz legjobbat írásainak, ha nem lép interakcióba az emberekkel, kiváltképp az irodalmárokkal.

Matt Salinger nem osztott meg sok részletet a művekről, az azonban valószínű, hogy több írás is a Glass családról szól, akik gyakran szerepeltek korábbi történeteiben is, de cselekményük nem lineáris, Matt Salinger szerint apja új elbeszélésmódokkal kísérletezett. Édesapja özvegyével gondozzák az örökséget már 2011 óta, a megjelenésre azonban még sokat kell várnunk, mert hatalmas mennyiségű írás halmozódott fel az évek során. Matt Salinger elmondása szerint apja azt akarta, hogy gyűjtse össze a teljes életművet és dolgozza fel a rengeteg kéziratot. „Nincs bennünk visszatartó erő, nem akarjuk védeni a szövegeket a megjelenéstől, egyszerűen annyiról van szó, hogy ha valaki ötven éven át ír úgy, hogy abból semmi sem jelenik meg, időbe telik azok feldolgozása és kiadása. Amikor apám azt nyilatkozta, hogy minden, amit valaha el akart mondani, benne van az írásaiban, akkor tényleg komolyan gondolta. A szövegekben minden ott van, amit az olvasó csak elvárhat." A műveket 10 éven belül szeretnék kiadni.

J.D. Salinger 100. születésnapja alkalmából műveiből idéztünk, amelyet ITT olvashatnak a Literán.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.