hirdetés

Kié lesz a legjobb? – Olvassanak bele!

2018. június 9.

Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes Arany-balladákra írt egyfelvonásost. Június 10-én, 19:30-kor a PIM-ben Orosz Ákos, Szabó Simon és Szilágyi Csenge előad a művekből, melyekbe most bele is olvashatnak, mielőtt a zsűri bejelenti döntését.

hirdetés

Mi történne egy, az eredetitől gyökeresen eltérő helyszínen és körülmények között Ágnes asszonnyal, Szőke Pannival, Pörge Danival, Kund Abigéllel, Rebi nénivel? Milyen tanulságokhoz vezet A hamis tanú vagy az Árva fiú újragondolása?

Hét drámaíró Arany János javasolt balladáinak (Ágnes asszony, Szőke Panni, A hamis tanú, Árva fiú, Tengeri-hántás, Hídavatás, Vörös Rébék, Tetemre hívás, A varró leányok, Éjféli párbaj) világát, hangulatát alapul véve, bizonyos főbb elemek (legalább egyet: szereplők, helyszín, szüzsé) megtartásával egyfelvonásos drámát írt a Litera felkérésére. A zsűri összeült, meghozta döntését, kiválasztotta azt a három művet, amelyet felolvasószínházi feldolgozásra alkalmasnak talált.

A felkért írók voltak: Bartók Imre, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Kovács Viktor és Dominik, Papp Sándor Zsigmond, Székely Csaba és Szil Ágnes.

Adunk egy kis ízelítőt az egyfelvonásosokból:

Bartók Imre: Rebeka – A Vörös Rébékre

DANI: Nem tudnál lejönni a témáról?
REBEKA: Szeretnék, de nem megy... Néha elképzelem, hogy mit csináltok együtt.
DANI: Mégis, szerinted mit csinálunk?
REBEKA: Hát... Gondolom, megpróbáltok összemelegedni. Szeretnéd összenyomni a testét. Fölé növekedni, és azt mondani: „Most föléd növekedtem! Figyeld meleg szárnycsapásaim!" Aztán aláereszkedni megint... Esetleg megütni?
(Dani nem válaszol.)
REBEKA: Vagy csak ültök a suli udvarán, és azt a másfél méteres varjút bámuljátok. „Kár!, Kár!" (Nevet, aztán a közönséghez) Megható látni az ifjúságot, mintha egyetlen, hatalmas város volna, egymásba nyíló utcák ezreivel. A szerelmesek végkimerülésig szaladgálnak ezeken az utcákon, egymást hívogatják, de mikor megpillantanák a másikat a sarkon, a város átrendeződik. Ami korábban közel volt, távol lesz, a távoli közel kerül. Most azt hiszi, minden rendben, hogy még nincs semmi, csak egy almalé az angolfakt után! Milyen naiv fiú.

Király Kinga Júlia: Ki mondja meg, mi történt Bárczi Benővel aznap este. Vagy még annak előtte – A Tetemre hívásra

ABIGÉL:  Azon gondolkodom, vajon a tagsági könyv ünnepélyes átadóján, vagy a konzervhús személyes átvételekor mondták el magának, hogy mi történt ott, a vigyorgóban. Tudja, az árvákkal. Hogy ki gyomrozta meg a fiúkat, és ki szedette fel a lányokkal a csikkeket egy-egy dajdajozás után? Azt, hogy dajdajozás közben mit csinált, inkább nem is mondom. Szóval tudja, ki volt? (az asszony betapasztja a fülét, fütyörészik) Ne fütyörésszen, magához beszélek! (Abigél odamegy, lefejti a kezét a füléről, belesúgja) A maga Bárczija! A maga drágalátos Bárczija egy piti kis smasszer volt, előbb az árvaházban, aztán a vigyorgóban. Bizony, egy pitiáner smasszer, ámde rendkívül közreműködő. És azt tudja, hogy mi lett azokból, akik nem működtek közre? Például ott, azokból a gyerekekből, akik a maga mikrójába tolják a wattot, hogy megsütögesse a löncshúsát? Pontosan ez lett belőlük: turbina.

Kiss Tibor Noé: Minden perfekt (fekete komédia) – A Hídavatásra

PISTA: Na, egy újabb madár. Ma mindenki repülni akar.
GEORGES: Ön téved. Én megbotlottam csak.
GYULA: Megbotlott.
GEORGES: (a szemüvegét kezdi törölgetni, közben nagyokat hunyorít) Mindenki hibázhat. Én is. (kis szünet) Átestem azon a, azon a... (felveszi a szemüvegét, és arrafelé bámul, amerről jött, majd kinyögi) Bukkanón.
PISTA: (kétkedve) Nincs itt semmiféle bukkanó, ezt a hidat ma avatták fel. Nézzen körül, tükörsima az aszfalt.
GEORGES: (sértődötten) Én akkor is megbotlottam.

Kovács Viktor és Dominik: Bérnász – Az Éjféli párbajra

CSOTESZ: Tizennyolc évesen én voltam itt a titkár. Ismertem jól a te öregapádat, amikor megalakultak a kis téeszcsék, a Hámán Katónak a feleségem lett az elnöke, mondtam az öregapádnak, jöjjön közénk Benő bátyám, két évvel volt fiatalabb nálam, de azt mondtam neki, bátyám, hát mit mondtam volna én a nagy Aradi Benjáminnak. Akkor még volt ez az urambátyám-dolog, meg akartuk szüntetni. Aztán meg lehet nézni, hogy mi lett a nagy igyekezetből... énszerintem ott ötvenhatban ment el ez az egész. Utána én már csak éjjeliőr voltam a téeszben, ennyi. Közben meg visszajöttek a bárók. Hát most ott van az apád! Nem azért, hogy bántsam. (Egy pillanatra visszavesz.) Meg már nincs is szegény. Rendes melós gyerek volt, benősült a gazdag családba, dolgozott nekik, aztán meg szívta a napszámos vérét, mint a hajcsár. Hát hogy szokott az beszélni az emberekkel?
EVELIN: Hogy mer nekem ilyeneket mondani az apámról!?
CSOTESZ: Te vagy a fiatal, te még megvariálhatod a dolgokat... csak meg kell tanulnod hozzá az ideológiát.

Papp Sándor Zsigmond: A bűn – Az Ágnes asszonyra

NŐ: Egy teljesen idegen nőnek éreztem magam. Olyannak, akit még sosem ismertem. És aki már mindig én leszek. Legszívesebben az összes igazolványomat, meg a kulcsaimat bedobtam volna a vízbe, hogy vége legyen a hazugságnak.
FÉRFI: (nevetéssel próbálja oldani) Hívhattam volna lakatost.
NŐ: Aztán rájöttem, hogy ez az idegen nő már egy ideje itt él veled. Ő az, aki reggelente kikészíti a vitaminjaidat, aki piros tangát vesz fel, hogy az előjátékkal se veszítsünk időt, és ő az, aki kurvára nem szól, ha elállt a lába, mert akkor kezdhetjük elölről. Voltaképpen megcsalsz vele, és még észre se veszed.
FÉRFI: Ez most komoly?
NŐ: Én már egy ideje nem tudok nevetni ezen.
FÉRFI: És akkor most mi lesz?
NŐ: Nem tudom.

Székely Csaba: Vörös Rébék – A Vörös Rébékre

GÖRÖG: Túl sok időt vesztegettünk ezzel. A szomszédja azt mondja, maga seprűvel kergette ki a kapun Vörös Rebekát, és közben azt hajtogatta, hogy megöli.
PÖRGE: Melyik szomszéd mondja ezeket, a betonos Józsi? (szünet) Józsinak ne higgyenek, hússzor ígérte legalább, hogy megcsinálja a járdámat a kapu előtt...
GÖRÖG: Nem lehet, hogy beváltotta, amit mondott?
PÖRGE: Dehogy, szét van repedve az egész járda, az embernek kimegy a bokája...
GÖRÖG: (közbevág) Magáról beszélek. Nem lehet, hogy beváltotta, amit Vörös Rebekának ígért? Hogy megöli?
PÖRGE: Maguk is ott voltak a folyóparton. Látták, mi történt. Én is elmondtam, hogy mi történt, a pecázástól a vízbe esésig. Azt hittem, világos, hogy nem engem kell itt gyanúsítani.

Szil Ágnes: Cybergésa – A Szőke Pannira

BETTA: De most komolyan. Szervezel egy kis pizsamapartit...
MAJSZ: Hát apám felől aztán itt is aludhatsz. Nem érzékeli a harmadik dimenziót.
BETTA: Bemutatkozom neki az interneten, előre. De több csajt ne hívjál, mert akkor nem tudom garantálni a sikert. Még az is megeshet, hogy valaki mást szed fel, és kénytelen leszel beérni egy kevésbé menő mostohaanyával.
MAJSZ: (belemegy a játékba) Csak ne köszönj neki csókolomot, mert az újabban zavarja.
BETTA: Meglepődnél, ha tudnád, hányan próbálkoznak így... és nem is csak az ezer évesek.
MAJSZ: Na ne mondjad már, hogy interneten könnyebb felszedni valakit, mint ha odamész hozzá.
BETTA: (büszkén) Pedig így van! (sokatmondóan néz)
MAJSZ: Mit titkolsz előlem?

Az Arany János balladáinak témájára írt egyfelvonásosokról, szerzőikről és a művek sorsáról többet megtudhatnak, ha eljönnek a vasárnapi estre:

MAGYAR BALLADA – KORTÁRS EGYFELVONÁSOSOK ARANY-TÉMÁRA

2018. június 10-én, 19:30 órakor 
a Margó Fesztiválon a Petőfi Irodalmi Múzeumban

bemutatjuk a nagyközönség előtt a műveket és alkotóikat.

A egyfelvonásos drámákból részletek hangoznak el 
Orosz Ákos, Szabó Simon és Szilágyi Csenge
tolmácsolásában, a zsűri (Hamvai Kornél, Máté Gábor, Lőkös Ildikó, Prőhle Gergely és a Litera) pedig bejelenti, melyik három művet javasolja felolvasószínházi feldolgozásra. A kiválasztott első, második és harmadik dráma szerzőjét a Litera díjazza.

Az idei Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár záróeseményéhez itt lehet csatlakozni a Facebookon:

A Litera a drámákat az eseményt követően publikálja. A felolvasószínházi bemutatókra Arany János halálának évfordulójához közeli napon, azaz október 22. táján kerül sor.

A Margó Fesztiválról bővebben saját oldalánFacebook-oldalánFacebook-eseményoldalán és dossziénkban olvashatnak. Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest 1053, Károlyi utca 16.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.