hirdetés

KILÁTÓ: ERDÉLY – Indul a Litera új sorozata

2017. október 3.

A Litera KILÁTÓ című vállalkozásában három nagy fejezetben, három-három hónapos szakaszokban ássa magát – lehetőségeihez mérten – meglehetős mélyre a határon túli irodalomban. Elsőként – októbertől december végéig – Erdély áll figyelmünk fókuszában.

hirdetés

A magyar olvasó számára az erdélyi, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai irodalomban (ez utóbbival később foglalkozunk) főként azok a szerzők, alkotások, irodalmi műhelyek és jelenségek ismertek, amelyek valamilyen formában átlépték az országhatárt. Olyan írók, akiknek magyarországi kiadó jelenteti meg műveit, gyakran lépnek fel hazai, elsősorban budapesti helyszíneken, előszeretettel közli őket itt kiadott folyóirat, magazin. Ám hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról, akik ritkábban vagy egyáltalán nem mutatkoznak műveikkel a magyarországi irodalmi berkekben. Felszínes képünk van a határon túl zajló, kortárs irodalmi életről és kulturális folyamatokról, keveset tudunk az ottani magyar szerzők alkotói világáról, inspirációiról, nehézségeiről, a művészeti élet fejleményeiről. Éppen ezért szántuk el magunkat, hogy az eddigieknél átfogóbb és mélyrehatóbb képet nyújtsunk a kortárs magyar irodalom külhoni régióiról, a legfrissebb irodalmi törekvésekről, a nagyokon túl a középgeneráció és a legfiatalabbak tevékenységéről.

Elsőként Erdélyt állítjuk fókuszba. Októberben, novemberben és decemberben az erdélyi irodalomé a főszerep a Literán.


A Helikon 1926-ban

Bevezető esszét ír Balázs Imre József. Készülünk nagyinterjúkkal. Király Lászlóval Szihalmi Csilla beszélget, de várható két másik interjú is jelentős erdélyi szerzőkkel. Hét irodalmi műhely ír majd oldalunkra naplót: november 6-ától a Korunk, november 13-ától az Eirodalom, november 20-ától a Várad, november 27-étől az Aszem, december 4-étől a Látó, december 11-étől a Helikon, majd utolsóként, december 18-ától a Székelyföld. A folyóiratok szerkesztői és szerzői egy-egy héten át számolnak be életük eseményeiről, olvasmányaikról, műveikről és tevékenységükről.


A Korunk szerkesztősége a 60-as évek végén

Magasiskola rovatunkban hétről hétre erdélyi szerzők friss műveit közöljük. Bemutatunk olyan, már nem élő alkotókat is, mint Székely János, Mózes Attila és Kántor Lajos. Ebben az évben Visky András az egyik 2flekken-írónk, havonta olvashatnak tőle tárcát Bibliaóra címen.


A Látó napjainkban

Írómozink meghívottai is erdélyi írók. Október 13-án Vida Gábor a vendégünk, Kincses Réka Balkán bajnok című filmjével. Beszélgetőtársa Szekeres Dóra. Október 25-én Selyem Zsuzsát látjuk vendégül Jim Jarmush Down by Law, magyarul Törvénytől sújtva című filmjével. Vele Fehér Renátó beszélget a vetítés után a Nyitott Műhelyben. November 29-én Láng Zsolttal találkozhatnak és az Aferim! című román filmmel. A beszélgetést Jánossy Lajos vezeti.

Igen sok erdélyi vagy Erdélyből származó, ma Magyarországon élő szerzőt olvashattak eddig is a Literán. Bodor Ádám írásait és a róla készült anyagainkat dossziéba gyűjtöttük, ajánljuk Balla Zsófia és Kovács András Ferenc műveit,  Láng Zsolt vagy Csutak Gabi tárcáit, mások mellett Balázs Imre József, Adorján Beáta, Láng Zsolt, László Noémi, Lövétei Lázár László, Nagy Koppány Zsolt, Papp Sándor Zsigmond, Parászka Boróka, Potozky László, Selyem Zsuzsa, Szőcs Géza, Szőcs Petra és Visky András, az irodalmi műhelyek közül pedig az E-MIL, a Filmtett és a Székelyföld naplóit.

Mostani sorozatunk nem adhat teljes képet, alapvetően a Literán keveset szereplő vagy eddig nem publikált szerzőkre koncentrálunk. Tartsanak velünk a KILÁTÓ-ra, tekintetünk Erdélyt pásztázza!

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.