hirdetés

Kis nyári zene - 6.

Hallgass zenét Láng Zsolttal!

2008. július 18.
A litera nyári körkérdést intézett kortárs írókhoz. Arra voltunk kíváncsiak, ki mit hallgat, milyen zenét szeret, nyári estékre mit ajánl az olvasónak-hallgatónak, és miért. Láng Zsolt Glenn Gould-ra esküszik.
hirdetés

Mostanában csak Gould, főképp Gould és Bach, hetek óta csak ők ketten, ilyen egyfülű vagyok én belül.A youtube-on található Glenn Golud felvételek közül ez a kedvencem. Egyszer átlinkeltem Selyem Zsuzsának, azt válaszolta, hogy a zene szép, de nem szereti az arcot. Nekem jó látni az arcot is, a mozdulatokat is. Talán azért tetszik jobban ez a felvétel, mint a cédén lévő, mert szemmel is látszik, hogy Gould ott csinálja a zenét, ott, akkor: nem emlékezik, nem rekonstruál, nem előad. És jóízűen, mint egészséges fehér fogak alatt az alma, hersegnek a hangok. Vagy peregnek, mint a gyöngy. 

Ha írásról volna szó, akkor azt mondanám, hogy Gould nem aforisztikus, nincsenek szentenciái, nincs irodalom benne; van a szöveg ritmusa, a szöveg ritmikájának drámája, a dráma mélyszerkezete, ez hordoz "mondanivalót", ez teremt élményt, ez lobbantja fel bennem az érzéseket, emiatt nem tudok elszakadni tőle. 

Koncentrált, tiszta, pontos, sodró, egylelkű szenvedély. És kirobbanó jókedv. Fel-felnevetek, amikor a BWV 933-as "kis" Bach prelúdiumot hallgatom, vagy ezt a Beethovent: 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.