hirdetés

Kiss Noémi: Géntérkép

2010. december 23.
Az orvos mélyen előre dől, számokat olvasgat, a lapján ebihalak. - Kiss Noémi írása Bodor Anikó képéhez. Elhangzott a Téglatörténetek c. tárlat "képmegnyitóján", a Nyitott Műhelyben.
hirdetés

Mi következünk. Maradj nyugton. Mégsem, előbb a bajuszos nő a kopasz férjével. Aztán meglátjuk, kinek a számát mutatja fel a kiabálós nővér. Huszonkettes, te vagy. Férj is menjen, ordít rekedt hangon. A szülőket hívta a doktor úr.
Az orvos mélyen előre dől, számokat olvasgat, a lapján ebihalak. Mintha takargatna valamit. Ferdén gombolt a köpenye, kilóg a nyakkendője és köhög. Üljenek le. Elkészültek a térképek. Nagyon szépek, csodálatosak, ahogy egymásba érnek.
Élveteg sóhaj, és egy kis megkönnyebbülés. Izzadságszag, bélgázok, vissza kell tartani, enyhe hányinger, hogy akkor most mi jön, mit mond még, de még azt nem mondta, ugye?
Ásít egyet. Elnézést kér érte. Sokat elemeztem, elfáradtam. Aztán elérünk a tizennyolcashoz, hát, hogy is mondjam, az nem jó. Két pár kéne és három gabalyodik össze.
Az mi? Az baj? Hát az, hogy is mondjam… Nem baj, sok ilyen van, de számolni kell vele. Mivel? Hogy nehezen etethető lesz, hogy nem fog majd mosolyogni és lassan tanul. Járni, beszélni, átadni egy tárgyat. Inni, a szobatisztaság, az is gond lehet. Az attól függ persze, milyen súlyos az eltérés. Mondja meg, tudni akarjuk, mire számíthatunk.
Nem tudom. Ez egy sor információ, amiből túl sok van. Kissé összezavarodtak. Eltérő irányba haladnak, látják. Felmutatja a papírját. Gyűrögeti. Itt sűrűbben, ott lazábban, elég rendellenesen mennek a vonalak, ebből gondolom, amit mondtam. Kísérjék figyelemmel, aztán egy év múlva, nem is, inkább fél év múlva hozzák el, megnézem szívesen, hogy fejlődik.
Micsoda? Hogy történt? Miért éppen velünk van ez? Kórusba rendeződünk, mikor elmegy a hangunk, már mi is csak mutogatunk. Egy szúnyog is elég a terhesség alatt, ha az első trimeszterben csípte meg. Örökölte, vagy egy vírus, bármi betelepedhetett. Ebben a városban minden megtörténhet. Káosz. Itt laknak, Pesten? Igen, az Üllői úton. Na, az jó hely az ilyesmire. Vagy a számítógép. Sokat telefonálnak? Mi az, hogy sok, fogalmunk sincs.
Hosszú csend.
Egyre több ilyen születik. Én csak egy orvos vagyok. Gyűjtöm a mintákat, és különben is, eddig csak a huszonegyes mutációjával foglalkoztam. Majd most ráállok erre is.
Kérem, fáradjanak ki. Nagyon sokan várnak. Ez nem magánrendelő, nincs időm, megértik ugye? Nekünk nagyon nehéz. Igyekszünk majd azért mindent megtenni.

Kiss Noémi

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.