hirdetés

Knausgård lesz a jövő évi könyvfesztivál díszvendége

2018. október 29.

Karl Ove Knausgård norvég író lesz a 2019-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége – adta hírül hétfőn a szerző magyarországi kiadója, a Magvető.

hirdetés

A 2019. április 25. és 28. között megrendezendő, 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége a norvég Karl Ove Knausgård lesz. A világhírű szerző legismertebb műve a Harcom című hatkötetes önéletrajzi regény, amelynek néhány hónapja már a harmadik kötete (Játék) is elérhető magyarul a Magvető kiadásában.

Knausgård 1968-ban született Oslóban. Első regénye, az Ute av verden (Ki a világból) 1998-ban jelent meg, és azonnal elnyerte a norvég kritikusok irodalmi díját. 2009 és 2011 között jelent meg monumentális önéletrajza, a Harcom (Min Kamp), amely nem csak hazájában, de világszerte ismertté tette, már csak a címe miatt is, amelyet Hitlertől kölcsönzött.

A hatkötetes Harcomban kendőzetlen őszinteséggel és megkapó lírai képekkel beszél gyermekkoráról, családjáról és a saját magánéletéről. (Néhány családtagja, például volt felesége és nagybátjya meglehetősen kritikusan viszonyult saját regénybeli szerepeltetésükhöz.) Maga Knausgård is azt mondta, „fausti alkut" kötött, és az irodalmi siker érdekében feláldozta saját és családtagjai magánéletét.

Önéletírása megjelentetése óta is aktívan dolgozik, tanácsadóként részt vett például a Biblia norvég újrafordításában és színpadra adaptálta első regényét.

A Harcomat magyarul a Magvető adja ki, az első kötet, a Halál 2016-ban jelent meg Petrikovics Edit fordításában, a második, a Szerelem, szintén az ő tolmácsolásában 2017-ben, az idei évben megjelent harmadik, Játék címűt pedig Patat Bence ültette át magyar nyelvre.

A Literán az elmúlt években több részletet is közöltünk Karl Ove Knausgård írásaiból.

A költészethez való fiatalkori viszonyáról például így írt a Szerelemben:

„Bár azóta nagyon sok minden megváltozott az életemben, a költészethez fűződő viszonyom alapvetően ugyanolyan maradt. Olvastam verseket, de soha nem nyíltak meg számomra, ez pedig azért volt, mert nem volt „jogom” hozzájuk: nem  nekem íródtak. A mikor közeledtem feléjük, úgy éreztem magam, mint valami csaló, és mindig le is lepleződtem, mert ezek a versek minden egyes alkalommal ezt közölték velem: Mégis mit képzelsz, ki  vagy te, hogy csak úgy elmélyülsz ebben? Ezt mondták Oszip Mandelstam versei, ezt mondták Ezra Pound versei, ezt mondták Gottfried Benn versei, ezt mondták Johannes Bobrowski versei. Az embernek ki kell érdemelnie, hogy elolvashassa őket..."

A teljes részlet elérhető itt. A Halálból pedig ide kattintva olvashatnak néhány oldalt.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.