hirdetés

Konferencia a tízéves Apokrifról

2017. szeptember 12.

Konferenciát szerveznek az Apokrif folyóirat tízéves fennállásának alkalmából az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A BA, MA vagy doktorandusz képzésben résztvevő hallgatók egyaránt jelentkezhetnek a 2017. november 24-én megrendezésre kerülő eseményre. A jelentkezés határideje szeptember 24.

hirdetés

A Nyerges Gábor Ádám és Török Sándor Mátyás egyetemi hallgatók, illetve Fráter Zoltán egyetemi docens alapította Apokrif irodalmi folyóirat idén a tizedik évfolyamába lépett. A folyóirat 2007-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán indult, azóta saját könyvsorozattal is bír, felelős kiadója 2011 óta pedig a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány.


 

A folyóirat fennállásának jubileuma alkalmából az ELTE BTK hallgatói, az Apokrif irodalmi folyóirat, a Doktoranduszok Országos Szövetségének Irodalomtudományi Osztálya, valamint az ELTE Egyetemi Doktorandusz Önkormányzat egésznapos konferenciát szervez 2017. november 24-én az ELTE Bölcsészettudományi Karán, melynek célja a folyóirat eddigi tízéves teljesítményének, kulturális hatásának, eredményeinek összegzése, körüljárása, értékelése.

A konferencia szekcióiba az alábbi témákkal lehetséges jelentkezni:
- az Apokrif története és hatása a kortárs fiatal magyar irodalomra,
- az irodalmi tradícióba való bekapcsolódása;
- az egyetemi kultúraszervezés és az Apokrif szerepe napjaink irodalmában;
- az Apokrif elhelyezése a kortárs könyvkiadó- és folyóiratstruktúrában, műhelyként kapcsolata a társművészetekkel;
- fontosabb, rendszeres szerzői, a fiatal költőkre jellemző irodalmi tendenciák, retorikai konvenciók és irodalmi hagyományok a kortárs irodalomban;
- innovációs tevékenység az irodalomban: az Apokrif helyzete más egyetemi lapok működésének tükrében, on-, illetve offline jelenlét a sajtóban.

A konferenciára való jelentkezés az ELTE intézményén kívül más egyetemek hallgatói számára is nyitott, BA-, MA- és doktori hallgatók számára egyaránt. Olyan előadásokat várnak a szervezők, amelyek eddig nem publikált eredményeket tartalmaznak. Előnyben részesítik a fenti témakiírásokba tartozó előadásokat, de indokolt esetben örömmel fogadnak további témajavaslatokat is. A jelentkezés legfontosabb kritériuma, hogy a vizsgált tárgykör kapcsolatban legyen az ELTE egyetemi kultúraszervezésével, az Apokrif irodalmi folyóirattal, a fiatal kortárs irodalommal.

A konferencia helyszíne: ELTE BTK Kari Tanácsterem
A konferencia időpontja: 2017. november 24.
Az előadások hossza maximum 20 perc, melyet 10 perc tudományos vita követ.
A jelentkezéshez egy minimum 1500, legfeljebb 3000 leütés terjedelmű absztrakt szükséges, melynek leadási határideje 2017. szeptember 24.
A szinopszisokat az apokrifkonferencia@gmail.com email címre várják.

A beérkezett absztraktok elbírálását és a jelentkezők kiértesítését a szervezők a leadástól számított egy hónapon belül vállalják.
A konferencián való részvétel díjmentes.

 

További információkról a konferencia Facebook eseményén, illetve az Apokrif honlapján lehet értesülni.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.