hirdetés

Könyvtárak, könyvek és egy levél

2014. november 27.

Angliában könyvtárakat zárnának be, New Yorkban rangos irodalmi díjat adtak át, míg Dél-Kaliforniában egy híres levélre bukkantak. – Heti hírösszeállítás.

hirdetés

Kampány a könyvtárakért Angliában

A könyvtárak bezárása ellen kapányol Guy Garvey, az Elbow zenekar frontembere, aki emellett műsorvezető a BBC 6 Music rádióállomáson – olvasható az Independent cikkében.

Garvey szerint tarthatatlan az a helyzetet, hogy Anglia könyvtárainak körülbelül a tíz százalékát a bezárás veszélye fenyegeti. Ezért a csend birodalmai érdekében feltekeri a hangerőt a 6 Music állomáson.

Elmondása szerint a könyvtár mint inspiráló közeg lételeme az embernek. Óriási ismeretanyagra tehetünk szert nemcsak a könyvek, de a különböző hanghordozók és vizuális anyagok segítségével is. Továbbá írók és költők jegyeztek le remekműveket könyvtárakban, ahogy Garvey több dalszövege is ilyen intézményekben született.

Garvey Finest Hour című műsorában a három kedvenc könyvtárát – a John Rylands Library-t, a Manchester Central Library-t és a Portico Library-t – látogatja meg, ahonnan élőben jelentkezik majd és egy idegenvezetésre is meghívja az online rádióállomás hallgatóit.
 

Nemzeti Könyvdíj 2014

Idén 65. alkalommal került átadásra a Nemzeti Könyvdíj november 19-én, az Egyesült Államokban – adta hírül a Huffington Post.

Ahogy minden évben, a díjat idén is négy kategóriában osztották ki, melyekben a győztesek a következő szerzők és könyveik 2014-ben:

Phil Klay: Redeployment (széppróza)

Evan Osnos: Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth, and Faith in the New China (ismeretterjesztő irodalom)

Louise Glück: Faithful and Virtuous Night (költészet)

Jacqueline Woodson: Brown Girl Dreaming (gyermek- és ifjúsági irodalom)

A díjazottakat egy októberben bejelentett 5 fős listáról választotta ki a független, szakmai döntőbizottság, amely korábban egy több száz könyvből álló összeállításból dolgozott.

Az idei év legizgalmasabb listája egyértelműen az ismeretterjesztő irodalomé volt. Nemcsak azért, mert 2014-ben erről a listáról jutott be a döntőbe – a díj történetében először – egy képregény, hanem azért is, mert a kategória bő listája kizárólag férfi szerzők műveit tartalmazta.

Egy megkerült levél története

A híres „Joan Anderson” levél, amelyet Neal Cassady írt Jack Kerouacnak, Dél-Kaliforniában került elő a közelmúltban. Az alkohol- és egyéb mámorban íródott levél 1950. december 17-én kelt – írta a Flavorwire.

Kerouac ismert mondása szerint ez a levél volt a legnagyszerűbb írás, amit valaha olvasott. Ennek hatására alakult ki jazzes, „spontán vallomásos” stílusa, amelynek eredménye az Úton című regény. A levélnek azonban nyoma veszett.

Sorsáról annyit lehetett tudni, hogy Kerouac Allen Ginsbergre hagyta, aki később kölcsönadta Gerd Stern költőnek. Aztán többek bizonygatták, hogy a levél eltűnt Dél-Kaliforniában, míg Stern mindvégig azt állította, hogy visszaadta azt jogos tulajdonosának.

A levél megtalálása Sternt látszik igazolni. Ginsberg valószínűleg elküldte azt a Golden Goose Pressnek San Franciscóba, ahol végül egy zenei kiadó munkatársának – akinek közös irodája volt a címzett szerkesztővel – papírjai közt végezte. A kiadó a papírhalom tartalmáról mit sem sejtve egy dobozba zárta azt, amit aztán nemrégiben nyitottak ki, 60 év elteltével.

A bonyolult hátterű levél nemsokára elárverezésre kerül, ahol a legóvatosabb becslések szerint is több tízezer dollárért talál majd gazdára. Ezen felül többen állítják, hogy nem is az árverés, sokkal inkább egy film fogja megmutatni a felfedezés valódi értékét, amikor Hollywood lecsap majd a levél történetére.

Kaldenecker Márk

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.