hirdetés

Körkérdés 2014 – Szűcs Teri válaszol

2014. december 23.

A Litera 2014-ben írókat, kritikusokat és irodalomtörténészeket kérdezett az év legfontosabb irodalmi teljesítményeiről, meglepetésekről és csalódásokról, botrányokról és szenzációkról, kiemelkedő szépirodalmi és kritikai publikációkról. – Szűcs Teri válaszait olvashatják.

hirdetés

0. Mindenek előtt, a magyar irodalomban, és egyáltalán, ez az év Borbély Szilárd halálának éve.

1. Műfajtól függetlenül mi jelentette Ön számára a 2014-es év legkatartikusabb olvasmányélményét, és miért?

Dragomán György: Máglya. Amit az irodalom tehet egy ennyire közeli és összetett történelmi esemény megértéséért, újra-elbeszéléséért, mint a romániai forradalom (előtörténetével és utóéletével együtt), az benne van. Van benne enyhület, feloldás is (- ez továbbgondolandó). És mivel igazi regény, röpteti az olvasót. (Nem kacagja ki.)

2. Mely prózai mű (novellagyűjtemény, regény), verseskötet, dráma-, illetve esszé-tanulmánykötet volt Ön szerint a legkiemelkedőbb (tételesen)?

A Máglya mellett nagy öröm volt olvasni Szilasi László A harmadik hídját. A számomra legfontosabb verseskötet Turi Tímeáé - A dolgok, amikről nem beszélünk. Fehér Renátó kötete is kiemelkedett, a Garázsmenet. Az esszé-tanulmánykötetek sorából az idei Műút-könyveket tartom a legremekebbnek, Bárány Tibor (A művészet hétköznapjai) és Bíró-Balogh Tamás (Mint aki a sínek közé esett) könyveit. A filológia legnagyobb teljesítménye pedig természetesen Gyarmati Fanni naplójának kiadása.

3. Mi tart az év legjobb fordításban megjelent kötetének (a fordító megnevezésével)?

Ebben rossz vagyok. De egy baráttól megkaptam a Medgidia, a hajdani város című regényt (Lector kiadó, Marosvásárhely), Koszta Gabriella fordította – ezt a könyvet nem fogom elfelejteni. És nem tudom, a fordításoknál, vagy az előző kérdésnél kell-e említeni Halasi Zoltán nagy munkáját (Ének a kiirtott zsidó népről – Út az üres éghez).

4. Ön számára ki az év felfedezettje?

Mán-Várhegyi Réka.

5. Mit tart az év irodalmi botrányának, illetve az év szenzációjának?

Botrányosak a hangok, amik azt mondják, az irodalmi élet ne foglalkozzon a finanszírozás és a politika összefüggéseivel, tűrjön csendesen. Botrányos azt hallani, hogy az irodalmi szcéna ne képviselje az érdekeit. Ha nincs kiállás a művészeti életért (szabadságáért, létéért), akkor szolidaritás sincs azokkal a csoportokkal, akik kiállnak magukért. Az irodalmi közeg hallgatása művészetpolitikai és társadalmi kérdésekben 2014-ben már egyértelműen botrány.
Szenzáció: Minden olyan helyzet, amikor nem hallgat az irodalom. A JAK nem hallgatott a Szabadság téri emlékmű ügyében, ezért nagyra becsülöm mind a tagságot, mind a kiállás kezdeményezőit. A kiállás viszont egyelőre egyedülmaradást is jelent, a művészeti közeg nem szolidáris. Ha itt most mindez említés nélkül maradna, az megintcsak botrány lenne.

6. Mit tart az év legizgalmasabb folyóirat-, illetve online publikációjának?

Print: a közlések Gyarmati Fanni naplójából.
Online: Tompa Andrea: Barbárok. 1989. Ugyanazt gondolom róla, mint a Máglyáról, de ez a rövid írás önkínzóbb, keményebb, tisztelem érte (is) Tompa Andreát.

7. Ön melyik írást tartja a Literán 2014 legjobb megjelenésének?

Tompa Andrea: Barbárok. 1989.

8. Melyik könyv borítója (és dizájnja / tipográfiája) tetszett Önnek a legjobban 2014-ben?

Egyre több a jó borító, egyre inkább jelen van a kortárs képzőművészet a könyveken, mégis leginkább az az online sajtót bejáró vizsgamunka maradt meg bennem, ami a Harry Potter-sorozatot alakítja át (elegánsan szép, és még világít is) – sok sikert a tervezőnek.

9. Kedvenc mondata 2014-ből?

„A szerelem érzéseivel, a kutya úristenit, ha már kipréseli magából az ember, nem lehet vacakolni.” Osztojkán Béla: Átyin Jóskának nincs, aki megfizessen. Idén is újraolvastam ezt a könyvet, idén is reveláció volt.

10. Milyen tervei vannak 2015-re?

Túlélni. Dolgozni. Magyar roma irodalomtörténetet befejezni. Boldognak lenni – ennek irodalmi, művészetpolitikai vonatkozásai is vannak, nyilván.

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
Domján Edit Domján Edit 2014-12-23 18:23

Nagyon rokonszenves válaszok. Főleg a O. 1., 2., 5., 9. és 10. kérdésre adottak.