hirdetés

Kornis Mihály: I könyv – Hiány – meditáció Erósz előtt (3.)

2018. június 29.

A vágy valóságával együtt születik az, ami elég - ez a születés egyúttal a vágy pusztulását is okozza. - Kornis Mihály I című könyve folytatásokban.

hirdetés

Kornis Mihály: I könyv – Hiány – meditáció Erósz előtt (3.)

10

Csakhogy nem merő vágy az, aminek a múltja, sőt a jelene is hiány.

Van még valami, a hiány vággyá robbanása megrázkódtatásában megnyilatkozik még valami, ami talán nem volt a hiányban, de utána lett. A valóságba belépő idő hozza létre a hiány – önkielégítő? - átváltozásában, a vágyban, annak erejében kezdettől jelenlévő, azt kifürkészhetetlenül módosító, sőt, annak idegen anyagát. Azt, ami a vágytól ontológiailag elválaszthatatlan – felülről tekintve, de hát ez csalóka: minden kép csalóka -, mégis annak ellenében ható, szubverzív létező.

Hasonlattal élve: mint a tűz — meg a csóvája.

Az nem a tűz.

11

A vágy valóságával együtt születik az, ami elég - ez a születés egyúttal a vágy pusztulását is okozza. Én nem tudom (nem látom), vajon okozója-e minden pusztulásnak. Nem tudom, ez a pusztulás a hiány vágymentes magja-e. Vagy a vágy terméke? Ez a hiányból a vággyal szemben kirobbanó többlet mindenesetre nem a vágy tüzét, hanem e tűz valóságnak való meg nem felelését (vagy éppenhogy a megfelelését, csakhogy ennek a megfelelésnek az árát, a pokoli árát, a kockázatát) jeleníti meg.

A csóváját.

12

Vagy a csóvája - ez maga a világ?

Hiányból a vággyal együtt, annak születésével kirobbanó, de annak piszkosul vonzó anyag? A hiánynak a vágyat magába nyelő húsa? Nem tudom, nem látom eléggé, hogy eldönthessem, ez nem az anyagi valóság-e mégiscsak, ami a hiány(zás) kibírhatatlanná fokozódásából (tömörödéséből, sűrűsödéséből) születik. A hiányból önnön magát kiköptekor a saját végzetévé válik: tárgyává minden vágynak.

Vagy?

Kornis Mihály

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.