hirdetés

Kornis Mihály: I könyv – Hiány – meditáció Erósz előtt (4.)

2018. július 5.

A kritikus pont: a hiány vággyá alakulása, annak világgá (vagy: világba) robbanása súrlódást hoz létre; ennél pontosabb kép nem jut az eszembe. - Kornis Mihály I című könyve folytatásokban.

hirdetés

Kornis Mihály: I könyv – Hiány – meditáció Erósz előtt (4.)

 

13
Vagy pedig ez a többlet nem materializálódik (legalább az emberi felfogás számára képtelen, a maga fogalom-előttiségében bizonyos állatok talán érzékelik, bizonyos növények talán át is élik), ám a vágy részeként kétségtelenül él a vágyban, mint (minden) hiánytapasztalat kínja. Az emberben aztán – miért? - tudatosul. De a hiányból termő, kínjában-kéjében kiköpött világ valósága tudatosul. Orgazmusban született tárgy. Akadály.

Súly.

Ellenállás.

14

A kritikus pont: a hiány vággyá alakulása, annak világgá (vagy: világba) robbanása súrlódást hoz létre; ennél pontosabb kép nem jut az eszembe, holott ez a szíve annak, amit mondok: a hiány nem csak sóvárog, de birokra is kel. Ez a birokra kelés annyira kell neki, annyira „átérzése" kínosan hiányos múltjának, hogy önmaga másik, világgá köpött részét, csóváját, mint magától gyökeresen idegent akarja mindegyre: átfúrja, fékezi, csökkenti, emészti, végső soron formálja, „civilizálja", „kulturálja". Nevezzük bárhogy is: a két, egymástól különböző minőség találkozásakor valami történik. Valami (embrionális értelemben talán valaki?) törekedik, furakodik, hág, öklel, követelődzik — a hiány-anyaöle felé.

A vágy és az elemi, kozmikus ellenállások, tűzviharok, meteorit-rajok, jégkorszakok s egyéb nehézségek, egyszóval a szükségletek, az anyag alakulása okán idővel, annak élete sok más következményének pergőtüzében a kétarcú vágy színpadra hozza az embert is, annyi más után.

Az első másikat.

Kornis Mihály

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.