hirdetés

Kornis Mihály: Nyilvánvaló és szóbahozhatatlan (az időjárásról)

2018. november 9.

Három állami ünnep ébreszti alvajáró népünket a nyúlós tél közepén:  mikulás, jézuska, durr! - Kornis MIhály I című regénye folytatásokban.

hirdetés

Kornis Mihály: Nyilvánvaló és szóbahozhatatlan (az időjárásról)

Nehéz nem figyelnem, ami fönn zajlik, pontatlan, nem figyelem, benne vagyok, az időt érzem, nem én veszem le a polcról, az vesz le engem, eső nap, vihar. Belém lapoz. Átfésül. Az időjárás összes eseménye összefügg mindannyiunkkal és egy belső asszociációmmal, azonkivül, ami történik, nem ok-okozati értelemben. De nobis, sine nobis.* Jövőnek a jelenből kiszámíthatósága látszatát söpri el az időjárás, a kétféle történés, meteo és én együttállása. Ennek szüntelenje gondolkodtat. A tavasz beborít, a nyár lelazít, lázít, „ez most valami más", önmagával való nem azonossága esélyét ígéri, könnyű új lét, jóleső tévedés. Ezt hívják nyaralási vágynak. Az ősz a nemlét káprázatával jön. Megrohad. Megkínoz.

Tanuljuk a mállót, betegebbet, a sötétebbet. Sokakban ez titokban felveti az örökhalál vágyát, bennem nem, én eleve nem hiszem, hogy nem nem-vagyok. Ahogyan más az egyszeri halált nem tudja elfogadni, én a tipusát. De a tél az igazi kisértés, jó hosszú. Nem csak állatok alszanak téli álmot. Három állami ünnep ébreszti alvajáró népünket a nyúlós tél közepén: mikulás, jézuska, durr! Szél, ha mozdul, nyílt titok. Levegő és szél csak a sebességükben, pillanatonként rám támadó vágyukban különböznek. Szüntelenjük válasz. A csürhe, mivel álmában olvassa az eget: hallja. Kuss. Úgy érti. Az égbolt özöne mozgalmas felszippantása, átírása a lenti mocsoknak. Legyek a kocsonyában. Mintha gazemberségünk megoldása lenne felírva, leküzdhetetlen hiányosságaink tündérpatyolat kiadása. Én persze néhány kis társammal, rég kivégzetten, hangot ki nem adva ujjongok. Álomtalan állat, bennem maradok. Nem tanulom meg. Nem tudnak megtanítani nem figyelni rá, még véletlenül sem, nem tudom mondani, mert nem azt gondolom, amit mondok. Rohanok a szél és fény ködébe. Megérdemeljük-e a felhőket? Egymás közt mindez megbeszélhetetlen.

*Rólunk, nélkülünk. (latin)

Kornis MIhály

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.