hirdetés

Korok társa

2014. július 18.

Nekünk – olvasóknak, tanítványoknak, barátoknak – jelenléte, szenvedélyes racionalizmusa, hihetetlen munkabírása, önironikus maximalizmusa állandó biztosíték arra nézvést, hogy ez az ismerős-idegen terep a hazánk, ahol beszélgetni is lehet és felfedezni is régi kincseket. - György Péter ma hatvanéves, ebből az alkalomból - a Litera és mindannyiunk nevében - a Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János köszönti.

hirdetés

„Bis hundert und zwanzig!”

György Péter ma hatvanéves. György Péternek nincs kora. Egyszerre lobogó örökkamasz és rezignált, koravén bölcs. György Péternek több kora is van. Több korban is otthon van, otthonosan mozog, akkor is, ha néha otthontalannak, idegennek érzi magát a mában. Nekünk – olvasóknak, tanítványoknak, barátoknak – jelenléte, szenvedélyes racionalizmusa, hihetetlen munkabírása, önironikus maximalizmusa állandó biztosíték arra nézvést, hogy ez az ismerős-idegen terep a hazánk, ahol beszélgetni is lehet és felfedezni is régi kincseket, elfelejtett dolgokat: műveket, tájakat, épületeket; és legkivált saját korukból, életvilágukból kivált embereket.


A permanens nyitás, sávszélesítés elegáns evidenciája jellemzi. Állandó mozgásban van szellemileg és fizikailag egyaránt. A hermeneutikától a Pasaréti útig. Vagy fordítva. Vagy még inkább: körbe-körbe. Értelmezői és futókörbe. A zártabban vett, hagyományos esztétikai kérdések mellett egyre intenzívebben került érdeklődésének a homlokterébe a jelenkor, a nem perfekt present mediális technológiáinak a mikéntje és a problémája; digitális-globális világunk kockázatai és mellékhatásai. Ahogyan munkáiban gyarapodnak az egymással nyitott kapcsolatban álló kontextusok, akképpen lesz egyre nyilvánvalóbb a politikai-egzisztenciális nyomvonal. Az elemi szolidaritás és az emlékezet kultúrája, valamint annak tükrében a felejtés morfológiája. Apám helyett című könyve katartikus huszadik századi családregény, emellett pedig olyan alapvetés az identitás relatív szabadságáról, hogy az minden családnak orvosság. Állatkert Kolozsváron című monografikus esszéfüzérének a szerkesztője lehettem. A globális perspektíva után találta meg a lokalitások kulcsait. Nem sértem meg talán akkor sem, ha túlzok: előbb volt otthon New Yorkban, mint Kolozsváron, de a második napon már olyan magától értetődő természetességgel invitált be a Mátyás király szobrára néző kávéházba, mint az örök Hacsek az elmaradhatatlan Sajót. Legújabb könyvét most írta meg: fantasztikusan sokrétű átvilágítása, sorok és sorsok közötti átolvasása művészet és hatalom viszonyainak 1956 és 1990 között.

A hely helye - galéria

Nyitott, minden érdekli. A futballvébé alatt sokszor hívott fel vagy írt rám: hogy örülök-e a végeredménynek, tetszett-e az adott meccs. Kolumbia-Uruguay 2-0; jó ez nekünk?

A hely helye - galéria

A galéria képei a Litera Itt van a város című beszélgetéssorozatának estjén készültek. Fotó: Valuska Gábor.

Finoman szólva – gyakori szófordulata ez György Péternek, aki akkor is igyekszik finom lenni, amikor roppant kemény. Nem megy a szomszédba némi öniróniáért, ellenben a számára fontos emberekért a világ végére is elmenne. Nem tudom, milyen hely amúgy az a térbeli világ vége, de ha György Péter ott lenne, akkor rögtön elkezdené izgatni őt a világ eleje. Odamenne. A világ eleje helytörténeti múzeumát és legidősebb lakosát rögvest felkeresné. Kérdezne. Fürkészne. Térképeket böngészne. Írna róla legott egy cikket. És ott is otthon lenne. Otthon lennénk mi is.

Péter, Isten éltessen! Szép köröket!

 

Szegő János

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
lilazomanc lilazomanc 2014-07-23 18:39

György Péter munkáinak múzsája az aktualitás. Ez pedig megmagyarázza, hogy miért kell neki közéleti értelmiséginek, public intellectualnek lennie. (Radnóti S. És.) Ez stimmel?