hirdetés

Közel leszünk a tűzhöz – Jön az új Krasznahorkai-regény

2016. augusztus 30.

Szeptember 17-én jelenik meg Krasznahorkai László egész életművét összegző regénye, melyben újabb nagy Krasznahorkai-hős tűnik fel a láthatáron, báró Wenckheim, a soha nem változó Ígéret beteljesítőjének tekintett ember, aki Buenos Airesből tér haza. Haza: hozzánk, napjaink Magyarországára és ősei reményvesztett vidékére, ahol úgy várják, mint a Messiást.

hirdetés

Hamarosan megjelenik Krasznahorkai László új, Báró Wenckheim hazatér című regénye a Magvető Könyvkiadó gondozásában. A kiadó oldalán olvasható beharangozó szerint a Sátántangó Irimiása és a Háború és háború Ézsaiása után "újabb nagy Krasznahorkai-hős tűnik fel a láthatáron, báró Wenckheim, a soha nem változó Ígéret beteljesítőjének tekintett ember, aki Buenos Airesből tér haza. Haza: hozzánk, napjaink Magyarországára és ősei reményvesztett vidékére, ahol úgy várják, mint a Messiást. Azt mond, amit megérdemlünk, vagy azt, amit hallani szeretnénk? Szerencsejáték-függő nagybeteg, vagy zseniális megváltó, aki új távlatokat nyitni érkezik? Egy biztos: a kisvárost, mely szülőhelye, s ahol nyugodni fog, olajszállító kamionok lepik el. Közel leszünk a tűzhöz.

Krasznahorkai László egész életművét összegző regénye apokalipszis és karnevál, érzékeny szatíra és dráma és tragikus zárlat, melyben mindenki megkapja a magáét: aki nevetni akar, nevethet, aki elérzékenyülni, az elérzékenyül. Előképe Gogol és Mikszáth, no meg az enciklopédikus Dante, aki e regény lapjain is feltűnik: szolnoki lakos, aki - fejben - erősen hasonlít a Dante nevű brazil balhátvédre. A Sátántangó felejthetetlen táncrendje után itt is tánclépésekben haladunk a kamionhosszú-szuggesztív világmondatok fenséges hömpölygésével a vég elől a vég felé."

Az új Krasznahorkai-regényt 2016. szeptember 17-én, szombaton 17.30 órakor mutatják be a Pesti Színházban a Sötét könyvbemutató című eseményen.

A színház oldalán, ahol kis ideje még olvasható volt egy hosszú részlet a könyvből, ennyit árul el az est részleteiről: "A Pesti Szinház vállalkozása: esemény. Pszichiáter és biztonsági őr, könyvkiadó és színésznő, benzinkutas és költő, matematikus és író igyekszik bevezetni a nézőt s a majdani olvasót a regény különleges világába.

Közreműködik: Krasznahorkai László író, valamint Eszenyi Enikő színész, rendező, Nyáry Krisztián író, könyvkiadó, Szemerédi Endre, Abel-díjas matematikus, Unoka Zsolt pszichiáter, Víg Mihály zeneszerző."

A bemutatóra minden jegy elkelt, ám szerencsére nem ez lesz az egyetlen premierje a regénynek. 2016. szeptember 19-én 17 órától az Írók Boltjában olvas fel a szerző művéből, majd dedikál. 2016. szeptember 21-én 18 órától pedig a pécsi Csorba Győző Könyvtár (Tudásközpont) vendége, ahol Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget vele.

A Nemzetközi Man Booker-díjas Krasznahorkai László a Magvető oldalán.

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.