hirdetés

Krasznahorkai beszédet mondott a Man Booker-díj átvételekor

2015. május 21.

Krasznahorkai László a Nemzetközi Booker-díj átvételekor elhangzott beszédét közzétette a New Statesman. 

hirdetés

„Hölgyeim és uraim, ez nagy meglepetés számomra. De biztos, ami biztos: írtam valamit – mivel nem beszélek nagyon jól angolul, nem tudok improvizálni. Hölgyeim és uraim, zsűri, köszönöm – és neked is, olvasó” – kezdte Krasznahorkai beszédét.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen módon mellette állt pályája során, vagy hatással volt rá. Háláját fejezte ki családtagjai, barátai, tanárai, kiadói és fordítói, Ottilie Mulzet és George Szirtes iránt, valamint számtalan írót felsorolt, akik nélkül ő sem lenne az, aki:

„Köszönöm Max Sebaldnak, a csodálatos írónak és barátnak, aki már nincs az élők sorában, ahogy 'túl sokáig nézett egyetlen fűszálat a réten'.”

Elhangzott Berzsenyi Dániel, Pilinszky János, József Attila, Hajnóczy Péter, Mészöly Miklós neve, de meleg szavakkal emlékezett meg többek között Franz Kafkáról és A kastély című regényéről, Allen Ginsbergről, valamint az olasz reneszánszról általában. Számos zenész munkássága bizonyult inspirálónak számára: Bach, Jimi Hendrix, The Beatles, Nick Cave és Víg Mihály, a zárszavakban pedig a magyar nyelvnek és Istennek adott hálát.

A beszéd itt meghallgatható:

 

 

 

Forrás: New Statesman

Ajánljuk még a Művészetek Palotájában Krasznahorkai Lászlóval 2013-ban készült beszélgetés hangfelvételét három részben (I. rész, II. rész, III. rész).

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.