hirdetés

Krasznahorkai László idén is esélyes a Nemzetközi Bookerre

2018. április 12.

Április 12-én, csütörtökön hirdették ki az idei Nemzetközi Man Booker-díj rövidlistáját. A hat esélyes könyv között találhatjuk a 2015-ös Nemzetközi Man Booker-díjas Krasznahorkai László Megy a világ című regényét, mely angolul John Batki, Ottilie Mulzet és George Szirtes fordításában jelent meg.

hirdetés

Krasznahorkai László Megy a világ című regénye felkerült a Nemzetközi Man Booker rövidlistájára, azaz immáron másodszor is esélyes a díjra. A listán szintén szereplő Han Kang ugyancsak duplázhat, hiszen a Növényevővel 2016-ban már egyszer elnyerte a díjat.

2018-ban az alábbi művek vannak még versenyben (zárójelben a fordítók):

Virginie Despentes: Vernon Subutex 1 (Frank Wynne) – Franciaország

Han Kang: The White Book (Deborah Smith) – Dél-Korea

Krasznahorkai László: The World Goes On / Megy a világ (John Batki, Ottilie Mulzet, George Szirtes) – Magyarország

Antonio Muñoz Molina: Like a Fading Shadow (Camilo A. Ramirez) – Spanyolország

Ahmed Saadawi: Frankenstein in Baghdad (Jonathan Wright ) – Irak

Olga Tokarczuk:  Flights (Jennifer Croft) – Lengyelország

A díjat 1968-ban alapította a névadó élelmiszeripari vállalat, de kezdetben csak angolul író szerzők közül kerülhetett ki a nyertes. A korábban 60.000 font pénzjutalommal járó rangos elismerést 2005 óta kétévente ítélték oda olyan nemzetközi szinten elismert, élő szerzőknek, akiknek legalább egy könyve angol fordításban is megjelent. A díjat olyan világhírű íróknak ítélték, mint a Nobel-díjas Alice Munro, Philip Roth vagy Lydia Davis. 2016-tól módosult a szabályzat, és míg korábban kétévente adták át és lényegében a díjazott addigi alkotói életművét ismerték el vele, 2016-tól évente osztják ki és konkrét irodalmi művekért ítélik oda. A díjért járó 50.000 fontos pénzösszeg megoszlik az író és a fordító között.

A győztes 2018. május 22-én veheti át díját Londonban.

Krasznahorkai László díjra esélyes regényébe ITT olvashatnak bele. A szerzővel készített legutóbbi interjúnkat ITT, Krasznahorkai László utolsó magyarországi interjúját pedig ITT találják. Az íróval kapcsolatos anyagainkat dossziéba rendeztük.

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.