hirdetés

Krasznahorkai, Nádas külföldön, Knausgård angolul, Plath levelei, Kerouac képei

2018. szeptember 14.

Krasznahorkai a Berlini Nemzetközi Fesztiválon mutatja be regényét, Nádas Péter Angelus-díjra esélyes, Karl Ove Knausgård regénysorozatának utolsó kötete már olvasható angolul, Sylvia Plath pszichológusával való levelezését publikálták és Jack Kerouac festményeit állították ki Olaszországban. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Krasznahorkai és Nádas a külföldi könyvpiacon

Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című kötetét mutatják be a Berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon – jelentette be a szerző Facebook-oldalán. A Magyarországon is élénk kritikai visszhangot kiváltó regényről ezt olvashatjuk a fischerverlage.de-n, ahonnan a német olvasók már meg is rendelhetik a művet: „A Báró Wenckheim hazatér (német fordításban: Baron Wenckheims Rückkehr) egy mestermunka: kimeríthetetlen leleményességével, látnoki pszichológiájával, rengeteg témájával és abszurd humorával teljesen kivételes mű.” Szeptember 13-án, délután hat órakor lesz a bemutatója, amin a szerző személyesen vesz részt.

Legújabb – az Aprómunka egy palotáért címet viselő – regényét röviddel ezután, szeptember 25-én mutatják be a Magvető Caféban.


Nádas Péter szerzői Facebook-oldaláról értesültünk, hogy regénye, az Emlékiratok könyve is esélyes az Angelus-díjra!

Szeptember 6-án jelentették be, melyik az a hét könyv, amely a szakmai zsűri választása alapján esélyes a Wroclaw városa és a Dziennik című lengyel országos napilap által alapított Angelus Közép-Európai Irodalmi Díjra. Az elismerést mindig az előző évben, lengyel nyelven kiadott, legjobbnak tartott közép-európai irodalmi mű szerzőjének (és fordítójának) ítélik oda. Az idei gálát október 18-án rendezik. Nádas Péter regényét Elżbieta Sobolewska fordította lengyelre és Biuro Literackie kiadónál jelent meg.

A közönségszavazás ma indult és október 12-ig várják a voksokat.

 

A Harcom utolsó állomása már olvasható angolul

Karl Ove Knausgård Min Kampf (magyar fordításban Harcom) című hatkötetes könyvsorozatának utolsó darabja megérkezett a brit könyvesboltokba – adja hírül a The Guardian. Az eredeti megjelenéshez képest hat évet kellett várni, hogy angolul is olvasható legyen az azóta világhírű író önéletírásának befejező része, amely a The End címet viseli – azonban megérte a várakozást, hiszen ebben a kötetben olvashatunk legrészletesebben a családi viszályokról és a szerző írói kríziséről. Miután Knausgård hazájában megjelentette első kötetét, a nagybátyja azzal vádolta, hogy „önéletírás” műfajában egy kiszínezett és hazug történetet ad el. A szerző emiatt már más hangnemben írta meg harmadik, negyedik és ötödik kötetét. Monumentális regénysorozatának végére azonban úgy döntött, újra vállalja az első két kötetből ismert őszinteséget – nem törődve a következményekkel.

A Magvető 2016-ban indította el a Knausgård-kötetek kiadását: eddig a Halál és a Szerelem látott napvilágot (Petrikovics Edit fordításában), nemsokára pedig a harmadik kötetet is a kezünkbe vehetjük.

 

Sylvia Plath levél-vallomásai pszichológusának

Tavaly szeptemberben jelent meg Sylvia Plath levelezésének első része, amelyben Ted Hugheshoz írott szerelmes levelei kaptak helyet. Idén egy újabb rendkívüli levelezést adnak közre: a pszichológusával váltott írásokat. A költőnő lánya, Frieda Hughes azzal magyarázta édesanyja privát leveleinek kiadatását, hogy nem bírta elviselni a gondolatot: Plath kivételes személyiségének ilyen formájú megmutatkozása örökre egy könyvtár eldugott sarkában sínylődjön. És – a cikk írója szerint – Friedának igaza is lett, ugyanis egészen kivételesek a Beushernek írott vallomások, amelyek azután születtek, hogy Plath rájött férje viszonyára Assia Wevill-el. Többek között arról a tényről is tudomást szerezhetünk a kötetből, hogy Plath a hatalmas csalódás ellenére szakmailag értékelni tudta férje költeményeit, amelyek a szeretőjével töltött szexuális élményeit, Assia testét és szépségét mutatták be.

 

Jack Kerouac ritkán látott festményeit állították ki

Olaszországban, Gallarate városában tekinthetjük meg a "beatnemzedék" egyik leghíresebb írójának festményeit (olvashatjuk az Independent oldalán), melyek közül számos darab most kerül először nyilvánosság elé. Összesen több, mint 80 festmény kapott helyet, illetve publikáltak egy könyvet is, amit a kiállításon lehet megvásárolni, és amelyben a műalkotások másolatai szerepelnek kiegészítő és magyarázó szövegekkel. Életrajzírói közül csupán néhányan említik, hogy Kerouac a festészetben is jeleskedett, pedig egyes regényeihez ő maga készített borítót, többek között legismertebb művéhez, az Útonhoz is. A kurátorok nem próbálják professzionális festőnek bemutatni Kerouacot, sőt külön hangsúlyozzák, hogy érdemes irodalmi szövegeinek kiegészítéseként tekinteni a festményekre – hiszen sokszor ő maga is írásainak illusztrációjaként készített szkeccseket és rajzokat jegyzetfüzeteibe.

Képek: fischerverlage.de, angelus.com, The Guardian 1, 2, Independent

Kiss A. Kriszta

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.