hirdetés

Kukorelly Endre: "egy-két szót ennek a magán- és közügy mezsgyéjén imbolygó valaminek a kapcsán"

2014. augusztus 15.

Annyit mindenképp, hogy a konfliktusokat nem elfödni, de föltárni és kezelni ajánlatos. Nem kézzel-lábbal, hanem beszéddel és írással, a másikról, az ellenfélről minimum jó szándékot föltételezve... - Kukorelly Endre írása a Tokaji Írótáborban történtekről.

hirdetés

Mivel látnom kell, mi folyik a sajtóban, hogy mi minden jelenik meg, mivel folyamatosan hívogatnak, s mivel a Litera fölkért rá, egy-két szót ennek a magán- és közügy mezsgyéjén imbolygó valaminek a kapcsán. Kedvetlenül.

Annyit mindenképp, hogy a konfliktusokat nem elfödni, de föltárni és kezelni ajánlatos. Nem kézzel-lábbal, hanem beszéddel és írással, a másikról, az ellenfélről minimum jó szándékot föltételezve, egyébként a tapintható gyűlölet, a frusztráció atrocitásokba fordul a gátlások, gátoltságok gyöngülésével. Nem nagy fölfedezés, nagyon nem új, de újra nagyon aktuális, és a súlyos elfojtottság miatt az alja tör elő. Az én fölmenőim még párbajoztak, és noha magam nem gyakorlom, szemtől szemben álló férfiak fair küzdelme ellen nehéz érvelni – ez nem az volt.

A médiában terjedő sok mindennel ellentétben: nem volt „kocsma” (egy kerthelyiségben tartott Parnasszus-rendezvény után beszélgettem a barátaimmal), sem italozás (2 deci szamorodni felénél tartottam), szóváltás sem (átszóltam egy általam ismeretlen, üvöltöző fiatalembernek, hogy hamisan énekel: amiben az „atyain” és „pedagógiain” túl, kétségtelenül benne volt a Tokaji Írótábor egyik kurátorának felelőssége a botrányok elkerülésében), valamint, hogy az illető fiatalember nem le-, hanem megütötte az arcom. Ököllel, oldalról-hátulról, teljes erőből, teljesen váratlanul.

Ahogy szokták mondani, a többi stimmel. Nem haragszom stb., ám az semmiképp sem tetszik, ha valaki lerabolja mások életidejét, -energiáját és -kedvét. Ha saját életvezetése tekintetében, minden ok nélkül, bárkinek bármiről le kell mondania mások kénye-kedve miatt.

Budapest, 2014. augusztus 15.

Kukorelly Endre

 

Szentmártoni János és Csender Levente nyilatkozata

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
Hombár Jenő Hombár Jenő 2014-08-22 12:39

Meggyógyult már azóta, minden rendben?

Ludwig Czippora Ludwig Czippora 2014-08-21 12:34

Szeretjük Kukorelly Endrét.

Cila Cila 2014-08-16 10:29

Lásd Pozsgai Zsolt ütésváltásról szóló "remekbe szabott" írását a m.hírlapban!