hirdetés

Kukorelly Endre Litera-díjas!

2017. október 20.

2017. október 20-án a Teslában adta át Szerelmes Arany / Megsemmisült versek című nyílt és meghívásos pályázatának díjait a Litera. A gyakornokzsűri döntése alapján 2017 Litera-díjasa Kukorelly Endre. A szakmai zsűri a nyílt pályázaton Baráth Katalin, Sajó László, Müller Péter Sziámi és Varga Zoltán Zsolt verseit tartotta a legjobbnak.

hirdetés

A Litera irodalmi portál minden évben átadja az az évi Litera-díjat meghívásos pályázata legjobbjának. A felkért szerzők feladata ez alkalommal Arany János megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása volt.

Idén is az előző években portálunknál megfordult kiváló gyakornokokból álló, speciális zsűri választotta ki a díj nyertesét.

A zsűri: Csete Soma, Modor Bálint, Pokorni Anna Alíz, Szabó Liza és Vida Kamilla.

A zsűri 2017. október 20-án, a Margó Fesztiválon, a Tesla Klubban rendezett díjátadón jelentette be az idei győztest.

A zsűri döntése alapján 2017 Litera-díjasa:
KUKORELLY ENDRE,
aki Magányban 2-3. című művével érdemelte ki az elismerést.


A felkért szerzők voltak: Babiczky Tibor, Karafiáth Orsolya, Keresztesi József, Kiss Judit Ágnes, Kukorelly Endre, Lövétei Lázár László, Mesterházi Mónika, Szabó T. Anna, Varró Dániel és Vörös István. A pályázati időszakban egy költő, Keresztesi József visszalépett.

A Litera-díj, mint máskor is, egy, az írói tevékenységhez szükséges, értékes elektronikus eszköz (idén egy e-olvasó), valamint hagyományos módon egy vésett réztábla, amelyet az idei díjazott a Litera főszerkesztőjétől, Nagy Gabriellától vett át a Teslában. A meghívásos pályázatra felkért költők művei olvashatóak lesznek a Literán.

A meghívásos pályázattal párhuzamosan a Litera nyílt pályázatot is hirdetett. A nyílt pályázat résztvevőitől Arany János stílusában írt verseket vártunk, feladatuk (a meghívásos pályázathoz hasonlóan) Arany János megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása volt.

A pályázat 2017. szeptember 30-án, éjfélkor lezárult. Összesen 32 pályamű érkezett be. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálta el.

A szakmai zsűri tagjai: Márton László, Milbacher Róbert és Várady Szabolcs.

A zsűri döntése alapján a nyílt pályázat díjazottjai:

I. DÍJAS: BARÁTH KATALIN
Satérozott strófák a Toldi szerelmének krónikájából,

II. DÍJAS: SAJÓ LÁSZLÓ
Tamburás öreg trubadúr,

III. DÍJAS: MÜLLER PÉTER SZIÁMI
Maradiság,

KÜLÖNDÍJAS:
VARGA ZOLTÁN ZSOLT: Arány Jónás – Panna és Pista
című művével.

A legjobb három alkotás szerzője az október 20-ai díjátadón I., II., III. és különdíjat vehetett át. A győztes művek az elkövetkező hetekben megjelennek a Literán.

A vállalkozás saját oldalán beérkezési sorrendben olvashatóak a további pályaművek (a Jegyzetek rovatban), valamint minden, a pályázattal kapcsolatos hír és további, Arany Jánossal és az Arany-évvel kapcsolatos írások.

A Litera-díjat az irodalmi portál 2006-ban alapította, átadására évekig a 2006-os Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon került sor a fesztivál helyszínén, majd különböző, változó helyszíneken zajlott, többek között a Műcsarnokban és a Maros vendéglőben. Mind ez idáig elnyerték: Nemzeti tizenegy (Garaczi László, Könyvfesztivál, 2006), Budapesti szín (Péterfy Gergely, Könyvfesztivál, 2007), Mátyás király Gömörbe'(Dragomán György, Könyvfesztivál, 2008), Magyar Staféta (Tasnádi István, Könyvfesztivál, 2009), Kis Magyar Dekameron (Szécsi Noémi, Könyvfesztivál, 2010), Duna-legendárium (Németh Gábor, Műcsarnok, 2011), Én nem fogom be (Garaczi László, Maros, 2012), Újraértelmező Szótár(Borbély Szilárd, Maros, 2013), A képtolvaj nyomában (Babiczky Tibor, Műcsarnok, 2014), A szobor titka (Marno János, Maros, 2015), Szigorúan titkos (Mán-Várhegyi Réka, Tesla, Margó Fesztivál, 2016).

Az eddigi Litera-díj pályázatok dossziéi a Literán: Nemzeti tizenegyBudapesti színMátyás király Gömörbe'Magyar StafétaKis Magyar DekameronDuna-legendáriumÉn nem fogom beÚjraértelmező SzótárA képtolvaj nyomábanA szobor titkaSzigorúan titkos.

Projektoldalaink: Mátyás király Gömörbe'Magyar StafétaKis Magyar DekameronDuna-legendáriumÉn nem fogom beÚjraértelmező Szótár; a Facebookon: Duna-legendáriumA képtolvaj nyomábanA szobor titka, Szigorúan titkos.

A díjátadásról hamarosan képgalériával és videókkal jelentkezünk!

Kukorelly Endre fotója Szilágyi Lenke műve.

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.