hirdetés

Látókörbe kerülni

2017. augusztus 18.

Az írótáborok látványosabb vonulatától eltérő módon, mindössze 20 meghívott alkotó jelenlétével szervezték meg a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat első táborát Szilágybagoson, 2017. augusztus 10-13. között, Irodalom a vidéken címen. – Ott jártunk, a tábor eseményeiről Sárkány Tímea tudósít.

hirdetés

Az Irodalom a vidéken címszó alatt a résztvevők több perspektívából közelítették meg az irodalom olvasásának és írásának kérdéskörét. A szervezők arra törekedtek, hogy főképp fiatal alkotókat hívjanak meg, és a tábor egy „háromnapos ösztöndíjként" hozzájáruljon a pályakezdők irodalmi tájékozottságának fejlesztéséhez, írói életmodellek megismeréséhez (fókuszba kerültek a Szilágysághoz kapcsolódó alkotók, mint például Hervay Gizella, Szilágyi István, Mester Zsolt), és az irodalom megváltozott szerepeinek áttekintéséhez.


Több órás zötykölődés után, csütörtök délutánra mindenki megérkezett a szilágysági tájba, nemcsak fizikailag, mivel a pincesor, a szőlőtövek és a szilvafák egy radikálisan más létmódot, eltérő figyelemgesztusokat követeltek a résztvevőktől. A tábort Marina Ida polgármester-asszony beszéde nyitotta meg, aki a későbbiekben is érdeklődéssel lépett be a tábor különböző programjaiba. Ezt követően André Ferenc és Szabó Róbert Csaba olvastak fel. Minden tábor hasonlóan kezdődik: az embereknek meg kell szokniuk egymás jelenlétét, el kell kezdeniük ismerkedni, és a pincesor ehhez remek teret biztosított, ahogy a következő napokban a pince-szemináriumoknak, könyvbemutatóknak, beszélgetéseknek, szilvakóstolásoknak is.

A péntek délelőtti beszélgetést Láng Zsolt vitaindítója nyitotta a centrum és periféria kapcsán. Szerinte az igazán nagy írók a perifériára akarnak jutni, a perifériára akarják írni magukat. Példaként Kafkáról beszélt. Tamás Dénes napjaink irodalmi trendjeiről nyitott vitát, hogy ma milyen tematikájú művek számítanak sikeresnek. A szemináriumokat követően félórás mini-könyvbemutatók követték. Szöllősi Mátyással Demény Péter beszélgetett a könyvformátumot nyert Budapest-katalógus kapcsán, amely Budapest utcáin készített portréfotókból és a hozzájuk kapcsolódó élettörténetekből áll. A kötet kapcsán fölmerült a tér általi meghatározottságunk, a térben való létezés specifikuma. Majd Vida Gábort Márton Evelin kérdezte új, önéletírásként is értelmezhető regénye kapcsán. Az Egy dadogás története olyan tabukat feszeget, amely a gyerek és szülő, az ember és a rendszer közötti viszonyok feltárására, a szakadékok megmutatására vállalkozik.

A délutáni program a bagosi termálstrandon folytatódott, ahol Nagy Hajnal Csilla, Puskás Dániel, Sárkány Tímea és György Alida olvastak fel.


A harmadik nap délelőttjén főként Mester Zsolt és Hervay Gizella életére és munkásságára fókuszáltak. Demény Péter Mester Zsolt Koppantó című regényét mutatta be, vázolta főbb szálait, ahogy az elbeszélő a tárgyak oldaláról mutat meg egy süllyedő világot. Mester Zsolt neve kevesek számára ismerős, a különböző olvasói szokások vagy trendek következtében már nincs úgy jelen a romániai magyar irodalomban, mint kortársai, például Bodor Ádám. Hervay Gizella esetében a költői életmű újra felismerése figyelhető meg, főként a fiatal generáció körében, mivel Hervay olyan nyelvvel és képi világgal dolgozik, amilyenre sokan most törekednek, így egyre aktuálisabbak a versek, nemcsak poétikai, hanem tartalmi, tapasztalati szempontból is.


A délutáni könyvbemutatókon Demény Péter Vadkanragyogás című könyvéről egy interaktív beszélgetést indítottak a nagy melegben, majd Barlog Károly Kovács Istenke álmodik című kisregényéről, az írás minden szabad félórát kihasználó folyamatáról tudhattunk meg többet a szerzőtől, és nem utolsó sorban Tamás Dénes Minden egész... című novelláskötete kapcsán derült ki, hogy a szerző már a filozófiai esszéiben is ott volt a széppróza ígérete.


A délután közös biciklizéssel folytatódott: a helyi kölcsönző kerékpárjaival a Réz-erdő vízeséséhez tekertek el a táborlakók.

A tábort záró gálaesten a Látó szerkesztői és a meghívott szerzők olvastak fel telt (kultúr)ház előtt. Vida Gábor, Szöllősy Mátyás, Varga László Edgár, Láng Zsolt és Demény Péter a kiválasztott regényrészletek és versek által egymástól nyelvben és megközelítésmódban eltérő világokat nyitottak.

A Perseidák meteorrajt sajnos elmosta az eső és a szilágysági tájat kivilágító villámlás, a tábortűz is kialudt, de a szervezők azt ígérték, jövőre is megrendezik a tábort, hogy Látó-körbe kerüljön és benne maradhasson a fiatal generáció.

Fotók: Szöllősi Mátyás

Sárkány Tímea

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.