hirdetés

Lator László 90 éves

2017. november 14.

Lator László november 19-én, ma 90 éves! Ebből az alkalomból készült válogatásunkban versek, interjúk és videófelvételek mellett elsősorban az áprilisban megjelent kétrészes nagyvizit-interjúnkat ajánljuk olvasóink figyelmébe. Ezzel az összeállítással köszöntjük az ünnepeltet.

hirdetés

2017 februárjában meglátogattuk az idén 90 éves Lator Lászlót, nagyvizitünket nem titkoltan a költő kerek születésnapjának évére időzítettük. Az interjút 2017 áprilisában jelentettük meg két részben, videóval, galériával. Ezzel az interjúval ünnepeljük a 90 éves költőt, és ajánljuk most, november 19-én, Lator László 90. születésnapján újraolvasásra.

A két részben közölt interjúban mondja Lator László: „Egyrészt én is azt gondolom, hogy az irodalom a korábbi, tilalmakkal terhelt időkben, kivált a 70-es, 80-as években viszonylag szabadon születhetett meg. Ezeknek a mégiscsak megírt, megjelent műveknek a hatásához képest most az irodalomnak mintha kisebb volna a szerepe. Ennek egyik oka természetesen a technikai civilizáció fejlődése, mert ma a gyerekek nem azt szokják meg, hogy olvasni kell, hanem inkább azt, hogy jó odaülni a képernyő elé és játszani. De azt az időt azért én csak nosztalgiával tudom emlegetni, amikor a magyaroknak pénzük nem volt, de könyvük igen, és amikor francia, német vagy olasz írók jöttek ide Nyugatról, elámultak, hogy a villamoson mindenki könyvet tart a kezében és olvas. Ennek az volt az egyik magyarázata, hogy az volt a hozzáférhető, elérhető szórakozás mondhatni, az irodalom kényszerűen bekerült a közvéleménybe, a köztudatba. Hallatlanul fontosnak gondolom persze, hogy most szabadság van, teljes szabadság, bármit ki lehet adni. Ennek viszont az a hátulütője, hogy nem biztos, hogy el is olvassák. Vagyis, hogy is mondjam, manapság jóformán beláthatatlan lett az irodalom. Mikor bemegyek egy könyvesboltba, én sem tudom, hova nyúljak. Mindamellett optimista is vagyok, mert nem győzök eleget példálózni azzal, amit Mácsai Pali csinált az Örkényben: az Anyám tyúkja című verses összeállítás sikerében sokan kételkedtek, azt mondták, ki fog ide eljönni, végül nagyon sok előadást megért, zsúfolásig tele volt az Örkény Színház. Most is vannak olyan könyvek, mondjuk, ha már Tóth Krisztinát emlegettük, az ő prózája például, de egy-egy verseskötet is mégis eljut a közvéleménybe. Úgyhogy én azt hiszem, nem kell feladni a reményt, noha nagyon sok minden dolgozik ellene."

Az interjú első részét ITT, a második részt ITT olvashatják. A beszélgetésen készült videófelvételt ITT tekinthetik meg.

Lator László költőnek külön dossziét nyitottunk, melyben többek között megtalálhatják azt a négy felvételt, amely 2009-ben, a 25. Képzett társítások című Aegon-esten készült a Nemzeti Színházban.

Videónkban Lator László Szittya Attila Bendegúzról és a rossz versek születéséről beszél Alföldi Róbertnek:

Itt költői pályájának indulásáról és arról mesél, hogy az ember nem eldönti és kimondja magáról, hogy „költő lesz", hanem egyszerűen elkezd verseket írni:

Ezen a felvételen Lator az avantgárdról és az átírás nehézségeiről beszél:

Lator László Határon című versét olvassa fel, visszaidézve, hogy mikor és hol volt az a bizonyos határ.

A Literán beleolvashatnak Lator László A tér, a tárgyak, Az egyetlen lehetőség és Szabad szemmel című kötetébe, találnak kritikát Vári Györgytől Az egyetlen lehetőség című válogatott kötetről, Szabó Lizától a Szabad szemmel című esszékötetről és Nagy Gabriellától A tér, a tárgyak kötetről, valamint tudósítást Lator László Alexandra Pódiumon rendezett estjéről.

2008-ban Szekeres Dóra készített interjút az akkor friss Rotary-díjas Lator Lászlóval. Abban nyilatkozza:

„Fiatalon rengeteget írtam, ám most már visszanézve azt gondolom, nem mindent kell és kellett volna nyilvánosságra hozni az elkészült versekből. Ezért is szeretem ezt az utolsó kötetemet, Az egyetlen lehetőséget, mert itt alkalmam volt újraszerkeszteni, átgondolni a verseket, és kihagyni azokat, amikről azt gondolom, mégsem annyira jól sikerültek. Arra törekszem, hogy csak az jelenjen meg, amiről tényleg azt gondolom, hogy jó. Ehhez járul még, hogy nem írok könnyen, néha szoktam töredékeket feljegyezni, de nem ez a jellemző. Goethe szavával élve azt vallom én is, hogy 'a vers szorgalom', kínlódni kell, csinálni, mint az asztalosnak az asztalt. Szerintem nem kell mindent megírni, a költészet a legfontosabb dolgok kifejezésére való, természetesen ezek a legelemibb, legalapvetőbb dolgok, a születés, a szerelem, a halál, de nem mindegy, hogy hogyan írjuk meg ezeket. Persze az is előfordult, hogy felkérésre írtam verset, sokszor ezek a legkedvesebbek, de úgy gondolom, ebben is az az elv érvényesül, hogy a költészet ihlet, de egyben a mesterség gyakorlása is."

Összeállításunkkal kívánunk boldog születésnapot Lator Lászlónak!

 hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.