hirdetés

Lator László a Nemzet Művésze lett

2018. november 5.

A 2013-ban alapított Nemzet Művésze díjat vehette át Lator László költő, esszéista, műfordító november 5-én a Pesti Vigadóban.

hirdetés

Összesen heten részesültek a Nemzet Művésze kitüntetésben, amelyet olyan 65 év felett Kossuth-díjas alkotóknak ítélnek, akik saját művészeti területükön jelentőset alkottak. A díjazottak között szerepel Budai Ilona népdalénekes, Fekete György belsőépítész, Kampis Miklós építész, Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató, Orosz István grafikusművész, Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező és Lator László költő, műfordító, esszéista.

"Lator költészetét első pillantásra megkülönbözteti a kortárs magyar lírában szűkszavúsága és a kötött formákhoz való ragaszkodása. Domokos Mátyás azt írja erről a lírai hajlamról és törekvésről: »a Létezés egyetlen ősképletét akarja fölírni a halál fekete táblájára«. Ma már méltán elismert költő, de a hatvanas évek végén még fölfedezésszerűen hangoznak a pályatárs Fodor András szavai: »a feleslegéből alkotó művész vállalt puritanizmusáról, szikár biztonságáról«, hangzás és jelentés, ritmus és dikció, kép és gondolat tökéletes egybeolvadásáról, és arról, hogy verseiben a kifejezés »szinte szeizmográf-érzékenységgel követi a mondandó impulzusát«." (Csűrös Miklós, DIA)

Kép forrása: DIA

A díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke minden évben november 5-én adja át, az akadémia alapításának évfordulója alkalmából. A Nemzet Művésze kitüntető címet egyidejűleg legfeljebb hetven művész viselheti.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.