hirdetés

Litera 15 – A Szerelmes Arany pályázat díjátadója

2017. október 21.

Arany János a hírek szerint egykor létezett, ám megsemmisült szerelmes és erotikus verseit olvasták fel Szerelmes Arany című pályázatunk résztvevői október 20-án a Teslában. A születésnapi rendezvényen díjakat adtunk át, a szerzők sziporkáztak, mi pedig jól mulattunk. Nézzék meg galériánkat. Felnőtt tartalom következik.

hirdetés

2017. október 20-án, pénteken ünnepelte tizenötödik születésnapját a Litera a Margó irodalmi Fesztiválon, a Teslában, méghozzá az Arany-emlékévben megrendezett, Szerelmes Arany című pályázatának felolvasással egybekötött eredményhirdetésével. A költőknek Arany János állítólag valaha létezett, ám megsemmisült szerelmes és erotikus verseit kellett újra- és/vagy megírniuk. A meghívásos pályázat összes verse olvasható, maga a felolvasás videón megtekinthető lesz a Literán. Már most kitesszük a tizennyolcas karikát.

Litera15 – Díjátadó

Egy kattintás, és még több képet láthatnak a galériában

Az estet Litkai Gergely vezette. Bevezetőjében elmesélte, miféle feltételezések kaptak szárnyra Arany erotikus verseivel kapcsolatban, hogyan képzeli a sipolyoktól szenvedő Arany János titkolt kalandjait, és szórakoztató példákkal illusztrálta a továbbírt klasszikusokat.

Litera15 – Díjátadó

Aztán jöttek sorban a felolvasások. Elsőként kis sztriptíz után Szabó T. Anna olvasta fel Tettemre hívás című versét: „Szíjból az ostora - kérte, megadtam: / „Üss!” Kiabálja, én meg ütöm… / Ó, hogy nyög és nyí teste alattam, / billogom míg valagára ütöm!"

Litera15 – Díjátadó

Vörös Istvánt a vizák ívása ihlette meg, amelynél szerinte nincs bujább. Toldi Prágában című versében meg is írta: „Épp halak ívtak a Dunában, /magára ismert a vizában, / ahogy a hal a test sorát tevé."

Litera15 – Díjátadó

Kiss Judit Ágnes Fehérné című versével állt színpadra: „Szembe jő az asszony, igen ki van nyalva, / Ünneplő szoknyája, réklije van rajta. / Haja szálló holló, kendő nem borítja, / A hangja meg gerle, ahogy megszólítja: // „Bejönnél-e hozzám holnap éjjel, János? / Nincs itthon az uram, messzi van a város!””

Litera15 – Díjátadó

Karafiáth Orsolya Arany János bőrébe bújt, aktív és kevésbé aktív korából hozott két verset, A szavak románca a fiatal, a Tölgy alatti hölgygyakorlat - azaz egy kései románc az öregedő Arany monológja. Az ifjú Arany így szól: „Nem hiszek szavaknak, csupán csak viharnak, / hiszek én váratlan, dévajló píroknak! / Mely bellülről indul, kéjében-kínjában: / megnyíló lábközben, hirtelen rángásban."

Litera15 – Díjátadó

Babiczky Tibor komolyabbra és egyben szomorkásra hangolt, Szürke zóna című versében írja: „A párna belsejéből szárnyak verdesése // hallatszik. Vadludak v-betűje az égen, / visz a lábam. Álomtalan éjszaka az élet felén."

Litera15 – Díjátadó

Mesterházi Mónika Ide-oda tekintés című versében szintén Arany Jánost halljuk: „Holló haja, fent is, lent is / Egyformán kunkoroda, / Bár alant alig pár centis, / Oda vágytam én, oda –".

Litera15 – Díjátadó

Kukorelly Endre egy nyomdafestékszagú és egy nem nyomdafestékszagú verssel érkezett. A Magányban 2-3. nyomdafestékszagú változatában írja: „….Szép maszkok, ismertem párat, / épp eleget is, ha keveset / egyet így, amúgy tán hármat, ! s hogy jobban esett-e?, baleset?, // ezt már senki meg nem mondja. / Nem emlékszem arra, bizisten; / az én gondom senki más gondja, / nemigen volt az, ami nincsen".

Litera15 – Díjátadó

Varró Dániel Az ész és * vitája című versén már könnyezve nevetett a közönség. Idézünk belőle: „– Hitvány ebütő, te! – „Mi ez a nagy lárma?” / Szólott közbe a kéz ennek hallatára. / S az állást kitudván tövéről hegyére / „Hadd vegyem a dolgot” úgymond „magam kézbe. / Gondold el a grófnét, ész komám, ruhátlan, / Mi tetszetes néked, oly pozitúrában, / Te meg öcsém, vessző, ha megnyúltál, hagyd úgy, / Bízzad reám bízvást lőkupakod, makktyúd.”” (* = fasz, kisípoltuk.)

Litera15 – Díjátadó

S mivel Lövétei Lázár László nem tudott részt venni a felolvasáson, versét Nagy Gabriella olvasta fel. Nőmhöz című versének olvassák el a záró strófáját: „Így megyen ez, Julim édes, / Mind ezen a földtekén; / S vegyük bé majd Hendlnét /  is – / Ne árválkodjék szegény!"

Litera15 – Díjátadó

Ekkor elkövetkezett a díjátadás. A nyílt pályázatot szakmai zsűri bírálta el, tagjai: Márton László, Milbacher Róbert és Várady Szabolcs. A zsűri elnöke, Várady Szabolcs értékelte a pályázatot, és jelentette be a legjobbakat. Az indoklás hamarosan olvasható lesz a Literán. Addig is egy bekezdés: „A három pályadíjas műnek közös vonása, hogy valamilyen módon egy-egy konkrét Arany-műhöz kapcsolódik. Vagy az adott vers formáját tölti meg új tartalommal és színezettel, vagy jóval vaskosabb változatát mutatja be, amelyet mi eddig csak a szemérem parancsára átfinomított formájában ismertünk eddig".

Litera15 – Díjátadó

A bejelentés és a díjátadás fordított sorrendben történt. Elsőként a különdíjas, Varga Zoltán Zsolt (Arány Jónás – Panna és Pista) vehette át díját, a harmadik helyezett, Müller Péter Sziámi (Maradiság) később fogja jutalmát kézhez kapni. Sajó Lászlóé (Tamburás öreg trubadúr) lett a második díj, az első pedig (képünkön) Baráth Kataliné. Satérozott strófák a Toldi szerelmének krónikájából című versében írja: „„Nem kell a leánynak hímhagyatva várni, / Pinakapu szárnyát hét lakatra zárni! / Higgye sors és törvény, örömtől hogy tilthat, / Szerelem virága csak férfinak nyílhat.”” Mind a négy győztes verset közöljük nemsoká.

Litera15 – Díjátadó

A meghívásos pályázatot volt gyakornokokból álló zsűri bírálta el, tagjai: Csete Soma (zsűrielnök), Modor Bálint, Pokorni Anna Alíz, Szabó Liza és Vida Kamilla. A győztes nevét, aki egyben elnyerte az idei Litera-díjat, a zsűri elnöke (képünkön) jelentette be indoklásuk felolvasása után. Hamarosan olvashatják az értékelést, addig is pár mondat belőle: „Mindenki a nyomába eredt Arany libidójának, ez kétségtelen", (ők mégis olyan verset választottak, amely) „Arany vélt magatartását a téma iránt nem célként határozza meg, hanem pont hogy leküzdendő akadálynak látja és láttatja, keresztülverekedve magát rajta pedig valamiféle mélyebb, Aranyon már túlmutató magyar költészeti igazságot sejtet".

Litera15 – Díjátadó

2017 Litera-díjasa, Kukorelly Endre, a díjjal a kezében, mely ez alkalommal egy e-book olvasó, egy vésett tábla és egy oklevél volt.

Litera15 – Díjátadó

A díjátadást Nagy Gabriella celebrálta, az esten az Arany János zenei szerzeményeit feldolgozó Nana Vortex dalai voltak hallhatóak, a zenéről és az Eadweard Muybridge munkáit is tartalmazó látványról Dj Lee'n'gum / Vj Unflyable felelt.

Litera15 – Díjátadó

Az est után koccintottunk a 15. születésnapját ünneplő Literára, szerzőinkre, olvasóinkra, egykori és mostani munkatársaink egészségére.

A nyílt pályázat díjait a Jelenkor, a Magvető, az Európa, a Kalligram, a Scolar, a Jaffa, a Noran Libro, a Typotex és a Prae-JAK, valamint a FISZ-könyvek kiadója támogatta.

Köszönjük, hogy velünk voltak!

Figyeljék a Literát, hamarosan jönnek a videók, a szövegek, a zsűrik értékelése!

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.