hirdetés

Litera 16 – Születésnap Arannyal (galéria)

2018. október 21.

Felolvasószínházi bemutatókkal és filmpremierrel ünnepelte 16. születésnapját a Litera, 2018. október 17-én a TRIP Hajón. A nap képzeletbeli díszvendége a 201 éve született költő, „a ballada Shakespeare-je", Arany János volt. Az öt eseményből álló maratoni ünnepen Kis Norbert fotózott. Tekintsék meg galériánkat!

hirdetés

A Litera 2018-ban hét szerzőt kért fel egyfelvonásos drámák írására, Arany-balladák témájára. A zsűri által legjobbnak ítélt három művet kiváló rendezők és színművészek szólaltatták meg a TRIP Hajón.

Ruszthi Zsolt, az Aranyút című film rendezője és Csejdy András, a Litera alapítója

Papp Sándor Zsigmond III. helyezett, Arany János Ágnes asszony című balladájából született egyfelvonásosának felolvasószínházi bemutatója előtt: a rendező, a dramaturg és a szerző, Eszenyi Enikő, Lőkös Ildikó és Papp Sándor Zsigmond

A bűnt felolvasták: Hajduk Károly, Hevér Gábor, Szamosi Zsófia és Szilágyi Csenge

Kovács Viktor és Kovács Dominik II. díjas Bérnász című művük felolvasószínházi bemutatója előtt
Hegedűs D. Gézával, a rendezővel

Az Éjféli párbaj című ballada témájára írt Bérnászt felolvasták: Hegedűs D. Géza, Ladányi Júlia, Kútvölgyi Erzsébet, Orosz Ákos és Schell Judit, zene: Márkos Albert

Székely Csaba Vörös Rébék című egyfelvonásosának felolvasószínházi bemutatója előtt, a szerző, a dramaturg és a rendező: Székely Csaba, Lőkös Ildikó és Csizmadia Tibor

A Vörös Rébéket felolvasták: Bozó Andrea, Kaszás Gergő és Tóth József

Az Aranyút három szereplője közül kettő, Horváth Kristóf Színész Bob (a színész) és Simon Márton (a költő) a filmet nézi, Szilasi László, a tudós nem tudott jelen lenni – 2018 tavaszán a Litera stábja Arany János nyomába eredt, bejárta a költő életének főbb helyszíneit, Nagyszalonta, Debrecen, Nagykőrös, Geszt, Budapest és egy kakukktojás, Nagyvárad állomások érintésével. Az úton forgatott filmet Ruszth Zsolt rendezte.

Nagy Gabriella köszönti a 16 éves Literát, az alapítók, Csejdy András és Sebők Marcell és a szerkesztőtársak, Jánossy Lajos, Modor Bálint és Szekeres Dóra, valamint állandó fotósunk, Valuska Gábor nevében.

A Litera volt főszerkesztője, Keresztury Tibor és Simon Márton

Jánossy Lajos, mellette a Litera másik volt főszerkesztője, az Előhívás állandó szereplője, Németh Gábor

Páran az ünneplők közül: Eszenyi Enikő, Keresztury Tibor, Németh Gábor, Jánossy Lajos és Széles Kinga

A teljes képgalériát megtekinthetik a Litera Facebook-oldalán, itt:

A felolvasószínházi előadásokról videó- és hangfelvétel készült. Ezeket és az Aranyút című filmet hamarosan bemutatjuk a Literán is.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.