hirdetés

LITERA PODCAST: Mathias Énard regényéről

2018. június 30.

A Litera Podcast ötödik adásában Mathias Énard Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról című regényéről Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella beszélgetett.

hirdetés

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik nemzetközi hírű vendége volt a francia szerző, Mathias Énard, akinek tavaly jelent meg Zóna című regénye magyarul a Libri Kiadónál. A fesztiválon két további könyvet is kezébe vehetett az olvasó, az Iránytű (Magvető) és a Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokrólcímű regényt (Jelenkor). Utóbbiról beszélgettünk most.

A regény alaptörténetet egy feltételezett látogatás adja: Michelangelo 1506-ban II. Bajazid szultán meghívására Konstantinápolyba érkezik, hogy megtervezze az Aranyszarv-öböl felett átívelő hidat. A művész által a fivérének küldött eredeti levelek nyomán írt regényben Kelet és Nyugat különös találkozásról olvashatunk, miközben nem csupán a fénykorát élő Oszmán Birodalom belső ügyeit ismerhetjük meg, hanem a kor egyik legnagyobb művészének gondjait, vágyait és törekvéseit is. A regény 2010-ben elnyerte a Prix Goncourt des Lycéens-t.

Kállay Eszter Az irodalom visszahelyezi a komplexitást a világba című interjújában Énard mondja regényéről: „a Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról című regényemben minden igaz, nagyon precíz kutatást végeztem, utánanéztem, hogy milyen volt Isztambul az adott korban, hogyan működött az oszmán udvar, milyen fontos személyek voltak jelen, utánanéztem a kor „politikai" szereplőinek, annak, hogy hol haladtak át a külföldiek, miket ettek az emberek, tehát mondhatjuk, hogy ez mind teljes mértékben történelmi. Kivéve a könyv központi elemét, vagyis Michelangelo isztambuli látogatását, ami valószínűleg valójában sosem történt meg. Tehát érdekes módon ez egyszerre egy olyan regény, ami teljes egészében történelmi, erre törekszik, de mindeközben egy kitalált eseményt vesz alapjául."

A Litera Podcast ötödik adását itt hallgathatják meg:

Beszélgetnek: Fehér Renátó, Jánossy Lajos és Nagy Gabriella.

Mathias Énard Goncourt-díjas író, műfordító 1972-ben született a nyugat-franciaországi Niort városában. Arab és perzsa tanulmányokat folytatott, hosszú időt töltött a Közel-Keleten. 2000-ben Barcelonába költözött. Magyarul is olvasható Zóna című regénye számos elismerésben részesült, például a Candide-díjban.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.