hirdetés

Litera Rádió: Beszélgetések Petri Györggyel az Előhívásban

2017. november 13.

2017. november 8-án az Előhívás új évadának második epizódjára került sor a Nyitott Műhelyben. Ezúttal a Beszélgetések Petri Györggyel című könyvről beszélgetett Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia. Hallgassák meg a Litera Rádió felvételét.

hirdetés

A Beszélgetések Petri Györggyel című kötet 1994-ben jelent meg a Pesti Szalon Kiadónál. „A könyv tizenegy úgynevezett beszélgetést tartalmaz, azért úgynevezettet, mert döntő többségük nem beszélgetés, hanem interjú, a szó napilapos értelmében.” Petrit többek között Domokos Mátyás, Forgách András és Parti Nagy Lajos kérdezte a kötetben.

A könyvről a Litera Előhívás sorozatában beszélgetett: TÓTH-CZIFRA JÚLIA, JÁNOSSY LAJOS, NÉMETH GÁBOR és REMÉNYI JÓZSEF TAMÁS.

Hallgassák meg a beszélgetést a Litera Rádióban:

 

Az Előhívás 2015-2017-es „szemeszterei” az önéletírás, a memoárirodalom, a vallomások könyveiről szóltak. Az alanyi elbeszélés, a korban álló, annak életvilágáról tanúskodó epika erőteljes és gazdag vonulata a magyar irodalomnak; a visszaolvasások ebben az irányban keresnek utat. Amikor irodalomról beszélünk, akkor szükségképpen történelemről is, arról a közös tudástartományról, amely minden kulturális közösségnek a sajátja. Az emlékezet elfogult, az emlékező író egy bizonyos perspektívából lát és láttat; páratlan egyszeriségében korlátai és lehetőségei; a személyiség nagyepikáját, a történeti időt tereli mederbe, mondja el.

A résztvevők nem változtattak az elmúlt két év perspektíváján; a memoárirodalom, a vallomásos próza területén maradnak, mert meggyőződésük, hogy innen merítve egyszerre elevenedhetnek meg alkotók, tárulhatnak fel korszakok, és Magyarország története több oldalról válik olvashatóvá.

A következő beszélgetésre 2017. december 13-án kerül sor a Nyitott Műhelyben.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.