hirdetés

Litera Rádió – Illyés Gyula Oroszországáról az Előhívásban

2018. december 19.

Illyés Gyula Oroszország című, 1934-es úti jegyzeteiről Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélgetett az Előhívás estjén, 2018. december 5-én, a Nyitott Műhelyben. – A Litera Rádió felvételét hallhatják.

hirdetés

Az Oroszország című kötet először 1934-ben látott napvilágot, azóta 1974-ben a Szépirodalmi Kiadónál a Szíves kalauz című gyűjteményben jelent meg.

„Könyvem írásakor tisztában voltam azzal, hogy akik kezükbe veszik, legnagyobbrészt eleve kész világnézetük támogatására keresnek majd benne adatokat. Ez a körülmény nem zavart. Célom nem a vélemények megváltoztatása volt, hanem képességem szerint a legtárgyilagosabb helyzetjelentés. A görögök a jó hír hozóját megjutalmazták; aki rosszat hozott, azt nem jutalmazták meg. Ma sincs másképp. Engem nem érdekelt, milyen a hír, csupán a feladat, hogy mindent úgy tudassak, ahogy láttam. Természetesen, nem láttam mindent. Arról beszélek, amit pontosan a két szememmel láttam azon a közel tízezer kilométeres úton, melyet a Szovjetunió területén megtettem. Elfogulatlan emberi szemmel vizsgáltam mindent, de nem tagadhattam meg ezúttal sem azt, hogy magyar vagyok, meggyötört nép fia, amelynek nehéz esztendeiben ezerszeresen szüksége van a tisztánlátásra, jobbra-balra egyaránt" – írja Illyés Gyula 1934-ben, könyvének előszavában.

A könyvről Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélgetett. Hallgassák meg a Litera Rádió felvételét:

A következő Előhívás 2019. január 9-én várható. Figyeljék híreinket!

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.