hirdetés

Litera Rádió: Lénárd Sándor könyvéről

2019. január 17.

A legutóbbi Előhívásban Lénárd Sándor Római történetek című, 1969-ben megjelent könyvéről Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélgetett a Nyitott Műhelyben. A teljes beszélgetést meghallgathatják a Litera Rádióban.

hirdetés

A több mint 10 éves Előhívás című beszélgetéssorozatban havonta egyszer ülnek asztalhoz az állandó beszélgetőpartnerek, hogy esszékötetekről, elfeledett művekről, meghatározó folyóiratokról, jelentős publikációkról vitázzanak. 2016-tól az önéletírás, a memoárirodalom, a vallomásos próza könyveiről szóltak a beszélgetések. A 2018-2019-es őszi-tavaszi szemeszteren az útirajzok, az útleírások, az útinaplók kerülnek a középpontba. A beszélgetőtársak arra vállalkoznak, hogy az utazó írók nyomába eredjenek, szövegeiken keresztül feltárják azokat a korabeli tapasztalatokat, amelyek az anyaország és egy másik világ közötti szembesülésből adódnak. A határátlépés, az újonnan látottak, a hétköznapiság eredendő élménye, a szokásrendekbe tagolt közösségek, az éppen adott történeti összefüggések tágasságában értett vagy annak nyomása alatt álló kultúrák, a huszadik század manipulatív hatalomtechnikái által csapdába ejtett társadalmak, az idegenség, az otthonosság, a honvágy egyként a magyar hagyomány részeként gondolhatók el, ekképp a múltunkhoz, állandóan előttünk magasodó önmagunkhoz való hozzáférés egyik útvonalának kilométerkövei.

A mostani szemeszter harmadik beszélgetésében Lénárd Sándor Római történetek (Magvető, 1969, 2011) című könyve volt a téma.

A beszélgetőtársak: TÓTH-CZIFRA JÚLIA, NÉMETH GÁBOR, REMÉNYI JÓZSEF TAMÁS és JÁNOSSY LAJOS.

Hallgassák meg a beszélgetést:

Az Előhívás következő beszélgetése február 13-án este 7-től lesz a Nyitott Műhelyben.


hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.